Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] co zamiast szybkozamykaczy

tommiyacht

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

no wlasnie, w sumie jak w temacie. Jak sie ratowac przed SZYBKA kradziezy siodelek i przednich kol ktore przynajmniej u mnie fabrycznie , sa na samozamykaczach ? konkrety

• Mod Team
Napisano

Na koła zaciski typu bolt-on, np. Dartmoora:

http://allegro.pl/komplet-zaciskow-dartmoor-bolt-on-pomaranczowe-i2116118134.html

tu jednak złodziej mający imbusa 5 ściągnie koło.

Możesz też kupić komplet zacisków (koła i sztyca) TranzX, skręcane na specjalny kluczyk:

http://rowertak.pl/product-pol-499-Zaciski-TRANZ-X-antykradziezowe-.html

tu złodziejowi imbusy nie pomogą, jednak może być problem jak zgubisz kluczyk.

Napisano

Przed szybką kradzieżą ochronią zaciski na imbusa, a przed upartym złodziejem ochroni coś takiego:

http://www.peterwhitecycles.com/pitlock.asp

Ja mam jeszcze inny patent na ochronę sztycy, tak że nie trzeba rezygnować z szybkozamykacza.

Wewnątrz sztycy jest poprowadzona linka, która idzie rurą podsiodłową aż do suportu, i jest zakończona pętelką przez którą przechodzi suport. Długość linki jest dobrana tak że po wkręceniu suportu nie można do końca wyciągnąć sztycy ;)

Napisano

Osobiście posiadam wcześniej wspomnianego pitlocka, ze zgubieniem kluczyka nie ma problemu bo w zestawie dostałem dwa plus kartę z numrem, na wypadek gdyby wszystko wcześniej wymienione zawiodło. Tydzień przed tym jak mi przyszedł pitlock korzystałem ze zwykłych zipów, którymi dociągałem szybkozłączki. Nawet stojąc przy rowerze kolega nie zauważył zipa i szarpał się z szybkozłączką kiedy próbował pokazać mi na jakiej wysokości powinno być siodełko. Tyle tylko, że mogłem sobie na to pozwolić, bo rower garażowany a w pracy parking strzeżony (naprawdę strzeżony - duuuuuuży międzynarodowy serwis telefonów i problemem dla potencjalnego złodzieja jest nawet dostanie się na teren przyległy do zakładu, a co dopiero dostanie się w pobliże rowerów).

Napisano

W artykule jest wyjaśnione. W zacisku jest umieszczona kulka z tworzywa sztucznego (żeby jej magnesem nie ruszyć). Dopóki rower stoi normalnie, nie da się otworzyć zacisku. Po obróceniu go do góry nogami kulka przemieszcza się i można już otworzyć zacisk.

Jak dokładnie działa, czy będzie odblokowywać się parkując pod górkę nie wiem, choć z filmiku i opisu wynika, że nie powinno.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Na koła zaciski typu bolt-on, np. Dartmoora:

Komplet zacisków Dartmoor BOLT-ON pomarańczowe!! (2116118134) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

tu jednak złodziej mający imbusa 5 ściągnie koło.

Możesz też kupić komplet zacisków (koła i sztyca) TranzX, skręcane na specjalny kluczyk:

Zaciski TRANZ-X antykradzieżowe | Części Rowerowe | Piasty - Zaciski | Internetowy Sklep Rowerowy - RowerTak.pl

tu złodziejowi imbusy nie pomogą, jednak może być problem jak zgubisz kluczyk.

Tego Tranz-X'a widziałem na żywo, wydawał się solidny chociaż do roweru nie montowałem

Napisano

Ja po ostatniej kradzieży siodełka chyba zainwestuje w

Lock n'Roll Zefala. Kluczyk może być trochę kłopotliwy. Słyszałem opinie, że gdy ustawimy imbus pod pewnym kątem może zastąpić on ten "specjalny kluczyk". Ale nie miałem, więc nie wiem. Będe miał Zefala z pewnością dam znać,

Pozdrawiam, Paweł ;)

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...