Thorin49 Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 Pogoda zaczyna się zdecydowanie poprawiać, więc trzeba się przygotować do nadchodzącego sezonu (dla niektórych trwa cały rok). W związku z tym zacząłem sie rozglądać za poszczególnymi częściami ubioru na nadchodzące dni (szorty kupię gdy już będzie zdecydowanie cieplej). Poczynając od tego roku planuję jeździć przez całą wiosnę, lato i wcześną jesień (dopóki nie będzie zbyt zimno i/lub mokro). Zastanawiam się między poniższymi: 1. Kurtka Dakine Zephyr Jacket Endura Gridlock 2. Spodnie Endura Hummvee Long Endura Hummvee Shorts (na cieplejsze dni - późniejszy zakup / jak one są długie, są powyżej kolan czy poniżej/na równi?) Endura Singletrack II Shorts (j.w.) 3. Koszulka Dakine Sentry Short Endura Hummvee S/S Endura CoolMax® printed Clan (ma CoolMax, więc już jest na +) 4. Rękawice Dakine Cross X (lepiej wyglądają i chyba je wybiorę) Endura Windchill 5. Buty - nie mam pomysłu, ani faworytów 6. Kask - j.w. Może jakiś Uvex? To są moje propozycje i osobiście bym chciał wybierać między tymi dwiema firmami (poza butami i kaskiem) Wszelkie rady mile widziane
analog82 Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 Co do koszulki, Endure Hummvee moge z czystym sumieniem polecic. Dobrze sie sprawuje nawet w upalne dni, chociaz czasami mam wrazenie ze moglaby byc ciut bardziej przewiewna. Dodatkowo po kilkunastu praniach zeszly naklejki na ramionach. Jest bardzo solidnie uszyta i przez rok solidnego uzytkowania nie poszedl zaden szew. Sam w tym sezonie planuje zakupienie jeszcze jednej. CoolMax na pewno ma lepsza wentylacje, ale nie bralem jej pod uwage, gdyz jest dosc obcisla. Odnosnie spodenek to polecalbym raczej Singletrack. Hummvee przymierzalem i wygladaly dosc delikatnie. Mozesz przymierzyc rowniez MT500, ale bedziesz raczej narzekal w cieple dni. Przy temp > 28-30stopni, mozna sie w nich ugotowac.
Thorin49 Napisano 15 Marca 2012 Autor Napisano 15 Marca 2012 Zacząłem się jeszcze zastanawiać nad Hummvee 3/4. Czy lepiej wybierać między ww. Singletrack II i Hummvee? I jakie buty wybrać?
Peterp079 Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 Ja mam szorty Hummvee i wcale takie delikatne nie są. Zaliczyly pare gleb i nic im sie nie stalo. Dlugosc taka minimalnie ponizej kolana. Singletracki są bardziej pancerne ale i przez to mniej przewiewne. Szczegolnie w lato. Co do kurtki to mam Pakajak endury (to bedzie odpowienik Dakine) i jest super nie tylko w cieple dni ale i jak jest ok. 10 st. Niemniej jednak bede rowniez kupowal Gridlock na taka temp. jak np. dzisiaj w Kielcach czyli ok 7-8st. Ja bym na Twoim miejscu jeszcze sie rozejrzal za bluza. Od siebie polecam MT500 z Endury. Rewelacyjna jest.
Thorin49 Napisano 15 Marca 2012 Autor Napisano 15 Marca 2012 Ta MT500 jest spoko - jeśli bym jeździł tylko w pogodne dni bez ryzyka zmoknięcia to mógłbym w ogóle darować sobie Gridlocka i kupić tą bluzę. Ewentualnie Endurę Windchill jako kompromis między MT500 i Gridlockiem
Peterp079 Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 Ona nie chroni przed wiatrem jakoś bardzo. Ale na pewno jest swietnym zabezpieczeniem na chlodniejsze dni czy tez wieczorno/nocne przeloty. Ja bym chyba na pierwszy rzut wziął coś jak Pakajak/Zephyr i jakąs bluze wlasnie.
analog82 Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 Ja mam szorty Hummvee i wcale takie delikatne nie są. Zaliczyly pare gleb i nic im sie nie stalo. Dlugosc taka minimalnie ponizej kolana. Singletracki są bardziej pancerne ale i przez to mniej przewiewne. Szczegolnie w lato. Co do kurtki to mam Pakajak endury (to bedzie odpowienik Dakine) i jest super nie tylko w cieple dni ale i jak jest ok. 10 st. Niemniej jednak bede rowniez kupowal Gridlock na taka temp. jak np. dzisiaj w Kielcach czyli ok 7-8st. Ja bym na Twoim miejscu jeszcze sie rozejrzal za bluza. Od siebie polecam MT500 z Endury. Rewelacyjna jest. W takim razie przy najblizszej okazji moze je rowniez kupie te szorty. A propos bluzy MT500 to takze polecam. Faktycznie nie jest wybitnie dobra jesli chodzi o ochrone przed wiatrem, ale nawet dzisiaj sie sprawdzila (temp 1-2C). Trzeba bylo tylko jeszcze cienki polar wrzucic pod spod Razem z Pakajakiem da rade od wiosny do jesieni.
MirekH81 Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 Mam takie rekawiczki i osobiście polecam (dakine), dobrze dopasowane do dłoni i palców, jednak na gorące dni raczej są dość ciepłe, może to też kolor do którego mocno bije słońce.
Peterp079 Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 W takim razie przy najblizszej okazji moze je rowniez kupie te szorty. A propos bluzy MT500 to takze polecam. Faktycznie nie jest wybitnie dobra jesli chodzi o ochrone przed wiatrem, ale nawet dzisiaj sie sprawdzila (temp 1-2C). Trzeba bylo tylko jeszcze cienki polar wrzucic pod spod Razem z Pakajakiem da rade od wiosny do jesieni. No ja właśnie w takiej konfiguracji jezdze plus bielizna termo i da sie wyzyc w calkiem sporym zakresie temperatur.
Thorin49 Napisano 19 Marca 2012 Autor Napisano 19 Marca 2012 Chyba kupię taki zestaw na aktualną pogodę za oknem (zaraz będzie się ciepło robić): - Endura Hummvee Shorts (bo Singletrack II nie mają wewnętrznym spodenek, a to kolejne 89 zł) - Endura MT500 (bluza) - Endura Hummvee S/S Chyba nie zmarznę, bo dzisiaj rano (przed 7) widziałem już rowerzystów w krótkich spodenkach :] Do tego jakieś buty, kask, okulary i rękawiczki
A7x Napisano 19 Marca 2012 Napisano 19 Marca 2012 Kolego, jak kupisz koszulke Endura Hummvee S/S i Endura Hummvee Shorts napisz jakąs małą recenzję tutaj, jeśli możesz. Sam się przymierzam do kupna i zastanawiam się właśnie pomiędzy Hummvee, a Singletrack II (te 2 wyglądem ciekawsze), tylko właśnie tutaj dochodzi kupno wkładki za 90 zł. Pytanie właśnie o ich długość, bo raczej nie chciałbym szortów za kolana, jedynie do kolan
Thorin49 Napisano 19 Marca 2012 Autor Napisano 19 Marca 2012 Z tym kupowaniem to poczekam jeszcze pewnie kilka dnia bo mimo wszystko nadal się waham między Hummvee i Singletrack II (te 2 rownież mi się wizualnie bardziej podobają, ale wkładkę trzeba dokupić ewentualnie) I jaki kask i buty byście polecali? Dakine Cross X nie ma w moim rozmiarze i kolorze... :/ Z endurastore.pl napisali mi, że Singletrack II mają ok. 32 cm po wewnętrznej.
Piano Napisano 19 Marca 2012 Napisano 19 Marca 2012 Najlepiej jak bys pomacal gdzies jedne i drugie spodenki. Ja to kiedys tak robilem ze kupowalem to i to a nastepnie jedna rzecz oddawalem jak nie bylo mozliwosci obejrzec gdzies indziej. Przesylka tylko w jedna strone w plecy ale to juz nei jakies duze koszta a wiesz co masz.
A7x Napisano 19 Marca 2012 Napisano 19 Marca 2012 Ze swojej strony polecam kask z lidla. Koszt 50zł, a naprawdę dobrze jest wykonany- już kilka wycieczek z nim zaliczyłem i muszę przyznać, że nic nie uwiera- w ogóle nie czuć go na głowie, a do tego bardzo ładnie wygląda (mam biały). A resztę z kasku można do czegoś dołożyć - np do wkładki Co do spodenek- przewiewność, to podstawa, jak zaczną się temperatury po 25/30 stopni, to jednak fajnie, gdyby tyłek się nie zapocił 32 cm- jak będę miał wolną chwilkę, to muszę się pomierzyć w domu, ale jeszcze tą kwestię przemyślę. Może warto poprosić o jakieś dodatkowe zdjęcia sprzedawcę, albo porozmawiać ze sklepem, który oferuje ich produkty- może coś podpowiedzą, doradzą w tej kwestii. Ja do zakupu będę się zabierał w kwietniu, na początku, mam nadzieję, że do tego czasu się jakieś opinie na korzyść 1, lub 2 modelu uzbierają.
Piano Napisano 19 Marca 2012 Napisano 19 Marca 2012 Zeby sie tylek nie zapocil przy 25/30 stopni to chyba nie ma takiej mozliwosc. Nawet jak bys jechal nago. Co do kasku to tez zakupilem ten z Lidla i faktycznie ze jest bardzo w porzadku, choć super wentylacja nie grzeszy. Oczywiscie daje rade ale jednak 11 otworow to nie 20 i ta roznice czuc. No i w portfelu tez czuc roznice
A7x Napisano 19 Marca 2012 Napisano 19 Marca 2012 No tak, to oczywiste, tutaj códów nie ma, chyba, że jakiś wentylator będzie w siodełku Ale ważne jest, żeby taki ciuch szybko wyschnął, nie tak, jak bawełna, która nasiąka potem i bardzo długo schnie.
Thorin49 Napisano 19 Marca 2012 Autor Napisano 19 Marca 2012 Oto co mi odpisali z endurastore.pl w kwestii Hummvee oraz Singletrack, m.in.: SZORTY SINGLETRACK II M Obwód w pasie: 80-90cm Długość całkowita: 60cm Długość nogawki od kroku: 32cm SZORTY Hummvee M Obwód w pasie: 76-90cm Długość całkowita: 57cm Długość nogawki od kroku: 33cm "Do miasta z pewnością wygodniejsze/praktyczniejsze są szorty Hummvee. Ich materiał jest bardziej przewiewny i są nieco wygodniejsze niż Singletrack. Singletrack to model wykonany z Cordury, który to materiał jest bardzo wytrzymały, lecz także grubszy i mniej przewiewny niż w Hummvee. Wewnętrzne spodenki na pewno poprawiają komfort jazdy i zwykle polecamy ich używanie."
Piano Napisano 19 Marca 2012 Napisano 19 Marca 2012 Z tą rozmiarówką którą przysyła Endurastore.pl to byłbym ostrożny. Na jej podstawie zakupiłem Hummvee w rozmiarze L (mam 92 w pasie) i okazało się że wyglądały jak z młodszego Brata. Byly za male. Musialem wymieniac na XL. Razem ze spodenkami dostale katalog Endury i tam jest tabela z rozpisanymi wymiarami dokladnie takimi samymi jak przysyla endurastore.pl. Choc maja napisane na swojej stronie ze mierza sami ciuchy to po tym co opisalem wczesniej jakos w to przestalem wierzyc. Moze teraz juz tak nie robia. Moja sytuacja miala miejsce dokladnie rok temu.
A7x Napisano 19 Marca 2012 Napisano 19 Marca 2012 Idealnie byłoby kupić te 2 modele Tylko ta cena- ojj boli Z Ich opisu wynika, że mi bardziej przydadzą się Hummvee, na dodatek w rozmiarze M są krótsze o te 3 cm, no i wychodzą o 90 zł taniej, bo są z wkładką w komplecie. Singletrack może innym razem, albo jak jakaś niespodziewana premia wpadnie
analog82 Napisano 19 Marca 2012 Napisano 19 Marca 2012 Z tą rozmiarówką którą przysyła Endurastore.pl to byłbym ostrożny. Na jej podstawie zakupiłem Hummvee w rozmiarze L (mam 92 w pasie) i okazało się że wyglądały jak z młodszego Brata. Byly za male. Musialem wymieniac na XL. Razem ze spodenkami dostale katalog Endury i tam jest tabela z rozpisanymi wymiarami dokladnie takimi samymi jak przysyla endurastore.pl. Choc maja napisane na swojej stronie ze mierza sami ciuchy to po tym co opisalem wczesniej jakos w to przestalem wierzyc. Moze teraz juz tak nie robia. Moja sytuacja miala miejsce dokladnie rok temu. Mialem podobnie z bluza MT500. Wg. rozmiarowki powinienem kupic L, ale po przymiarce na rowerze okazalo sie ze rekawy sie podwijaja i stanelo na XL. Warto przymierzyc, wtedy satysfakcja gwarantowana.
A7x Napisano 20 Marca 2012 Napisano 20 Marca 2012 Warto poprosić o wymiary ubrania i przedstawić swoje wymiary, prosząc o pomoc w doborze rozmiaru. Z zastrzeżeniem, że jeżeli podane przez Nich wymiary nie będę się zgadzały w rzeczywistości i ciuch nie będzie pasował- odsyłka na Ich koszt. Szkoda kasy, by płacić 2x za wysyłkę, a nie każdy ma możliwość przymiarki na miejscu, gdzieś w stacjonarnym sklepie.
hassanbey Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Posiadam kurtkę Endura WindChill. RE..WE..LA..CYJ..NA !!! Jeździłem w niej do -9`C. Pod kurtkę bluza z jerseyu i bielizna Brubeck z długim rękawem. Kurtka ma wspaniała ochronę przed wiatrem ale i odprowadzenie wilgoci z pod kurtki jest także idealne. Zdarzało mi się przyjeżdżać do domu a na kurtce miałem kropelki potu. Niestety teraz gdy zrobiło ciut cieplej (powyżej 10`C) jest mi w tej kurteczce za ciepło. Dlatego szykuje się na bluzę MT500. Rękawiczki waham się pomiędzy Singeltrack a MT500
A7x Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Dobrze wiedzieć, widać, że firma robi dobre jakościowo ciuchy Autor tematu zdecydował się już na zakup ? Ja czekam na kwietniową wypłatę i składam zamówienie w sklepie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.