Skocz do zawartości

[do 3500 zł] 29er Lapierre Pro Race 229

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na początek chciałem się przywitać z racji tego, że jest to mój pierwszy post :)

Nie chciałem zaśmiecać postów innym więc pozoliłem sobie założyć nowy.

Rzecz jasna pytanko dotyczy wyboru roweru. Jak napisałem w temacie, budżet wynosi 3500zł. Z racji wzrostu (194) w grę wchodzą raczej wyłącznie 29er'y...

... i tyle pewników Im więcej szukam tym gorzej wybrać :)

Nie będzie to rower do typowej weekendowej rekraacji lecz już bardziej do powiedzmy "małego szaleństwa", włączając uczestnictwo w różnych imprezach typu Mazovia.

Zastanawiam się na Felt'em, Cube'em ale ostatnio oglądałem Lapierre'a Pro Race 229 Pro Race 229 | Cycles Lapierre

Szczerze mówiąc moją uwagę przukuła promocyjna cena (3,5k zł) za jaką mogę go dostać..

Co o nim myślicie?

Wiem, że Alivio na przedniej przerzutce do wymiany na start, ale słuszałem też niezbyt przychylne opinie nt amorka.

A może szukać coś w ofercie innej marki?

Napisano

Jak ja to mówię, szału macicy nie ma, ale tragiczny to on też nie jest :) Poszukaj może czegoś z amorem powietrznym, skoro planujesz się ścigać w przyszłości. Na allegro popatrz. Tak do 4k mógłbyś coś znaleźć na podobnym osprzęcie ale o wiele lepszym amorze.

Napisano

Wiesz

Poszukaj u sprzedawców RADONA ZR Race 29 5.0

kiedyś oferowali mi go za 3800 napęd lepszy i za to Amor Reba na pokładzie

Gdyby nie to że moja absolutna górna granica to 3300zł to sam bym go kupił

Napisano

Wiesz

Poszukaj u sprzedawców RADONA ZR Race 29 5.0

kiedyś oferowali mi go za 3800 napęd lepszy i za to Amor Reba na pokładzie

Gdyby nie to że moja absolutna górna granica to 3300zł to sam bym go kupił

Dokładnie. W 1 sklepie w PL masz za 3700 ( swoją drogą ale pieprzą z "promocją" ) , w google wyszukaj sklep albo sprowadzić możesz z niemiec ze sklepu autoryzowanego - z przesyłką wychodzi 835 euro.

Napisano

No to kolejne pytanie :) czy na tym poziomie zaawansowania zwracać tak bardzo uwagę na materiał ramy (alu 7xxx, czy 6xxx)?

... i przede wszystkim (tak z ciekawości) jak to jest, lepsza 7xxx czy 6xxx? Poczytałem, poszukałem i znalazłem zaprzeczenie.

Ogólnie większość twierdzi, że 6 lepsze niż 7... aż się natknąłem na tabelkę w, której zapisane było:

• 6xxx- dodatek magnezu i krzemu (0,5-1,0 %) oraz miedzi i chromu- zwiększona wytrzymałość
  • 7xxx- dodatek cynku (4-7%), magnezu (2-4%), miedzi (0,5-1,7%)- znacznie zwiększona wytrzymałość

Napisano

Wszystko zależy od wykonania ramy zastosowanego procesu technologicznego i jego przestrzegania, żaden nie lest lepszy "sam z siebie".

Nie radzę zwracać uwagi na stop z jakiego wykonane s ramy, ale zwracać uwage na staranność wykonania, i dobór odpowiedniej geometrii.

Radon nie ma geometrii typowego 29er jest zbliżóny do pochodzącego z tej samej firmy Cube, ale wyboru musisz dokonać sam - po przymiarce.

Napisano

Obawiam się, że przymiarka Radona raczej możliwa nie będzie. Odwiedziłem sporo sklepów w Lublinie i w żadnym go nie ma... Cube'a też nie widziałem. Nie sądzę aby ktokolwiek był zainteresowany sprowadzeniem go do siebie w rozmiarze, który mnie interesuje wiedząc o ryzyku, że moge się na niego nie zdecydować ;)

Napisano

Ad vocem stopów słyszałem, że stopy alu serii 7000 są bardziej wytrzymale od stopów alu serii 6000. Zwróć też uwagę na cieniowanie rur. Te potrójnie cieniowane są lżejsze od tych podwójnie cieniowanych, a na wytrzymałości ponoć nie tracą.

Napisano

Obawiam się, że przymiarka Radona raczej możliwa nie będzie. Odwiedziłem sporo sklepów w Lublinie i w żadnym go nie ma... Cube'a też nie widziałem. .... ;)

Ja sobie zdaję sprawę , że u nas jest wiocha, ale kupowanie roweru bez przymiarki to nieporozumie.

Może będziesz musiał udać się do wawy, jeśli np w Skiteamie przymierzysz się do Cube, to na Radonie będziesz siedział tak samo, tylko jeżdzą nieco inaczej .

Napisano

...i kolejny dzień oglądania mam za sobą :)

Nie powiem, łatwo nie jest :)

Dziś na "widelec" poszedł Specialized Carve Comp (cena ~4,3-4,4k) oraz z propozycji padł KTM Ultra 2.29 (cena ~3,7k).

Spec w moim rozmiarze jest od ręki więc jutro go dosiądę i ocenie czy od strony geometrii mi pasuje, kwestię stricte techniczną ocenie pozostawiam Wam :)

...a może jakaś Merida?

Napisano

Spec zawsze technicznie wypada nieco gorzej niż konkurencja w podobnej cenie, ale jeśli geometria by podpasowała i czuł byś się na nim dobrze, jest to ważniejsze niż różnice w osprzęcie, osprzęt jest na tyle dobry, że nie będzie stwarzał problemów, a precyzja działania będzie jak najbardziej wystarczająca.

Może być i Merida, w tym przedziale cenowym ( model Nine 900D) będzie wyposażona podobnie do Speca, geometria inna więc wszystko zależy od przymiarki. Merida Nine 500D ma już słabiutki amortyzator jak na swoją cenę.

KTM też ma słaby amortyzator, amortyzatory z Meridy 500Di KTM nijak się mają do Recona Golda ze Speca ;)

Napisano

amortyzatory z Meridy 500Di KTM nijak się mają do Recona Golda ze Speca ;)

Niestety Spec jest na Rock Shoxie XC

Napisano

Jeżeli mówimy o tym Specu http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCProduct.jsp?spid=62242&scid=1100&scname=G%C3%B3rskie

to osprzętowo wypada mniej więcej na tym samym poziomie co Lapierre. Czyli mocno przeciętnym, będąc jednocześnie droższym.

Ale trzeba też sobie jasno powiedzieć, że przy budżecie który założyłeś rewelacji nie będzie nigdzie. Nie patrzyłbym więc na osprzęt, tylko na ramę i miał już zanotowane w pamięci, że trzeba będzie w rower trochę poinwestować.

Z tego punktu widzenia i Lap i Spec są dobrym wyborem. To są porządne ramy, na których da się zbudować porządne rowery - tyle że to będzie mniej lub bardziej kosztować.

BTW, zwróć uwagę, że Spec ma sportową geo - ale przy widelcu 80 mm. Jeżeli faktycznie myślisz tylko o ściganiu to żaden problem - ale jeżeli myślisz o czymś bardziej uniwersalnym, to 100 mm może się okazać lepszym wyborem.

Napisano

Fakt coś zamotałem z tym Specem, i jego osprzętem, co do ramy Carve nie jest to rower sportowy tylko raczej "ogólnego przeznaczenia" , rama nie jest zbyt sztywna bocznie ponieważ Spec chciał poprawić komfort kosztem tracenia energii .

Podstawowy model sportowy to Specialized Rockhopper :

http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCProduct.jsp?spid=62113&scid=1100&scname=G%C3%B3rskie

Co do ceny .to na pewno można utargować, otóż mój kolega zamówił właśnie Speca Stumpjumpera FSR 29 Comp i obniżyli mu cenę z 11500 zł na 10000 :thumbsup:

Napisano

Z tego punktu widzenia i Lap i Spec są dobrym wyborem. To są porządne ramy, na których da się zbudować porządne rowery - tyle że to będzie mniej lub bardziej kosztować.

BTW, zwróć uwagę, że Spec ma sportową geo - ale przy widelcu 80 mm. Jeżeli faktycznie myślisz tylko o ściganiu to żaden problem - ale jeżeli myślisz o czymś bardziej uniwersalnym, to 100 mm może się okazać lepszym wyborem.

Szczerze mówiąc, na samym początku sądziłem że kryterium wyboru lepszej ramy jako dobrej bazy, kosztem gorszego osprzętu jest słuszną drogą. Wiadomo, każdy chciałby dostać jak najwięcej za najniższą cenę. Jednak pójście na odpowiedni kompromis stworzy odpowiedni balans rama/osprzęt... tylko jak widać nie jest to łatwe :)

Na pewno nie będzie to sprzęt wyłącznie do ścigania bo nie taka ma być jego rola. Ale fakt faktem, że w tym sezonie chciałbym spróbować się maratonach.

A może pewnym kompromisem będzie np zakup Lapierra i z automatu wymiana przerzutki przedniej np na XT a w następnej kolejności amorka. Cena doszła by do Speca ale już na lepszym osprzęcie.

Napisano

Niem i to zdecydowanie nie, zaczynanie wymiany od przedniej przerzutki to działanie"od dupy strony" co Ci da wymiana przerzutki jeśli manetki pozostaną takie same ?

Jeśli chcesz coś wymieniac to załóż przynajmniej manetki SLX, to osprzęt który już sprawdzi się w czasie bardziej wymagającej jazdy, zmiana przerzutki nie zmieni nic oprócz napisu :teehee:

Sam rower Lapierre jest ciekawy, ma też niezłą ramę, więc warto z czasem w niego inwestować .

Napisano

To pierwsze to inny przedział cenowy.

Po drugie wynikające z pierwszego jest dużo lepiej wyposażony, a jak jeździ tego chyba nikt na Forum nie wie ...

Napisano

To pierwsze to inny przedział cenowy.

Łapie się w przedziale. Cennikowo 3999zł, ale dają na start nawet 20% rabatu więc wychodzi około 3200.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...