maciak01 Napisano 12 Marca 2012 Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Witam! Kupiłem ostatnio nowego Epicona LOD, rocznik 2011. Wszystko wydaje się pracować idealnie, amorek jest sztywny, lekki i całkiem nieźle wybiera. Niestety dziś po powrocie z treningu zauważyłem coś co mnie zaniepokoiło. Otóż: po naciśnięciu na amortyzator, mniej więcej w połowie jego skoku spod przełącznika blokady skoku wydobywają się pęcherzyki powietrza. Poza tym - w tym samym miejscu jest troche 'wilgoci'. Nie wiem, czy to jakiś wyciek czy po prostu woda, bo w tej chwili rowerek jest dosyc uwalony błotem i czym sie tylko da Miał ktoś podobnie? Co o tym sądzicie? Z góry dzięki za ew. pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 12 Marca 2012 Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Spod plastiku blokady wydobywają się bąble czy spod tej dużej metalowej nakrętki? Zresztą.. Co by to nie było jeżeli coś leci Ci z środka to nawet się nie zastanawiaj tylko oddaj na gwarancję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 12 Marca 2012 Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Pewnie nieszczelny jest tłumik i wydobywa się olej, oddaj na gwarancje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 12 Marca 2012 Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 · Ukryte przez durnykot, 12 Marca 2012 - zdublowany post Ukryte przez durnykot, 12 Marca 2012 - zdublowany post Pewnie nieszczelny jest tłumik i wydobywa się olej, oddaj na gwarancje ! Odnośnik do komentarza
maciak01 Napisano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Leci spod tej metalowej nakrętki. Nie wiem czy to był wyciek, ale jak rower postał chwile w domu już jest tam sucho, jednak przy naciśnięciu na amortyzator i "przytrzymaniu" go w połowie skoku slychać syczenie z tamtego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 12 Marca 2012 Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Nie ma tam prawa pojawiać się jakikolwiek bąbel powietrza lub syczenie - tyle w temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosma Napisano 12 Marca 2012 Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 A może to nadmiar oleju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciak01 Napisano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Właśnie nie wiem, czy cokolwiek oleju tam ucieka. Tak jak mówiłem - wyschło toto i nic nie wycieka oprócz powietrza. Ciśnienie nie spadło ani troche przez 2h jazdy w terenie i kilka godzin stania w domu. Na pewno nie ma możliwości, że to jakieś powietrze zebrane w czymś innym niż komora negatywna, które po prostu sie tam zasysa i ucieka? Szkoda tracic amor pewnie na jakieś 2 tygodnie, szczególnie w taką pogodę. Jutro postaram sie jeszcze podjechać do jakiegoś serwisu zeby ktoś rzucił na to okiem, ale nastawiam sie na wysyłanie tego do sklepu. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 13 Marca 2012 Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Błądzisz, komora powietrzna jest po drugiej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 13 Marca 2012 Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Bąbelki pojawiają się kiedy naciskasz na widelec? Jeśli tak, a płyn ma odcień niebieskawy albo zielonkawy, to do serwisu, jeśli nie - chyba nie ma się czym przejmować. Epicon ma bardzo dobre uszczelki kurzowe, jeśli golenie są nasmarowane, to nie wychodzi tamtędy powietrze, więc wychodzi jedyną możliwą drogą - przy korku. A płyn pewnie stąd, że rower stał do góry kołami i coś tam się zebrało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciak01 Napisano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 wojtasin - masz na mysli uchodzenie powietrza z tłumika, czy po prostu tego które jest w dolnych goleniach i nie odgrywa zadnej roli? Rozmawiałem ze sklepem gdzie to kupiłem, mam odesłać w ramach gwarancji, jednak jeszcze przejadę sie do serwisu, na wypadek gdyby miało się okazać, że to nic groźnego. Szkoda tracić 2 tygodnie treningu, czy tam nawet miesiąc ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 14 Marca 2012 Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 To powietrze dolnych goleni, które nie ma znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciak01 Napisano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Nagrałem na szybkości filmik, fajnie gdyby ktoś jeszcze mógł rzucić na to okiem. Przepraszam za całość, niestety na studenckim mieszkaniu ciężko o ciszę potrzebną do nagrania czegoś takiego ;] Przed naciśnięciem na amortyzator polałem go wodą mineralną (taka była pod ręką), bo sam z siebie niczym nie pryska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 To nie jest normalny objaw - tam jest nieszczelność jakaś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Z pewnością jest to wada techniczna, serwisowałem własnego epicona i nakrętka jest dosyć szczelna odsyłaj do serwisu jeśli masz możliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elkaziorro Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 A może właśnie ta nakrętka jest słabo dokręcona i wystarczy ją dokręcić? Wtedy obejdzie się bez serwisu Maciak01, może zdejmij blokadę i spróbuj dokręcić tą nakrętkę, tam jest zdaje się nasadowy 8 albo 10, nie pamiętam już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Nasadka 27mm z cienkimi ściankami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elkaziorro Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Chodziło mi o tą nakrętkę, która jest nakręcona na tłumik, a którą widać po zdjęciu blokady, ale tak teraz pomyślałem, że wtedy wyciek byłby spod blokady skoku, a nie z nakrętki na goleni. Mój błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciak01 Napisano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 No, też o tym pomyślałem, ale spróbować mogę dopiero w sobote (brak większosci kluczy na mieszkaniu) - stąd też to moje dopytywanie się i cały spam ;] Przedstawiciel sklepu w którym kupiłem amortyzator przekazał ten filmik do Suntoura, zeby stwierdzili jednoznacznie czy wymaga to serwisu. Jeśli właśnie wymaga LEKKIEGO serwisu w stylu dokręcenie, czy wymiana 1 uszczelki, to wolę to zrobić sam/w serwisie na miejscu, nawet odpłatnie, niż tracić rower na niewiadomo ile. Niestety nie mam zapasowego amorka na zastępstwo ;< Dzięki wszystkim za pomoc, dam znać jeszcze jak cokolwiek się wyjaśni. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek03170 Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Cześć! w moim epiconie, również '11 lod występuje dokładnie to samo Niestety więcej nie mogę powiedzieć, choć jak na moj gust nie wylatuje tamtędy nic poza powietrzem, póki co nie zamierzam z tym nic robić. Gdzie kupiłeś swojego amorka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciak01 Napisano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 W Republic Bikes. Obsługa bardzo w porządku, od razu zdecydowali się naprawić to w ramach gwarancji, jednak po moich wątpliwościach i nagraniu tego filmiku sami czekają na zdanie producenta. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 16 Marca 2012 Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Nie ma co czekać tylko go odeślij bo to NIE jest normalny objaw pracy widelca. Tracisz tylko czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tapir Napisano 17 Marca 2012 Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Tak, jak napisał enduro - ślij z miejsca, bo te bąble to chora sprawa, nie ma co rozkminiać czy to uszczelka, komora czy coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zicole696 Napisano 20 Marca 2012 Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 W Republic Bikes. Obsługa bardzo w porządku, od razu zdecydowali się naprawić to w ramach gwarancji, jednak po moich wątpliwościach i nagraniu tego filmiku sami czekają na zdanie producenta. Zobaczymy. jestem ciekaw czy masz może już jakieś wieści. Mam taki sam przypadek. też dopiero co kupiony amor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewczykluk Napisano 20 Marca 2012 Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 czy kupowalek go z republic bikes?dziwne...mianowicie wczoraj tam bylem celem zakupu epicona z 2012 - ogladam czerwony chce przelaczyc na blokade i zonk, biore bialy to samo, facet cos kombinuje wokol manetki i stwierdza ze wadliwe...wszystkie epiocony lod...mial je odeslac ale jakos niesmak pozostal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.