Skocz do zawartości

[koła] Zestaw do 650zł. Jaki set ?

zelek93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Od jakiegoś czasu siedzę na forum i wertuję tematy dotyczące kół. W każdym z nich spotykałem się z różnymi opiniami i jednak muszę zaczerpnąć waszych opinii. Szukam kół do 650zł może to być gotowy set jaki składak. W sumie jestem bardziej nastawiony na złożenie jednak zastanawiam się co się z czym je.Rowerek będzie eksploatowany przede wszystkim w mieście jednak na pewno zdarzy się wyjechać w jakiś teren. Nie należę do lekkich mam 184cm wzrostu i 82kg.

Rozstaw osi: P 100mm, T 10x135mm pod 9 biegów,obydwie pod standardową oś. (przód 9mm czy 10mm?).Tarczówi tylko IS (6 śrub). Amortyzator ogranicza mnie do 26" tak więc przy tym rozmiarze zostanę.

Piasta:

Czytając natknąłem się na dużo negatywnych opinii na temat piast SHIMANO. Dlatego zdecydowałem się ,że od razu zainwestuje w coś lepszego na maszynówkach. Myślę ,że novatec znajdzie coś dla mnie. Jaki model polecacie?

Obręcze

Tutaj nie mam żadnego faworyta. Szukam między alexrims, sun rims, mavic i wydaję mi się ,że mavic jest najlepszy w stosunku ceny do jakości.

Szprychy:

Tutaj jedynym problemem będzie ich długość i ilość. Myślę że 32 szprychy zapewnią mi odpowiednią sztywność. Teraz jaki zaplot?- 3 krzyże ?

DT swiss champion będą chyba ok ?

Nyple

Dużo osób mówi ,że aluminiaki szybciej się wyrabiają i maja skłonność do pękania ? Jaka wasza opinia ?

Obręcze mogą być czarne/białe , szprychy tylko czarne, nyple pod kolor piasty lub czarne a sama piasta może być zielona/niebieska/biała/czarna.

Ogólnie zależy mi na tym aby koła nie były zbyt ciężkie (max 2100g) a zarazem były wytrzymałe i nie wymagały częstych poprawek.

Liczę na was Panowie.

Pozdrawiam :)

miniamalnie przekraczając budżet możesz złożyć koła w granicy 1800gram na niezłych częściach.

Za 690zł byłby set:

Rival 922DR i 922DF solidne piasty na maszynówkach w niezłej wadze 300gram/170gram

Szprychy Pillar 2.2-1.6-2.0, troche mocniej zbudowana niż dlight wytrzyma spokojnie Twoje 80kg, do wyboru 3 kolory czerwony, czarny i biały

Obręcz Rigida Taurus 2000 disc 510gram, taniej i mocnej obręczy

Na novatecach 811 i 812sb cena by była 40zł większa.

Można dać jakieś zwykłe szprychy typu champion/sapim leader i cena spadnie o 70zł i zmieszczą się w Twoim budżecie

Myślę ,że warto zainwestować w novatecki jednak nie mogę znaleźć żadnych opinii na temat tych obręczy. Ktoś miał jakieś doświadczenie z nimi ?

Jaki zaplot zastosować i czy warto wydać trochę więcej pieniędzy w nyple ?

Obręcze

Tutaj nie mam żadnego faworyta. Szukam między alexrims, sun rims, mavic i wydaję mi się ,że mavic jest najlepszy w stosunku ceny do jakości.

IMHO Mavic właśnie stosunek ceny do jakości ma dość słaby. Sam mam dość dobre doświadczenia z obręczami Alex Rims i jako, że prawdopodobnie czeka mnie zaplatanie koła w niedługiej przyszłości, osobiście z tej firmy brałbym SX44 - w necie mają całkiem niezłe opinie (choć względnie nieliczne).

Szprychy:

Tutaj jedynym problemem będzie ich długość i ilość. Myślę że 32 szprychy zapewnią mi odpowiednią sztywność. Teraz jaki zaplot?- 3 krzyże ?

Tak jakby obok, ale jednak na temat: niezwykle istotnym elementem mocnego koła jest to, kto je zaplata. W tej kwestii zdaj się na właśnie na taką osobę. Zresztą przy 32 szprychach nie ma raczej sensu inny zaplot w normalnym użytkowaniu. Championy będą OK, jeśli nie zależy Ci na urywaniu każdego grama, są mocne.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...