Skocz do zawartości

[Pompka stacjonarna] Który system mocowania do wentyla jest lepszy?

Voohan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Od kilku dni przymierzam się do zakupu stacjonarnej pompki rowerowej. Chcę kupić porządny produkt który mam nadzieję posłuży mi przez parę lat. Przeglądając wiele tematów o pompokowej tematyce wybrałem sobie te:

1) Pompka podłogowa LEZYNE STEEL FLOOR DRIVE 160psi - różne kolory - Sklep Rowerowy i Turystyczny SZUMGUM - rowery, części rowerowe i akcesoria rowerowe. Sakwy rowerowe, przyczepki na rower

2) Pompka rowerowa podłogowa Topeak Joe Blow Sport II - Sklep Rowerowy i Turystyczny SZUMGUM - rowery, części rowerowe i akcesoria rowerowe. Sakwy rowerowe, przyczepki na rower

W zasadzie jest to to samo, różnią się jedynie materiałami. Ale nie mogę podjąć decyzji z tego względu że nie wiem który system montowania do wentyla jest lepszy? W Topeak jest główka nasadzana z dwoma otworami P/S za to Lezyne ma nakręcaną, metalową, a rodzaj wentyla zmienia się przez wykręcenie i obrócenie tej metalowej części. W dodatku do Topeak jest dodawana końcówka do piłki i materaca, a to kiedyś sie może przydać :P Czy do tej z Lezyne da się takie coś podpiąć?

Ogólnie bardziej podoba mi się ta Lezyne, różnica 20zł nie jest zabójcza, a przemawia do mnie desing, z drugiej strony obawiam się że może być mniej praktyczna/uniwersalna, zaś z trzeciej strony na zdjęciach wygląda bardzej pancernie.

Co wybrać?

Napisano

Ok, o pompkach Beto już czytałem, i różne opinie krążą, a ja póki nie mam innch wydatków rowerowych mogę sobie na droższą pozwolić. Bardziej interesuje mnie odpowiedź na pytanie z tematu ;)

Napisano

W beto system mocowania wentyla jest bardzo podobny do stacjonarnych kompresorów na stacjach benzynowych, z tym że akurat w mojej pompce jest lepszy:)

W pompce mobilnej, którą mam http://allegro.pl/nowa-pompka-shimano-mini-pro-performance-i2150546938.html też jest ten sam system i uważam, że jest najszybszy z możliwych.

Wkładasz wentyl, zatrzaskujesz i pompujesz, zatrzask jest na tyle pewny, że nie ucieka powietrze bokami, jak to w niektórych pompkach.

Napisano

Beto jest okej, ale droższe pompki są wygodniejsze. Mnie w beto przeszkadzało pompowanie wentyli presta bo pompka miała tylko wejście na auto i przejściówkę którą trzeba było nakręcać na prestę. W tej z aukcji wyżej widzę, że beto ma wejście na obydwa wentyle. Od siebie mogę polecić pompkę pro http://allegro.pl/pompka-stojaca-pro-touring-czarna-manometr-160-psi-i2199881506.html Jest tańsza od wspomnianej topeak a obydwie mają ten sam wygodny system z wajchą przy główce do pompowania. Co ważne pompka pro jest w całości rozbieralna, jeśli po kilku latach zacznie puszczać powietrze, wystarczy odkręcić głowicę i wymienić popularne oringi.

Napisano

Posiadam pompkę Topeak do amora i jest naprawdę dobra, prosta konstrukcja na typowych oringach (uszczelki) które jak zaczną przepuszczać to wymienisz. Ten Topeak wygląda solidnie i ma dobrą końcówkę dwustronną w której nie będziesz musiał się bawić w przekładanie pod inny wentyl. Ciśnienie mają takie same.

Napisano

Bardziej praktyczny system posiada Topeak. Posiadam pompki z obma sposobami mocowania i lepiej używa się tej nakładanej. Przy nakręcanej trzeba bawić się z przejściówkami co zajmuje czas, a poza tym w czasie odkręcania może ujść trochę powietrza. W kołach rowerowych wentyl jest między szprychami przez co nakręcanie jest nieco uciążliwe

Napisano

Bardziej praktyczny system posiada Topeak. Posiadam pompki z obma sposobami mocowania i lepiej używa się tej nakładanej. Przy nakręcanej trzeba bawić się z przejściówkami co zajmuje czas, a poza tym w czasie odkręcania może ujść trochę powietrza. W kołach rowerowych wentyl jest między szprychami przez co nakręcanie jest nieco uciążliwe

Żeby nie zakładać nowego tematu,pozwole sobie podłączyc pod ten. Sprawa dotyczy pompki Joe Blow Sport. Pompka pompuje swietnie,jednak licznik wadliwie wskazuje pomiar. Róznica sięga nawer 2 bar.

Jaka może byc tego przyczyna? Macie może jakis pomysł jak to naprawić czy też trzeba szukać jakiegoś fachowca?

Napisano

Jeżeli nie zależy ci na super dokładnym odczycie to może lepiej kupić osobny ciśnieniomież. Jeśli nie da się wymienić tej części domowym sposobem, a zależy Ci na tym to może faktycznie poszukać fachowca, przypuszczam że za takie coś nie weźmie dużo.

• 2 tygodnie później...
Napisano

panowie. prosta sprawa - najtaniej jak mozna, pompka stacjonarna ktora nie rozleci sie po jakims czasie i ktora raczej dobrze pokazuje cisnienie. co kupic ? do 50PLN znajde taką pompke ?

• 2 miesiące temu...
Napisano

Po ladnych paru latach, cos ok 5, moj JoeBlow Sport wydmuchal sie na smierc.

Rozleciala sie glowica. Przesuwne zamkniecie oderwalo sie od przeciwleglej nakretki, wyrobiony gwint.

Mozna taka glowice kupic, cena ok 55zl.

Zakupilem cos czym mozna pompowac kola i cieszyc oko patrzac na to :)

Lezyna CNC follor drive:

https://picasaweb.google.com/101675571523053400933/LezyneCNCFloorDrive?authuser=0&feat=directlink

Wykonanie, jak to Lezyne (mam kieszonkowa pomke i klucze) perfekcyjne. Wyglad kwestia gustu, u mnie minimalizm jest mile widziany.

Deklarowane max cisnienie to 220psi (nie sprawdzalem).

Duzy plus za dlugi wezyk z nakrecana koncowka, ktora przeklada sie w zaleznosci od rodzaju zaworu.

Wszystko wykonane z alu, duzy manometr. Waga 1370g. Waga tez byla istotna, bo juz mialem dosyc codziennego pompowania kol na wyjazdach kieszonkowa pompka. Zrozumieja to ci, ktorzy jezdza na szosie na szytkach lub oponach z detkami lateksowymi. A caly czas chcialem miec pelnowartosciowa stacjonarna pompke, ktora mozna wrzucic do walizy z rowerem. JoeBlow 1740g.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...