Skocz do zawartości

[niedociśnienie] czy to normalne?

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość

Ostatnio mieżyłem sobie ciśnienie. zawsze miałem 120/80, a ostatnio spadło do 98/58, puls spoczynkowy (rano, pozycja leżąca - 52-53) Mam 34 lata trenuję 4-5 razy dziennie. Może ktoś coś powie - czy to normalne u trenujących czy też zwiastun choroby.

Ja ci odpowiem z autopsji: u osób prowadzących aktywny tryb życia niedociśnienie nie jest objawem żadnej choroby. Tak jest ze mną: moje normalne ciśnienie, przy którym czuję się optymalnie, to ~ 95/55. W moim przypadku to rodzinne (po mamie) - ale wynika również z młodego wieku (nie ma to jak posłodzić pacjentce :) ) oraz ze sportowego zacięcia. Tak mi oznajmiła pani doktor, u której na wszelki wypadek zasięgnęłam w tej sprawie porady :) .

Jeżeli dobrze się czujesz z obecnym ciśnieniem, a wyższe miałeś przed rozpoczęciem treningów - moim zdaniem nie ma powodów do obaw.

Pozdrówko uspokajające ;) .

• Mod Team

Spróbuj jeszcze dokonać pomiaru innym ciśnieniomierzem. Też kiedyś się o siebie obawiałem a okazało się, że ciśnieniomierz źle mierzył. Poza tym co do nieskiego ciśnienia to np. moja koleżanka od zawsze ma bardzo niskie i żyje. Może pić kawę a ciśnienie i tak ma niskie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...