Skocz do zawartości

[Kraków i okolice] Wałami wiślanymi aż do Skawiny. Planowane, nowe trasy rowerowe wokół Krakowa

jarko

Rekomendowane odpowiedzi

Na skyscraperze został poruszony wątek o nowych trasach rowerowych wokół Krakowa, w tym odnośnie przedłużenia obecnej ścieżki Kraków-Tyniec aż do Skawiny. Jak ktoś zna te tereny i miałby jakieś uwagi co do propozycji planowanych nowych szlaków rowerowych - zapraszam do zapoznania się z tematem i wypowiedzi.

• 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Na w/w forum masz burzliwą dyskusję na ten temat. Z tego co wiem będzie malownicza z romantycznymi ekranami przynajmniej w okolicach nowego skrzyżowania z "ulicą donikąd". No i oczywiście bez większych szans na sensowną organizację jak by nie dało się z torowiska jezdni albo DDR zrobić :) Ale może jakiś progres w sprawie jest bo przestałem to śledzić.

Pomysł z przedłużeniem do Skawiny niby dobry ale powinni już myśleć nad drugą nitką na całej długości bo już teraz się korki robią a jak Skawina zacznie używać tego jako komunikacyjnej drogi z Krakowem to się okaże że mniejszy korek jest jak się autem jedzie :)

Po ostatniej tam wizycie stwierdziłem że z przyjemnością to już niewiele ma wspólnego...

Pomysł z przedłużeniem do Skawiny niby dobry ale powinni już myśleć nad drugą nitką na całej długości bo już teraz się korki robią a jak Skawina zacznie używać tego jako komunikacyjnej drogi z Krakowem to się okaże że mniejszy korek jest jak się autem jedzie :)

Jeszcze długie lata upłynął zanim zostałaby osiągnięta taka przepustowość :-). Najpierw doczekajmy się tej nitki Tyniec-Skawina, a potem możemy zacząć się martwić o boom rowerowy :-)

Po ostatniej tam wizycie stwierdziłem że z przyjemnością to już niewiele ma wspólnego...

Bo zapewno wybrałeś się na nią w weekend :-). Ja akurat korzystam z tej trasy również w dzień powszedni na dojazdu do/z pracy - wtedy jest cisza, spokój, cała ścieżka dla mnie i można pocisnąć z max. dostępną parą w nogach na całej jej długości. A narzekanie na duży ruch weekendowy w tamtym miejscu uważam trochę nie na miejscu - chyba wszystkich powinno cieszyć, że ta trasa jest wykorzystywana maksymalnie przez wszelakiej maści kółkowców (z rolkarzami włącznie). Nie na miejscu natomiast jest zachowanie co niektórych "ścigantów", którzy w niedzielę, w słoneczny dzień wybierają się na tą ścieżkę żeby machną swoje czasówki i mają pretensje, że ktoś może chcieć wolniej jechać niż oni. Panowie (bo u Pań nie stwierdziłem) - więcej luzu! Ja też robię sobie tu czasówki, ale w dzień powszedni, ale na weekend zabieram tam kobietę/dzieci/znajomych i snuję się tam w towarzyskim tempie i jest mi prostu wstyd za te wykrzykiwane komentarze słyszane czasem od nerwowych ścigantów typu "jeszcze sie połóż na całą szerokość ścieżki" (to do nas stojących z prawej strony ścieżki na chwilowym postoju). O bezpieczeństwie takiej jazdy nie wspominając.

A co do trasy na lewym brzegu - to "się dzieje" - fotorelacja sprzed ponad miesiąca na skyscraperze. Ponoć mają skończyć w tym roku jeszcze.

Dopiero teraz zauważyłem ten wątek.

Super pomysł! Na jakim jest obecnie etapie?

Niestety - na papierze tylko. Projekt, który został tam opisany i wpisany w ramach programu 3.1 przez LGD Blisko Krakowa nie dostał dofinansowania i jest tylko na liście rezerwowej. Aczkolwiek mają szukać alternatywnego źródła dofinansowania, no ale pewno się to znowu przeciągnie w czasie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...