Skocz do zawartości

[tuning] Manitou R7 dorobienie manetki blokady

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio z nudów "zaprojektowałem" jak własnoręcznie zrobić manetkę blokady do widelców manitou r7

Potrzebne rzeczy :

- dźwignia manetki blokady na kierownice (może być RS pop lock)

- trochę blachy miedzianej

-lutownica do miedzi

- wiertarka i małe wiertło

- pilnik

- mocna sprężyna (d~= 5mm, długość przed rozciągnięciem 2-3 cm)

-cierpliwość

http://img833.imageshack.us/img833/3746/338435231357fd503772o.jpg

1. robimy obejmę na koronę NA ZDJĘCIU NAPISAŁEM GOLEŃ, NIE CHE MI SIĘ JUŻ EDYTOWAĆ

-wycinamy pasek z blachy, odpowiednich rozmiarów, owijamy do wokół korony, tak aby nie haczył o pokrętło

- z dołu można skręcić go śrubką (dziurę wiercimy)

-do obejmy przylutowujemy kawałek rurki miedzianej (na końcu trzeba go troszkę przygiąć na tyle żeby linka swobodnie chodziła, a pancerz nie wyleciał

- pilnikiem robimy rowek na czerwonym pokrętle blokady (na linkę) w 1/2 wysokości

- do rurki na obejmie przylutowujemy uszko do trzymania sprężyny odbijającej blokadę

na razie tyle, wizualnie jest to na zdjęciu, mam nadzieje że osoby obyte trochę z techniką zrozumieją

niebawem więcej szczegółów

r7 nie mam, ale planuje kupić, wykorzystam manetkę pop lock RS

proszę o opinie i ewentualne sugestie

• Mod Team

NO tak tu sie zgodzę, zapomniało mi sie o tym :P manetka pop lock ciągnie 21-22mm a pokrętło obraca sie o ok 120 stopni tak na oko. Wg autocada przy kącie 120 stopni cia linki wynosi 20mm wiec wartości podane przeze mnie są prawdopodobne, bo ni mierzyłem tego dokładnie poza srednicą pokrętła.

• Mod Team

kąt wnosi bo jeżeli u mnie wynosi 120 stopni a tam tyle samo a średnica jest kilka mm wieksza lub mniejsza zaraz jest inny ciąg linki i tak samo w druga stronę jeżeli pokrętło z mańka ma kąt pracy np 180 stopni (bo nie mam pojecia ile) to tez nie dobrze aaale moze wszystko sie zgra :D potrzeba w każdym bądź razie manetka od RSa ciągnie 21mm. to jest fakt i teraz trzebo go skonfrontować z pokrętłem od ABSu :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...