Wojtassnt Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Witam. Jestem na ostatnim etapie montowania nowego sprzętu do roweru i kłopot sprawia mi wyeliminowanie ocierania tylniej tarczy. Czy mogę prosić o jakieś tajne wskazówki w jakiej kolejności to robić? Przykręcam koło? Ktoś trzyma zaciśnięty hamulec a międzyczasie dokręcam koło? W jaki sposób regulować ocieranie na tarczy? Poprzez luzowanie śrub mocujących zacisk i próbować delikatnie przesunąć w którąś ze stron? W przednim kole jest ok, tylko minimalnie ociera w jednym momencie więc pewnie się dotrze po chwili jazdy. Z tyłu ociera cały czas i nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić. Mam hamulce Hayes Stroker Trail. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 15 Marca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Koło montujesz normalnie, poluzuj moze śruby zacisku i zamontuj normalnie koło. Potem wciskasz klamkę i dokręcasz śruby zacisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Przede wszystkim dobrze dokręć śruby tarczy. Dokręcaj na krzyż, tak, jak koło w samochodzie. A zacisk ustawia się luzując śruby, potem kręcisz kołem i zaciskasz klamkę hamulca. Kiedy koło się zatrzyma, dokręcasz śruby, cały czas trzymając klamkę. Wszystko działa, pod warunkiem, że masz proste tarcze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 http://www.youtube.com/watch?v=Gt3XRYiFsqg&feature=related Jak na filmie. Luzujesz zacisk na tyle by dal sie przemiesić. Zaciskasz klamkę i tłoczki same ustawiają zacisk w docelowej pozycji Właściwie cały sekret tkwi w stopniowym dokręcaniu obydwu śrub zacisku. Jak przesadzisz z dokreeeniem na raz to spieprzysz. Jak poszukasz to znajdziesz mase bardziej lub mniej szczegolowych instrukcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtassnt Napisano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Niestety wielokrotne próby robienia wg. schematów powyżej nie przyniosły efektu. Po długich oględzinach zauważyłem, że zacisk jest delikatnie pod kątem względem tarczy i ociera prawa górna część i lewa dolna. Postanowiłem przypiłować trochę mocowanie i problem został rozwiązany Jeszcze czeka mnie wymiana oleju bo odnoszę wrażenie, że są za duże luzy ale póki co da się jeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Sposób na naciśniętą klamkę i dokręcenie śrub jest książkowy ale mało realny jeśli chodzi o sukces. Z reguły udaje się tak z grubsza ustawić klocki w odległości roboczej (gdy hamulec miał pomiędzy klockami dystans). Potem zaglądając przez górny otwór w zacisku (jeśli jest) lub patrząc od tyłu w prześwit zacisku trzeba skorygować po lekkim zluzowaniu śrub, jedna więcej druga mniej. Zakręcić kołem i delikatnie przesuwać zacisk lewo-prawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 16 Marca 2012 Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Kolega juz spiłował heheh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 16 Marca 2012 Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Całkiem możliwe ,że wystarczyło wyprostować tarcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtassnt Napisano 16 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Całkiem możliwe ,że wystarczyło wyprostować tarcze. Tarcza jest prosta Ocierało na całym obwodzie. A teraz pytanie odnośnie przedniego koła. Minimalnie krzywa tarcza ociera odrobinę ale nie powoduje to jakiegoś większego oporu w kręceniu się koła. Jak szybko się to dotrze? Czy jeśli mam zbyt duży luz w manetkach to wyjściem jest tylko dopełnienie instalacji/ wymienienie płynu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.