FilipEcki Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Witam. Mam problem z hamulcami Tektro Draco. Odpowietrzone, zalane od nowa płynem Shimano. Klocków jest wystarczająco, a nie hamuje jak powinno. Wcześniejsze Avidy BB5 dosłownie katapultowały mnie, a tu nic. Klocki i tarcze odtłuszczane, ścierane papierem, ale nic to nie daje. Po wypaleniu klocków i tarczy przez jakiś czas jest w miarę dobrze(potrafi podrzucić na koło, ale nie jest to dalej co bym chciał). I tu pytanie, czy można klocki wrzucić do piekarnika(250 stopni 20 minut jak to pisze na niektórych stronach) http://allegro.pl/shimano-m05-okladziny-klocki-hamulcowe-bc-pl-i2169415584.html tak wyglądają moje klocki. Czy wytrzymają wypiekanie? Co zrobić z tarczami? Są Hayesa, więc powinny być wytrzymałe. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 sprawdzałeś czy hamulce nie ciekną ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FilipEcki Napisano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Nie wydaje mi się, ale jak to sprawdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 No normalnie zobacz czy przy przy zacisku nie masz płynu, czy nie cieknie ci przy łączeniu przewodu z zaciskiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FilipEcki Napisano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Nic takiego nie występuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 [odtłuszczanie tarcz] Co jest dobre, a czego nie polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Naciskasz na klamkę i jak tłoczki się wysuwają (z tarczą oczywiście) można tam zaświecić latarką i jak jest wyciek to między tłoczkami a zaciskiem będzie film olejowy, jak między tłoczkiem i zaciskiem jest sucho to moż wcześniej się coś dostało. A teraz o wypalaniu, w przypadku kiedy masz klocki metaliczne możesz sobie pozwolić na wypalanie. miałem problem z tarczami shimano i klockami metalicznymi w XT, nie chciały hamować pomimo czyszczenia tarczy i klocków. Postanowiłem praz ostatni dać im szansę i je wypalić. Wieczorem włączyłem piekarnik na 250 włożyłem tarcze i klocki i poszedłem oglądać film. Po godzinie mi się przypomniało że coś się piecze. Wyłączyłem piekarnik i zostawiłem do ostygnięcia. Na drugi dzień zaglądam do piekarnika a tam przedmioty zmieniły kolor, tarcze zrobiły się żółte a klocki fioletowe po zamontowaniu przejechałem się i zaskoczenie zaczęły hamować. Po wypalania proponuję jakimś pilnikiem małym wyskrobać z otworów w tarczy pozostałości wypalonego syfu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 15 Marca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Jak masz takie klocki jak te z linka, to zapomnij o wypiekaniu. Do tego nadają się klocki metaliczne. Nie wypieka się brudnych klocków, wypieka się klocki zalane olejem. Klocki żywiczne i półmetaliki zalane olejem są nie do uratowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FilipEcki Napisano 18 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Hamuje porządnie przez jakieś 15-20 minut po wyjeździe z myjni(potrafi zablokować przednie koło przy prędkości 20km/h, więcej się bałem ). Wczoraj były dokładnie wyczyszczone nitro i przetarte papierem ściernym, z tyłu to samo(co jednak nic nie dało, dopiero myjnia). Czy może to być wina po prostu jakości klocków? Czy ew wymiana na metaliki coś da? Bo jeżeli hamulce są słabe same w sobie, to bym je zmienił. Czy w przypadku wymiany Avidy Juicy 3 są lepsze od tych Tektro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
partyzant Napisano 20 Marca 2012 Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Też mam taki problem, tyle że z Aurigą, ale z tarczami Hayes (nowy i stary model). Po serwisie u kumpla, tył zaczął całkiem ładnie łapać, przód nie bardzo tylko na mokro robi się z niego brzytwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FilipEcki Napisano 21 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Tylne klocki potraktowałem gorącym klejem (ten w rurkach z pistoletu ). Pomimo tego, że jest może 1mm na klocku, to łapią lepiej niż przód, (a tam mam koło 2mm na klocka, na tyle blokuje koło). Przód też tym potraktowałem ale jeszcze nie jeździłem i nie wiem jak działa. Czy półmetaliki się nadadzą? Nie mam na tyle kasy, żeby kupić metaliczne (komplet wychodzi 100zł. pół metaliczne nie całe 60). Z organicznymi nie miałem problemów w BB5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FilipEcki Napisano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Klocki były wygotowane w cifie z wodą(30 minut), później jeszcze spędziły ze 3 minuty pod palnikiem, i hamuje jak żyleta. Lepszych nie miałem, jak się przejechałem na rowerze brata na Shimano XT to Draco są lepsze. Od tego czasu zrobiłem ze 30km, więc będą działać dopóki z powrotem nie zatłuszczę albo się klocki nie zetrą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qamal Napisano 30 Marca 2012 Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 nie chce zakładać nowego tematu ale mam pytanie dotyczące wypalania czy to musi być w piekarniku czy można polać je nitro trochę i podpalić. Następnie czekać aż zgaśnie, ostygnie i papierem ściernym w celu usunięcia pozostałości?? ewentualnie czy mozna w ogniu je piec jak kielbaski? Wiadomo o co chodzi chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 No chyba nie można podpalać metalików, wsadź do piekarnika ustaw 250 poczekaj pół godziny i po sprawie. Poza tym jeszcze nie widziałem nikogo kto piekł by klocki hamulcowe jak kiełbaski nad ogniskiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qamal Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 ogien w zaleznosci od koloru osiaga temp od 500 do 1200 stopni celcjusza wiec wystarczylo by je na chwile przygrzac i by byly gotowe. Pytam czy ktos to robil juz bo czytalem ze niektorzy to robili uzywajac palnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koen Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Kilka razy wypalałem w ogniu palnika klocki metaliczne shimano m06 i nie zauważyłem negatywnych skutków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 31 Marca 2012 Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 wystarczylo by je na chwile przygrzac i by byly gotowe Nie wystarczyło by,wtedy spala się sam rozpuszczalnik a oleju nawet nie zdazy się zapalić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Ja też wypalałem swoje nad ogniem palnika, tutaj masz opis: http://4life-bike.blogspot.com/2012/03/wypalanie-klockow.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.