Skocz do zawartości
  • 0

olej roślinny do amortyzatorów?

Gość łukasz

Pytanie

Gość łukasz
Napisano

Witam

Doszły mnie kiedyś słuchy że jak się zaleje tylni amor olejem jadalnym to się popsuje, a jakie jest Wasze zdanie? można lać na przednie i tylne czy lepiej jakiś specjalny kupić? dodam że w moich okolicach ciężko o takie oleje chyba że na stacji takie znajdę do amorów..

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozbraja mnie takie podejście, usmaż sobie frytki na takim do amortyzatorów i zobacz, czy będą smaczne - jak tak, to lej w amor Kujawski :thumbsup:

Gość łukasz
Napisano

To zamów przez internet...

byś lepiej powiedział czego nie wiem a nie co wiem...

Napisano

Wg mnie bedzie tak jak z laniem tych paliw 'eco' do nowszych samochodów. Po prostu życie z nich uchodzi. Ale w ogole co to za pytanie?... Masz olej do silników to nie smażysz na nim frytek, masz Kujawskiego to nie lejesz do amorow... Takie jest moje zdanie.

Napisano

Olej roślinny zawiera duże ilości wody (niestety nie tylko sól się fałszuje - dodasz emulgator i masz wodę z tłuszczem o jednolitej konsystencji) i przez to pracuje zupełnie inaczej jak olej hydrauliczny. Jakość oleju jadalnego można porównać do porządnie zużytego oleju z amortyzatorów, może jeszcze czymś rozcieńczonego.

Napisano

Witam

Doszły mnie kiedyś słuchy że jak się zaleje tylni amor olejem jadalnym to się popsuje, a jakie jest Wasze zdanie? można lać na przednie i tylne czy lepiej jakiś specjalny kupić? dodam że w moich okolicach ciężko o takie oleje chyba że na stacji takie znajdę do amorów..

Olej jadalny nie nadaje się do takich celów.Przede wszystkim szybko jełczeje a następnie zestala

się.Do kolegi, który jest mechanikiem kobieta przyniosła maszynę do szycia, którą smarowała olejem jadalnym.Nie dało się jej uruchomić.Pomogła dopiero kąpiel w benzynie i ponowne nasmarowanie.

Napisano

dodatkowo oleje jadalne z mojego doświadczenia szybciej wchłaniają osady i brudy wszelkiego typu raz z baraku laku natarłem czymś takim atlas do ćwiczeń nie był to zbyt dobry pomysł:D

Gość łukasz
Napisano

Wg mnie bedzie tak jak z laniem tych paliw 'eco' do nowszych samochodów. Po prostu życie z nich uchodzi. Ale w ogole co to za pytanie?... Masz olej do silników to nie smażysz na nim frytek, masz Kujawskiego to nie lejesz do amorow... Takie jest moje zdanie.

słuchaj może i masz rację odnośnie zastosowań olejów ale jest coś takiego w życiu jak ciekawość, szukanie alternatywnych środków itd

dziękuje za odpowiedzi ale już wlałem i na moje oko chodzą bardzo ładnie aczkolwiek zmartwiła mnie odpowiedź że olej zestala się no cóż w gorącej wodzie jestem kąpany i tyle..

Napisano

no i super, teraz gdzieś w trasie będziesz mógł spuścić trochę na gorący asfalt i usmażyć jajko

ps. wiele lat temu znajomy nasmarował piasty jakimś tłuszczem spożywczym i podobno mu się mrówki zalęgły, może Ty też będziesz miał :D

Napisano

Mój znajomy tylko rzepakowym nasmarował rower "chodzi jak po wd-40" powiedział - z wycieczki rowerowej wracał 35 km na piechotę, mało tego, to rzepakowy dostał się do piasty więc miał praktycznie cały napęd do wymiany, bo mu się ostre koło zrobiło, a właściwie to nawet ostra rama. Stosujcie odpowiedni olej do odpowiedniego zastosowania.

Napisano

Witam

Ja ma amorka z przodu rst cape a wiadomo co to jest za amor haha , ja na przykład wlewam do nie go w sezonie może raz lub dwa zwykły olej od samochodów zazwyczaj zużyty ale jakiś hydrauliczny od czegoś tam i jeździ i jeździ ale wiadomo że jeśli ktoś ma amora z wyższej półki to trzeba już kupić przeznaczony do tego smar :)

Gość łukasz
Napisano

no bardzo dobrze się spisuje muszę powiedzieć :) z przodu teraz chodzi jak nigdy dotąd ;P z tyłu w zasadzie nic się nie zmieniło ale to chyba wina sprężyny, takie wrażenie mam że jest za twarda...

Napisano

Ja nie polecam lania olejów spożywczych do amorów ... Kup brunoxa lub rozbierz amora i nasmaruj go jakimś smarem bez litu ale nie olejem ludzie ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...