Skocz do zawartości

[klocki]wypiekanie

FilipEcki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z hamulcami Tektro Draco. Odpowietrzone, zalane od nowa płynem Shimano. Klocków jest wystarczająco, a nie hamuje jak powinno. Wcześniejsze Avidy BB5 dosłownie katapultowały mnie, a tu nic. Klocki i tarcze odtłuszczane, ścierane papierem, ale nic to nie daje. Po wypaleniu klocków i tarczy przez jakiś czas jest w miarę dobrze(potrafi podrzucić na koło, ale nie jest to dalej co bym chciał). I tu pytanie, czy można klocki wrzucić do piekarnika(250 stopni 20 minut jak to pisze na niektórych stronach) http://allegro.pl/shimano-m05-okladziny-klocki-hamulcowe-bc-pl-i2169415584.html tak wyglądają moje klocki. Czy wytrzymają wypiekanie? Co zrobić z tarczami? Są Hayesa, więc powinny być wytrzymałe.

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Naciskasz na klamkę i jak tłoczki się wysuwają (z tarczą oczywiście) można tam zaświecić latarką i jak jest wyciek to między tłoczkami a zaciskiem będzie film olejowy, jak między tłoczkiem i zaciskiem jest sucho to moż wcześniej się coś dostało. A teraz o wypalaniu, w przypadku kiedy masz klocki metaliczne możesz sobie pozwolić na wypalanie. miałem problem z tarczami shimano i klockami metalicznymi w XT, nie chciały hamować pomimo czyszczenia tarczy i klocków. Postanowiłem praz ostatni dać im szansę i je wypalić. Wieczorem włączyłem piekarnik na 250 włożyłem tarcze i klocki i poszedłem oglądać film. Po godzinie mi się przypomniało że coś się piecze. Wyłączyłem piekarnik i zostawiłem do ostygnięcia. Na drugi dzień zaglądam do piekarnika a tam przedmioty zmieniły kolor, tarcze zrobiły się żółte a klocki fioletowe :) po zamontowaniu przejechałem się i zaskoczenie zaczęły hamować. Po wypalania proponuję jakimś pilnikiem małym wyskrobać z otworów w tarczy pozostałości wypalonego syfu.

Hamuje porządnie przez jakieś 15-20 minut po wyjeździe z myjni(potrafi zablokować przednie koło przy prędkości 20km/h, więcej się bałem :) ). Wczoraj były dokładnie wyczyszczone nitro i przetarte papierem ściernym, z tyłu to samo(co jednak nic nie dało, dopiero myjnia). Czy może to być wina po prostu jakości klocków? Czy ew wymiana na metaliki coś da? Bo jeżeli hamulce są słabe same w sobie, to bym je zmienił. Czy w przypadku wymiany Avidy Juicy 3 są lepsze od tych Tektro?

Też mam taki problem, tyle że z Aurigą, ale z tarczami Hayes (nowy i stary model). Po serwisie u kumpla, tył zaczął całkiem ładnie łapać, przód nie bardzo tylko na mokro robi się z niego brzytwa.

Tylne klocki potraktowałem gorącym klejem (ten w rurkach z pistoletu :) ). Pomimo tego, że jest może 1mm na klocku, to łapią lepiej niż przód, (a tam mam koło 2mm na klocka, na tyle blokuje koło). Przód też tym potraktowałem ale jeszcze nie jeździłem i nie wiem jak działa. Czy półmetaliki się nadadzą? Nie mam na tyle kasy, żeby kupić metaliczne (komplet wychodzi 100zł. pół metaliczne nie całe 60). Z organicznymi nie miałem problemów w BB5.

• 2 tygodnie później...

Klocki były wygotowane w cifie z wodą(30 minut), później jeszcze spędziły ze 3 minuty pod palnikiem, i hamuje jak żyleta. Lepszych nie miałem, jak się przejechałem na rowerze brata na Shimano XT to Draco są lepsze. Od tego czasu zrobiłem ze 30km, więc będą działać dopóki z powrotem nie zatłuszczę albo się klocki nie zetrą.

nie chce zakładać nowego tematu ale mam pytanie dotyczące wypalania

czy to musi być w piekarniku czy można polać je nitro trochę i podpalić. Następnie czekać aż zgaśnie, ostygnie i papierem ściernym w celu usunięcia pozostałości??

ewentualnie czy mozna w ogniu je piec jak kielbaski? Wiadomo o co chodzi chyba

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...