Skocz do zawartości

[Pompka] CO2 na 12g naboje bez gwintu

banditxc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

szukam dobrej pompki, najlepiej aluminiowej na Co2 ale tutaj problem bo nie udało mi się odszukać na typowe naboje 12g CO2 bez gwintu stosowane głównie do wiatrówek.

Mam sporo pozostałości po tym hobby i chciałbym je wykorzystać do pompki na zawody.

Jedna pompka bardzo mi podeszła http://allegro.pl/pompka-reczna-lezyne-alloy-drive-co2-1x-naboj-i2180672972.html ze względu na wygląd i wagę lecz niestety moje naboje do niej zapewne nie podejdą bo jest na 16g i na gwint.

No chyba że macie sprawdzone naboje do ww pompki na 16g z gwintem w rozsądnych cenach niż 11zł za sztukę to również będę wdzięczny bo pompka mi się podoba.

Pozdro

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Szukałem coś dla siebie i z tego co wyczytałem to jedyną opcją są pompki na niegwintowane naboje 16g chowane w korpusie, tzn nabój wkłada się do pompki po czym nakręca główkę, przykład takiej pompki to sks airchamp. Aby pasował nieco mniejszy nabój 12g należałoby zastosować jakąś podkładkę na dno pompki albo zrobić skórę dla naboju np ze starej dętki.

Należy jednak pamiętać że jeden nabój 16g pompuje oponę 26x2.1 do około 2.5-2.7 bara, co oznacza że trzeba by zużyć 2 naboi 12g aby otrzymać jakieś zadowalające ciśnienie. Chociaż z drugiej strony z 2x12g powinno się wyciągnąć jakieś 3.7-4,0 bara dla opony 26x2.1 czyli twardo a można przecież popuścić nieco powietrza ręcznie.

Kwestia jest jeszcze taka ile czasu stracisz na powyższe czynności gdy podczas wyścigu? Najprościej byłoby wystrzelić jeden nabój 16g które można wyrwać na allegro po 8pln, a przecież często laczków się nie łapie. Chyba że chcesz również stosować naboje na wycieczkach/treningach wtedy to już warto zredukować koszt pompowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...