Skocz do zawartości

[zmiana mechanicznych na hydrauliczne] w nowym rowerze ma sens?

lenowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Czy ktoś potrafi określić orientacyjny koszt takiej zamiany? W związku z tym, że rower nie będzie używany ekstremalnie, hamulce mogą być ze średniej półki i za rozsądne pieniądze. Chcę taki przeszczep przeprowadzić w rowerze Scott Aspect 29 Tour. Pytam, bo w tym temacie jestem zupełnym lajkonikiem i dotąd jeździłem tylko na v-kach.

Ma to sens?

Napisano

paweloko, nie rozumiem Twojego toku myślenia, mam aktualnie BB7 i nie mam na razie zamiaru zmieniać na hydrauliczne, ale zmieniłem z V-ek z jednego powodu, w trudnych warunkach (błocie) one wcale nie hamowały, a ważę sporo.

Więc jeśli zmiana z V-ek na tarczowe, to jak kto lubi, mechaniczne lub hydrauliczne ale zawsze tarczowe ma sens.

Napisano

Autor pytał się czy zmiana hamulców mechanicznych (domyśliłem że że chodzi o v-brake) na tarczowe hydrauliczne ma sens, według mnie nie ma sensu ze względu na koszty wymiany piasty. Jeśli chciał mieć hamulce tarczowe warto było pomyśleć nad tym przy zakupie roweru. Hamulce v-brake potrafią dobrze hamować, więc w nie zbyt wymagającym terenie na pewno się sprawdzą.

Napisano

Zanim zaczniecie dyskutować, co autor miał na myśli pisząc "mechaniczne", proponuję sprawdzić w co wyposażony jest Scott Aspect 29 tour...

Nie miałem do czynienia z shimano 375, więc nie napiszę, jak się sprawują. Natomiast jeżeli chcesz zmienić, to polecam shimano 596, bradzo fajne hamulce w cenie ok 400 zł za komplet. W ich przypadku na pewno odczujesz różnicę na plus w porównaniu z mechanicznymi.

Jednak najpierw proponuję trochę pośmigać na tych mechanikach, bo może okazać się, że na styl jazdy, który preferujesz, będą wystarczające.

Napisano

elkaziorro - dzięki za odpowiedź

dziś znowu namieszałem sobie w głowie i biorę inny rower pod rozwagę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...