Kes Napisano 13 Marca 2012 Napisano 13 Marca 2012 Witam, Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem roweru, do dyspozycji mam tylko 1000zł. Póki co jeżdże na starym rowerze MTB. Jestem amatorem, jeżdżę raczej na równej powierzchi, sporadycznie leśne scieżki, las. Dlatego też zdecydowałem się na crossa. Mam na oku ten rower http://www.mudserwis.com/kross-2011-evado-11-p-1429.html . Konkretnie, chciałbym się poradzić przed kupnem, bo się po prostu na tym nie znam. Mógłby ktoś rzucić okiem na ten egzemplarz. Na co powinienem zwrócić uwagę? Z lektury forum dowiedziałem się, że rower na największej zębatce powinien mieć najlepiej 48 zębów. Niedużo mi to mówi, nie wiem czy ww. Kross posiada taką zębatkę. Moje paramentry: Wzrost 187cm Waga okolo 80kg Rower wykorzystuję głównie po ulicach, ścieżkach Proszę o jakies sugestie, nie ukrywam, że rower chciciałbym kupić w najbliższym okresie, póki jeszcze są przeceny. Pozdrawiam
szych Napisano 13 Marca 2012 Napisano 13 Marca 2012 Do spokojnej jazdy się nada. Jak będziesz o niego dbać, to pojeździ dłużej. Jak zaczniesz więcej kręcić, to za jakiś czas sam wymienisz większość podzespołów.
Kes Napisano 13 Marca 2012 Autor Napisano 13 Marca 2012 Dzięki za odpowiedź. Rower nie będzie raczej mocno eksploatowany, myślę że około 30km, dwa, trzy razy w tygodniu. Może ktoś się wypowiedzieć a propos tych zębatek. Czy duza różnica w prędkości będzie porównując zębatki 42. i 48. zębowe?
szych Napisano 13 Marca 2012 Napisano 13 Marca 2012 3-4K km rocznie to mało nie jest. Nawet jeśli to lekkie przejżdzki po ubitych ściekach i mieście. Jak będziesz dbać, to się nie rozleci, ale jak się rozjeździsz, sam zaczniesz się roglądać za lżejszym i lepszym sprzętem. Co do zębatek, prawdopodobnie maja 48, wersji 42 do crossów raczej na pewno się nie wstawia.
czervco Napisano 13 Marca 2012 Napisano 13 Marca 2012 Różnica w prędkości? Sam byłem napalony ostro na 48 z przodu i 11 z tyłu i nic nie wyszło rzadko kiedy wskakuje u mnie to przełożenie. Do jazdy rekreacyjnej 20-30 km na h to 2/6,5 spokojnie starcza
szych Napisano 13 Marca 2012 Napisano 13 Marca 2012 Ale w wersji crossowej wszystkie zębatki są większe. 48/38/28 zamiast 42/34/24. Ma mniejsze przełożenia na niskich biegach, ale lepiej ciągnie za to na średnich i wysokich. Kiedyś pociskałem za kumplem z górki, ja mtb on cross. Mi już biegów zabrakło, a ten dopiero blat załączał
Cross89 Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 Witam, Również zastanawiam się nad kupnem Kross'a Evado 1.1 lecz na allegro zaciekawił mnie ten oto rower. http://allegro.pl/juz-jest-lazaro-integral-full-alivio-i2221777058.html Teraz pytanie co lepsze? Kross czy taki Lazaro? Lazaro jak widzę osprzęt ma super jak na taką cenę. Rowerem będę jeździł rekreacyjnie po osfalcie i utwardzanych ścieżkach. Wypady max 50km. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedz.
ryland Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 Witam, Również zastanawiam się nad kupnem Kross'a Evado 1.1 lecz na allegro zaciekawił mnie ten oto rower. JUŻ JEST----->> LAZARO INTEGRAL FULL ALIVIO (2221777058) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Teraz pytanie co lepsze? Kross czy taki Lazaro? Lazaro jak widzę osprzęt ma super jak na taką cenę. Rowerem będę jeździł rekreacyjnie po osfalcie i utwardzanych ścieżkach. Wypady max 50km. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedz. a mnie zastanawia, czy warto dokładać 350zł do http://rowery.shop.pl/view/467/
KaDe Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 Witam, ja w podobnej kwestii Piszę w sprawie LAZARO INTEGRAL V3 oraz jak kolega powyżej czy dołożyć do Evady 1.2 te 370pln ? Oceniam iż Evada 1.1 jest jednak słabsza A kolego zerknij u tego sprzedawcy na ENERGY1300 z DB... Czyli mamy dylemat - wiesz ale KROSS ma wszędzie punkty (lub miał) atamten nic nie wiem
Cross89 Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 Kross 1.1 dokładnie ma słabszy sprzęt od tego Lazaro, lecz do jazdy rekreacyjnej myślę, że by z powodzeniem wystarczył. Lecz ten Lazaro kusi wyglądem oraz osprzętem. Tylko czy po sezonie jazdy na takim rowerze nie stanę się stałym bywalcem serwisów to też dobre pytanie. Bo pierwszy kilkaset km na pewno będzie bajka a poźniej nie wiadomo..Co do tego co kolega pisał odnośnie Kands'a Enerdy 1300 - to odpada. Szukam jakiegoś roweru cross'owego a nie MTB. Może ktoś kto się bardziej zna na rowerach by się tutaj wypowiedział ?
KaDe Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 Wiesz nie na każdy post tu doczekasz się riposty i dlatego pisz też na innych Tylko ten B-B nie odbiera ani na mejle nie pisze a na gg nie jest dostępny - co z serwisowaniem ktoś wie ?
szych Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 Ten Lazaro wygląda bardzo fajnie. W cenie do 1000zł nawet niezły osprzęt. To co ma paść padnie i tak, czy się kupi Krossa czy Lazaro. Za to w tym drugim napęd będzie dłużej i lepiej pracować Czy warto dopłacać prawie 400, żeby mieć substytut tarczy? Nie.
KaDe Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 To OK - sprawa rozstrzygnięta i dla mnie 180cm biorę 19" A w domu to już chyba 4-5 szt będzie nawet LEVEL A2 stoi a tu jeszcze komunia przed nami.....
szych Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Daj znać jak się nim trochę rozjeździsz. To może być całkiem dobra alternatywa, bo sensownie złożonych crossów na rynku brakuje. Sam miałem spory kłopot, gdy szukałem czegoś dla matki. Albo trekingi albo jakies cuda z badziewnym napędem i tarczami.
KaDe Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Ok wiesz jak jest - moim zdaneim każdy sobie składa na podzespołach jakie mu pasują lub jakie ma dla uznania Czyli czy to ten czy tamten możesz sobie zażyczyć by włozyli inne podzespoły bo tak wolisz....ciekawe nie a komu tu wierzyć ?
Cross89 Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Chyba się zdecyduje na tego Lazaro..tylko pytanie jaką ramę dobrać? Na stronce "o mnie" sprzedawcy są wskazówki co do wyboru rozmiaru: http://allegro.pl/my_page.php?uid=11082086 Ja mam 183 cm wzrostu więc jestem na pograniczu 19'' a 21'' Pisałem wczoraj meila do sprzedawcy i dostałem szybko odpowiedz, że 19'' będzie idealne, dziś patrze na skrzynkę a tu znów meil od gościa i pisze, że 21'' będzie idealne więc już sam nie wiem..Ale chyba jednak zdecyduję się na tą 21''.
KaDe Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Jasne bierz 21 ja tak miałem brać ale jestem niższy to wezmę 19 Dodzwoniełm się jakoś ale na lini jest Pani.....
szych Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 Ja bym strzelał w 19". 21" może mieć ciut za długa rurę górną. Dużo zalezy od długości ramion, ale łatwiej potem mostek zmienić niż ramę skracać.
KaDe Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Cześć no ta Pani to tak jakoś nic się nie zna wyczułem..... boi się szefa widać a on odpisał na mejla wieczorem - potwierdza LAZARO ale ja kwidzisz problem z kolorami na teraz napisze co tam A tak to wiesz jak teraz robią - czytaj KLONY i inna BIKE firma ma ENERGY raczej na tym zbliżonym osprzęcie : KANDS 1300 __ FuLL 100% SHIMANO ALIVIO_NOWŚĆ _2012 (2235036415) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. czyli BIKE-ELDORADO się roztrasta wkoło Mielca Inaczej -SEZON = ZNIWA trwają......... Pozdrawiam
Cross89 Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Zamówiłem tego Lazaro 21'' w kolorze srebrnym, jakoś ten mi najbardziej pasował. Dam znać jak już przyjdzie.
KaDe Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 No mi doradzają jednak 19" Piszę na innym temacie też... Czy wie ktoś tak szczerze czym te ramy się różnią - piszą przy jednych AL6061 HYDROFORMING TUBE a przy innych nie Lub czym się różni MAESTRO vs LAZARO vs ENERGY ??? Kolego to poczekasz skoro nie mają kolorów mieszanych z grafitem.... - srebrno-grafitowy - biało-czarny - srebrno-grafitowy - biało-czarny
Cross89 Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Ja zamówiłem cały srebrny a srebrny jest dostępny. Przymierzałem ramę 21'' bo kumpel ma taki i pasuje na mnie idealnie. A tak jak pytałeś o maestro, kands oraz lazaro to wszystkie te rowery są na jedno kopyto nawet w jednej fabryce pewnie robione Bierz który Ci się bardziej podoba. Wszystkie są podobne.
szych Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Nie no bez jaj, to są zupełnie inne rowery. Jeden ma koła 28", drugi 26" !!
Cross89 Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Nie no bez jaj, to są zupełnie inne rowery. Jeden ma koła 28", drugi 26" !! true story, sorry
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.