kapelarz Napisano 11 Marca 2012 Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Witam Jako że jestem totalnym laikiem w sprawach sportu a tym bardziej treningów odchładzających zwracam się z prośbą o pomoc w rozpisaniu planu treningowego. Mam 26 lat, 98kg i 186cm chciałbym zrzucić do 85kg. Otóż planuje połączyć siła+areoby i do tego dojeżdżać rowerem do pracy dziennie ok12km w jedna stronę i kompletnie nie wiem co robić jak to rozplanować i jak długo. na początek mam zamiar chodzić na siłownie 3x w tyg , a gdy zacznę jeździć rowerem do pracy wówczas 2 razy w tygodniu . Do dyspozycji mam kompletną atlas+ energometry +orbitreki i takie tam. Proszę o pomoc w rozpisaniu pierwszych treningów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 11 Marca 2012 Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Trening bardzo ważna rzecz ale przede wszystkim dieta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapelarz Napisano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Trening bardzo ważna rzecz ale przede wszystkim dieta. Dieta już jest, teraz czas iść do przodu ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czervco Napisano 11 Marca 2012 Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 No to na siłce myślę ogólną rozwojówkę tzw. obwodówkę, obiegówkę. 3 razy w tygodniu to dobry wybór. Myślę że nawet przy dojazdach nie musisz rezygnować z tej jednej wizyty na pace. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 11 Marca 2012 Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Dobrze było by zaopatrzyć się w pulsometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czervco Napisano 11 Marca 2012 Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 trafna uwaga:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 11 Marca 2012 Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 zadnych maszyn, tylko wolne ciezary i cwiczenia wielostawowe, do pracy powoli, z pracy 2-3 krotkie interwaly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandziorekalus Napisano 11 Marca 2012 Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Zgadzam się ćwiczenia z wolnymi ciężarami to najlepsze ćwiczenia, a nie izolowane:) Druga sprawa - warto pomyśleć o suplach jeśli oczywiście masz odpowiednio rozpisaną dięte Jeśli tak to polecam - Trec Clenburexin dobry spalacz tłuszczu - przede wszystkim ma komponentny z pochodzenia naturalnego I naprawdę działa:) Aeroby - na początek proponuję po 30 minut biegu, potem lepiej dać interwały - szybciej spalają tłuszcz i szybciej budują wydolność - przy poświęcaniu mniejsze ilości czasu na bieganie. Ale to już raczej kiedy masz zbudowaną podstawę Trening na ergometrze jest fajny i ogólno rozwojowy - można o tym pomyśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 11 Marca 2012 Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Najlepiej gdyby do aerobów wyliczył sobie HR ale jak nie ma pulsometru to i tak każdy ruch jest dobry, tym bardziej iż twierdzi ze ma dostęp do różnych urządzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 11 Marca 2012 Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Jestem, a raczej byłem (teraz mam przerwę powypadkową), w podobnej sytuacji (zbliżona waga i wzrost, a także planowany rezultat i środki do jego osiągnięcia) i mogli byście mi wyjaśnić co ma wspólnego pulsometr z odchudzaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandziorekalus Napisano 11 Marca 2012 Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Moim zdaniem pulsometr nie jest jakoś super potrzebny, ale jednak się przydaję gdyż możemy kontrolować nasze tetno ale jakos nie wiem na tym poziomie czemu ma to służyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 11 Marca 2012 Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 A ma to temu służyć że np. ćwicząc aerobowo przy odpowiednio wyliczonym tętnie redukujesz wagę spalając tkankę tłuszczową a nie mięśnie, a chyba prawie każdemu facetowi na tym zależy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 11 Marca 2012 Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Możesz ten temat rozwinąć? Nie spotkałem się z tym jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 11 Marca 2012 Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Nie ma co się rozwijać w tym poście. Jest tego multum na tym forum a poza nim jeszcze więcej. Najkrócej jak się da: 220 minus wiek np.jak masz 30 lat to twoje maksymalne HR wynosi 190. Trening aerobowy w przybliżeniu to przedział od 55 do 75% maksymalnego tentna (różne szkoły i najlepiej dopasować indywidualnie) Ja po sobie widzę że najlepsze efekty mam ćwicząc w dolnej granicy ale jak pisałem to indywidualna sprawa. Inni stosują interwały. Dużo by o tym pisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 11 Marca 2012 Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Pulsometr w jeżdżeniu dla odchudzania jest zbędny. W zasadzie nawet kontrolowanie intensywności jest zbędne, bo liczy się bilans energetyczny, a nie jakaś tam wydumana "strefa spalania tłuszczu". To bzdura rodem z gazetek dla kur domowych, bo w przedziale tętna 65-75%hrmax faktycznie głównym paliwem są tłuszcze, ale co z tego, skoro przy 85% hrmax tłuszcze stanowią dajmy na to 40% spalanych kalorii, ale spala się też tych kalorii o 80% więcej. Tak czy inaczej przy wyższej intensywnosci spali się więcej tłuszczu, a dochodzi jeszcze wyczerpany glikogen, który organizm będzie uzupełniał z następnych posiłków. Pulsometr służy do optymalizacji treningu i poprawy wyników. Jeśli się jeździ rekreacyjnie, to to jest wyrzucanie pieniędzy w błoto. Po prostu trzeba jeździć i ograniczyć jedzenie, szczególnie skoncentrowane węglowodany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 11 Marca 2012 Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Wszystko się zgadza ale kapelarz z tego co pisze to nie chce się skupiać wyłącznie na rowerze pomimo iż temat zakłada na tym forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandziorekalus Napisano 12 Marca 2012 Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Masz rację, jednakże uważam jak porzednik, że na tym etapie chyba nie jest mu potrzebny jeszcze pulsomter. Ale to już prywatna sprawa - założyciela tematu jak ma kasę i chcę kupić niech kupi jednakże w mojej opinii przeznaczyła bym te pieniążki na coś innego; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 12 Marca 2012 Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Jak najbardziej, przecież nie pisałem że jest niezbędny ale na pewno jest to pomocny gadżet. Ja osobiście nie żałuję jego zakupu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.