Skocz do zawartości

[Amortyzator]Epicon - nieszczelność?

Rekomendowane odpowiedzi

Republic Bikes kazali odesłać, ale na jutro jestem umówiony z 'zaprzyjaźnionym' serwisem celem obadania go i wycenienia naprawy - wolę zapłacić i mieć na miejscu niż czekać niewiadomo ile. Jutro wieczorem dam znać co i jak.

Swoją drogą, tak na logikę - w prawej goleni (goleniu?) jest tłumik. Olejowy, tak? Poza tym tłumikiem nie ma tam próżni przecież. W takim razie powietrze, które jest tam MUSI jakoś uchodzić przy nacisku, inaczej kompresując się działałoby jak blokada amora. Zakładając oczywiście idealną szczelność amora i brak specjalnego otworu do uchodzenia tego powietrza.

Nie wiem, jutro się okaże.

szewczykluk - w momencie przełączania na blokadę zonk, czyli co? Mój epicon jest z 2011, więc dziwna sprawa. Skupują wadliwe amory i sprzedają je, czy co? ;)

czyli nie ma blokady - nie zadzialala, probowali dopompowac itp ale wlasnie zonk;), mili goscie i sympatyczni ale na amorach sie nie znaja;), Daniel z Bike Atelier twierdzi ze trza cos dolac oleju, w kazdym razie u niego zamowilem epicona przynajmniej ma jakies pojecie co sprzedaje;), ale ogolnie Republic Bike polecam z racji sympatycznego podejscia - chodz zal pozostaje ze zrobilem 60 km i nici z zakupu;(

Czuję bajkę...

Epicona mogłem zablokować przy praktycznie każdym ciśnieniu, a żeby działała manetka trzeba naciągnąć linkę (instrukcja jak to zrobić w języku polskim jest w zestawie z widelcem). O abs+ z milo też mógłbym powiedzieć, że zonk, bo nie działało po wyjęciu z kartonu i wylewać żale na sprzedawcę, ale przeczytałem pieprzoną ulotkę dołączoną do widelca i wiedziałem, że muszę naciągnąć linkę, wiedziałem jak to zrobić, wiedziałem jak ustawić widelec pod swoją wagę.

Wojtasin mowie o LOD jakbys dokladnie doczytal to wersja bez manetki, po drugie to sprzedawca powienien sie znac na towarze ktory sprzedaje , po trzecie cisnienie nie ma nic do blokady - tyle dowiedzialem sie w innym serwisie - a Panowie z Republic probowali wlasnie cos kombinowac z cisnieniem co tez swiadczy o ich (nie)wiedzy - tyle w temacie

Wojtasin mowie o LOD jakbys dokladnie doczytal

A pisałeś, że LOD? Bo nie zauważyłem.

I jeszcze o epiconach - nie są blokowane do końca - zawsze pozostaje jakieś 10-15 mm skoku.

@edit

Czepiam się beze sensu. Ale wierzyć w dwie niedziałające sztuki i aż taką ignorancję sprzedawców nie zamierzam.

przy wlaczonej blokadzie mozna bylo ugiac spokojnie 50 mm - tak dwie sztuki nie nazwalbym to ignorancja, bo dzwonili do euro biku itp ale na specjalistow w dziedzinie sprzedazy nie wygladali - a moze sprowadzaja jakies lewe te amory?sam juz nie wiem. ps dodam ze sprzedawca zobowiazal sie do usuniecia epioconow lod z alledrogo, a takze zaproponowal lepsza cene gdybym zdecydowal sie wziasc go po sprawdzeniu przez dystrybutora

Byłem dziś w dobrym, sprawdzonym serwisie i potwierdziło się to, co pisałem kilka postów temu. Tłumik w epiconie nie zajmuje całej powierzchni goleni, więc oprócz niego jest tam jeszcze powietrze, które nie ma zadnego znaczenia i przy uginaniu amora MUSI gdzieś uchodzić, bo inaczej amor byłby cały czas zablokowany. Amorek pracuje mi cały czas świetnie, powietrze nie schodzi nic a nic. Dobrze, że go nie odsyłałem, bo cały początek sezonu byłby w plecy.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.

dziwna sprawa, swojego epicona kupowałem w centrumrowerowym, czyzby cała seria tych epiconów miała ten syczący problem? Szczerze wątpie to powietrze ma jakieś znaczenie - cartridz jest zamknięty, a jeżeli pustej przestrzeni jest dużo to niech sobie pracuje, po co ma sie tworzyć druga sprężyna, poduszka powietrzna?

Jestem tylko ciekaw, czy podczas deszczu, przy odbijaniu amortyzatora ma on szanse na zassanie wody..

To jednak nie jest normalna sprawa. Tłumik w Epiconie jest szczelny, tzn. jeżeli nakrętka w środku jest dobrze przykręcona, nic nie powinno się z niego wydostawać. A jeżeli się wydostaje, to najprawdopodobniej jest to olej, więc z czasem możesz mieć go coraz mniej i tłumienie już nie będzie takie, jak powinno. No i oczywiście będzie problem z blokadą.

Napisałeś najpierw ( i tak chyba widać na filmiku), że powietrze wydostaje się spod blokady. Tym się zasugerowałem pisząc o wycieku oleju z tłumika. Dopiero przed chwilą doczytałem, że jednak to spod dużej nakrętki :) Sorki, ale wiesz, zastanawiało mnie to, bo sam mam Epicona i u mnie nic podobnego się nie dzieje :)

Witam,

Nie chce otwierać nowego wątku dot. epicona ale też mam z nim problem. Kupiłem żonie rower na epiconie model na 2008rok, rower praktycznie nie był używany przez 1,5roku przestał zimę w chłodnym garażu i zeszło z niego powietrze (wydaje się że przez zimę, ale pewne nie trzymania uchodzenia powietrza były od początku). Próba dopompowania nic nie dała a tylko pogorszyła sprawę -amortyzator 'zassał' się w drugą stronę -jest maksymalnie dociśnięty -można go 'wydłużyć' ale po ok 5 sekundach wraca do poprzedniego stanu. W dwóch serwisach powiedzeli że może być problem bo Syntour nie ma oficjalnego dystrybutora w polsce lub nie prowadzi serwisu, że prawdopodobnie to uszczelka której nie można kupić zostaje ew. wykonanie nowej na zamówienie ale efekt końcowy jest nie pewny a koszta wysokie.

Macie jakiś pomysł jak to naprawić, lub sobie darować i kupić coś innego?

dystrybutor SR http://www.eurobike.pl/

i jeszcze to znalazlem

SR Suntour Europe GmbH Poland office

Function: OEM Sales office

Street : Starolecka 18

Zip Code + City : 61-361 Poznan;

Phone : +48 (61) 8787316

+48 (61) 8787316

Fax : +48 (61) 8787324

Email: eva@srsuntour-cycling.com

moze nie serwis a oem ale zawsze cos;)

Witam

Wczoraj zakupiłem nowego Epicona LOD rocznik 2012.

Mam pytanie, czy w waszych epiconach tez słychac taki dziwny metaliczny odgłos (mniej wiecej w polowie skoku). Jest to odgłos jak by pracującej sprezyny (dotykajacej do czegos badz dobijajacej). Nie ma znaczenia jakie cisnienie powietrza do nie go wbije.

Nie montowałem go jeszcze w rowerze. Moze po montazu w czasie jazdy tego nie bedzie slychac.

Pozdrawiam

Ten odgłos zawsze się wydobywa, wynika to z budowy sprężyny negatywnej.

A teraz napiszę na temat. W moim Epiconie (też 2011) pojawił się dzisiaj taki sam problem. Jednakże nie wydobywa się powietrze, tylko słychać syczenie. Rozwiązał ktoś już ten problem? Eurobike mam u siebie w mieście, więc mogę podjechać i pogadać o tym problemie. Gwarancje mam, ale nie chcę tracić amora na 2 tygodnie :(.

Pomocy!!!

No to i ja dorzucę do tematu swój problem.

Sprawa dotyczy Epicona SF8 LOD. Nieszczelna komora z powietrzem sprawia, że co 200 km trzeba dopompowywać amor, a na dół spływa olej z komory. Podejrzewam nieszczelność uszczelek (chociaż optycznie wyglądają OK). Czy jest możliwość załatwienia skądś tych uszczelek?

http://preview.srsuntour-cycling.com/customGates/scripts/download.php?filename=explosions2008%2FSF8-EPICON-LOD.pdf

chodzi mi o uszczelki: 12m i 18a/b/c

Najchętniej bym je po prostu wymienił niż kombinował jak je "zregenerować".

Wiem że nie ma co porównywac XCM do Epicona, ale mam to samo od nowości w XCM v3 HLO, od zawsze wydobywały się bąbelki powietrza spod tej blokady i do tej pory nic się z tym nie dzieje (amor mam od sierpnia).

Blokadę raczej mają taką samą i wajche blokady też, więc problem nie dotyczy tylko Epiconów. Mi te pęcherzyki w ogóle nie przeszkadzają, w blokadzie/tłumiku olej dalej jest i blokada działa wciąż tak samo, więc ja bym się tym nie przejmował ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...