Skocz do zawartości

[buty i pedały] Ocena, dylemat

Michaleb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zamierzam kupić pierwsze w życiu pedały i buty SPD. Używane będą w lesie, w maratonach i XC. Dzięki zamieszczonym opinią na forum wybrałem pedały spd Shimano PD-M540 i buty Specialized-Sport MTB albo Shimano SH M087. Tylko teraz PD-M540 będą najlepsze w tej cenie czy może na 2012 pojawiło się cos innego, lepszego. I które buty wybrać. Które będa lepsze oba modele mają dobre recenzje. Jak jest z rozmiarówka Speca? Czy np. rozmiar 45 to rzeczywisty rozmiar 45? Jak jest z rozmiarówka Shimano niektórzy mówia że jest zawyżona inni, że zaniżona. Pytam, gdyż nie mam możliwości przymierzenia tak owych butów.

Napisano

Cywilny rozmiar butów jakie noszę to 42. Natomiast shimano M 086 musiałem kupić w rozmiarze 44. Dwa numery większe. Nie daj sobie wmówić, że jest inaczej. W internecie dzieciaki różne głupoty wypisują. Na języku shimanowskich butów jest podany też rozmiar w centymetrach. Zmierz długość stopy stając na linijce. Znając ten rozmiar sprzedawca ci dokładnie doradzi. Spytaj jaka jest procedura ewentualnej wymiany na inny rozmiar i ile to kosztuje. Trudno, nie utrafisz z rozmiarem to wymienisz. O butach speca nie powiem nic bo nie jeździłem. Z shimanowskich będziesz zachwycony, szczególnie jeśli to twoje pierwsze spd. Moje przeżyły trzy sezony i zaczynają czwarty. Poziom zadowolenia z nich jest na tyle duży, że nie widzę sensu w przyszłości kupować nic droższego. Ważna rzecz: buty do mtb muszą mieć klamerkę.

Napisano

Poczytaj tematy na forum o rozmiarach shimano, przy pierwszych sprzedawca podal ze powinenem wziac jeden rozmiar wieksze i tak zrobilem, podobnie bylo z kolejnymi shimano (4 pary).

Za cene 540tek nie kupisz lepszych.

Napisano

W moim przypadku rozmiar Speca to +2 (wyszło astronomiczne48)

Nie uwazam tych butów za super wygodne,moim zdaniem,niepotrzebnie, za wysoko zadarty nos

Pierwsze wrażenie - beton,na szczescie miękną w trakcie uzytkowania.

(mtb comp 2010)

Napisano

Ja od dłuższego czasu patrzę na długośc wkładki (czasem oznaczane jako JPN). W Shimano wyszło 3mm więcej, jeden rozmiar wyżej od przeciętnego (w większości przypadków noszę 43). Aczkolwie but jest trochę wąski i musiałem go rozchodzić i dobrze rzepy dopinać, aby palce nie drętwiały.

I zastanów się nad modelem M123. Bliźniaczy brat 087, bez klamry, za to z kolcami z przodu. Jeśli zdarza ci się chodzić z rowerem na plecach lub po terenie (np. rajdy na orientację), bywają pomocne.

Napisano

ale i tak puki nie przymierzysz to się nie dowiesz;p

mierzyłem shimano M225 i nowszy model M230. przód buta miał inny kształt. różnica była niewielka ale 230-tki były dla mnie wygodniejsze.

Napisano

jeśli można wiedzieć to jakie spece kupiłeś? I jak jest z rozmiarówka Speca?. Pedały wezmę M540. Teraz tylko buty

spece tahoe 43 (takie rekraacyjne) które były szersze niż shimano 44 (mt 32 - mt42 -mt43)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...