zelek93 Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Witam serdecznie Od jakiegoś czasu siedzę na forum i wertuję tematy dotyczące kół. W każdym z nich spotykałem się z różnymi opiniami i jednak muszę zaczerpnąć waszych opinii. Szukam kół do 650zł może to być gotowy set jaki składak. W sumie jestem bardziej nastawiony na złożenie jednak zastanawiam się co się z czym je.Rowerek będzie eksploatowany przede wszystkim w mieście jednak na pewno zdarzy się wyjechać w jakiś teren. Nie należę do lekkich mam 184cm wzrostu i 82kg. Rozstaw osi: P 100mm, T 10x135mm pod 9 biegów,obydwie pod standardową oś. (przód 9mm czy 10mm?).Tarczówi tylko IS (6 śrub). Amortyzator ogranicza mnie do 26" tak więc przy tym rozmiarze zostanę. Piasta: Czytając natknąłem się na dużo negatywnych opinii na temat piast SHIMANO. Dlatego zdecydowałem się ,że od razu zainwestuje w coś lepszego na maszynówkach. Myślę ,że novatec znajdzie coś dla mnie. Jaki model polecacie? Obręcze Tutaj nie mam żadnego faworyta. Szukam między alexrims, sun rims, mavic i wydaję mi się ,że mavic jest najlepszy w stosunku ceny do jakości. Szprychy: Tutaj jedynym problemem będzie ich długość i ilość. Myślę że 32 szprychy zapewnią mi odpowiednią sztywność. Teraz jaki zaplot?- 3 krzyże ? DT swiss champion będą chyba ok ? Nyple Dużo osób mówi ,że aluminiaki szybciej się wyrabiają i maja skłonność do pękania ? Jaka wasza opinia ? Obręcze mogą być czarne/białe , szprychy tylko czarne, nyple pod kolor piasty lub czarne a sama piasta może być zielona/niebieska/biała/czarna. Ogólnie zależy mi na tym aby koła nie były zbyt ciężkie (max 2100g) a zarazem były wytrzymałe i nie wymagały częstych poprawek. Liczę na was Panowie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 miniamalnie przekraczając budżet możesz złożyć koła w granicy 1800gram na niezłych częściach. Za 690zł byłby set: Rival 922DR i 922DF solidne piasty na maszynówkach w niezłej wadze 300gram/170gram Szprychy Pillar 2.2-1.6-2.0, troche mocniej zbudowana niż dlight wytrzyma spokojnie Twoje 80kg, do wyboru 3 kolory czerwony, czarny i biały Obręcz Rigida Taurus 2000 disc 510gram, taniej i mocnej obręczy Na novatecach 811 i 812sb cena by była 40zł większa. Można dać jakieś zwykłe szprychy typu champion/sapim leader i cena spadnie o 70zł i zmieszczą się w Twoim budżecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelek93 Napisano 16 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Myślę ,że warto zainwestować w novatecki jednak nie mogę znaleźć żadnych opinii na temat tych obręczy. Ktoś miał jakieś doświadczenie z nimi ? Jaki zaplot zastosować i czy warto wydać trochę więcej pieniędzy w nyple ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelek93 Napisano 17 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 a co sądzicie o takich gotowych zestawach: http://allegro.pl/kola-tarcze-6-srub-novatec-d711-xd-lite-cn-1830g-i2188468839.html http://allegro.pl/nowe-kola-fulcrum-red-metal-10-2011-okazja-i2196292778.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deF Napisano 17 Marca 2012 Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Obręcze Tutaj nie mam żadnego faworyta. Szukam między alexrims, sun rims, mavic i wydaję mi się ,że mavic jest najlepszy w stosunku ceny do jakości. IMHO Mavic właśnie stosunek ceny do jakości ma dość słaby. Sam mam dość dobre doświadczenia z obręczami Alex Rims i jako, że prawdopodobnie czeka mnie zaplatanie koła w niedługiej przyszłości, osobiście z tej firmy brałbym SX44 - w necie mają całkiem niezłe opinie (choć względnie nieliczne). Szprychy:Tutaj jedynym problemem będzie ich długość i ilość. Myślę że 32 szprychy zapewnią mi odpowiednią sztywność. Teraz jaki zaplot?- 3 krzyże ? Tak jakby obok, ale jednak na temat: niezwykle istotnym elementem mocnego koła jest to, kto je zaplata. W tej kwestii zdaj się na właśnie na taką osobę. Zresztą przy 32 szprychach nie ma raczej sensu inny zaplot w normalnym użytkowaniu. Championy będą OK, jeśli nie zależy Ci na urywaniu każdego grama, są mocne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelek93 Napisano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Poszukuję opinii na temat tych setów: http://allegro.pl/nowe-kola-fulcrum-red-metal-10-2011-okazja-i2196292778.html http://allegro.pl/kola-tarcze-6-srub-novatec-d711-xd-lite-cn-1830g-i2188468839.html ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farmer Napisano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Ja nie znam tych kół ale FULCRUM sa na 24 szprychach więc to raczej koła dla lekkich zawodników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.