Skocz do zawartości

[2000-2500] wyprawowy na ramie Accent Nordcapp dla kobiety

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Teraz jeździłam na Dragstarze 14", obręcze Alexrims PC 19, napęd Truvativ Hussefelt, amor Axel Manitou, piasty NS, opony 1.95, hamulec Shimano Deore, przerzutka Shimano Acera. Docelowo był to rower na leśne trasy, w praktyce jeździłam nim wszędzie. No ale slabo sie nim jezdzi po asfalcie, a ostatnie wyprawy głównie odbywają się na zagranicznych asfaltach. Zależy mi na małych oporach, prędkości, wytrzymałości, bo to długie wyprawy po kilka miesięcy. Postawiłam więc skonstruować sobie rower wyprawowy.

Co istotne:

-rower ma być w przedziale cenowym 2000-2500zł (bez ramy)

-przeznaczony dla kobiety.

-w miarę lekki, ważę 50kg, mam 164cm.

-jeżdżę długo i daleko, na różnorodnych drogach.

-docelowo szybki na szosie, ale też w miarę wytrzymały na szutry, leśne ścieżki. (dlatego wybór nie padł na szosę).

- jak daleko mogę się posunąć w stronę szosy robiąc crossa:)

-mam pewne swoje pomysły ale ciekawa jestem waszych opinii i doświadczeń w składaniu takiej hybrydy.

Pozdrawiam, Olka

Napisano

Hej

Właśnie też będę składał rower wyprawowy koledze na ramie Accent Nordkapp.

Tyle że on ma bardziej ograniczony budżet i robię mu przekładkę przekładam wszystko z tego roweru do ramy Accentat

Tą Meride udało się kupić w super przecenie w zaprzyjaźnionym sklepie za 1550zł więc razem z ramą Accenta wyjdzie jakieś 2000zł

Jakbym miał składać wyprawówkę od 0 to widział bym to tak:

Rama Accent Nordkapp

Widelec Sztywny(jeżeli nie zamierzasz jeździć za dużo po terenie)

Manetki: Deore/Slx

Łańcuch i kaseta HG53 i HG50

Korba Acera/Alivio na kwadrat lub Deore na H II

Przerzutka tył SLX/LX/XT

Hamulce: Avid SD7

Klamki Avid SD7/ FR5

Koła: Piasty Novateca 802SB, szprychy DT Swiss Champion, Obręcze Alexrims DH 19

Opony Schwalbe Marathon Racer lub Marathon Dureme (jeśli chcesz jeździć czasami w terenie)

Kierownica, mostek, sztyca to już raczej nie ważne, byle nie jakiś Zoom

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...