Gość Klawiszu Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 Witam, Tylne koło mojego mtb ma nieziemskie luzy (mogę nim poruszać na boki) dociągnięcie śrub na którym się znajduje strasznie zwiększa tarcie. Tak że nawet jazda po płaskim terenie jest trudna. Co zepsułem, co jest nie tak? Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi
bartkos Napisano 16 Marca 2012 Napisano 16 Marca 2012 Przyczyn może być kilka, ale większość jest związana ze zużyciem elementów w "ośce". Proponuję doszczętnie ją rozebrać lub iść z tym do serwisu. Przerabiałem to. Najgorsze jest, że jazda na takim luzie i z wyrobionym którymś z elementów posuwa za sobą niszczenie innych.
TPD Napisano 16 Marca 2012 Napisano 16 Marca 2012 jest to luz na piaście choć może być na szprychach. Jeśli na piaście do muśisz dokręcić konusy (śrubki na ośce). Jeśli piasta jest skręcona prawidłowo to nie ma możliwości kręcenia śrubek PALCAMI! Każda piasta na łożyskach kulkowych ma konusy i nakrętki kontrujące. Najpierw regulujemy konusy aby nie było luzu, następnie kontrujemy konus z nakrętką. Bez skontrowania zawsze będą problemy z piastą
Pytanie
Gość Klawiszu
Witam,
Tylne koło mojego mtb ma nieziemskie luzy (mogę nim poruszać na boki) dociągnięcie śrub na którym się znajduje strasznie zwiększa tarcie. Tak że nawet jazda po płaskim terenie jest trudna. Co zepsułem, co jest nie tak?
Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.