Skocz do zawartości

[Korba] Shimano Alivio, kompatybilna z osia 119 mm?

Maniek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuje porady, mam srodek suportu w 100 % kompatybilny z korba shimano altus, ktory ma oske 119 mm dlugosci, z tego co wiem 100 % kompatybilnosc z korba alivio zapewnia srodek bodajze 117 mm... Czy to jesli zamontuje korbe alivo na oske 119 mm przerzutka przednia bedzie miala problemy z dojsciem do trzeciej tarczy :029: ?? Pozdrower <_<

Gość Gość

Załóż i się przekonasz ,rama ramie nie równa. Dlatego u suporty różnią się długościami w różnych ramach. :)

Wiesz, czasami lepiej wiedziec przed kupnem :D

Mam dokladnie ten sam problem wiec rowniez prosze o podpowiedz :)

Chce kupic korbe alivio a suport mam zadlugi troszke, nie wiem czy wejdzie :029: w ostatecznosci udam sie po flexa ;)... Kolega napisal ze Alivio potrzebuje 113 mm, ja rowniez mam 119... to az 6 mm rozbierznosci :P

Co sadzicie?

Jak miałem korbę alivio i pakiet (111 mm) to po pewnym czasie korba zaczęła "trzeć" o tylni trójkąt.

Kupiłem 119 mm i to było jak do mojego Scotta za dużo :| 113 lub 115 by starczyło.

Długosc suportu dobiera sie do korby a nie do ramy

nie uważam tak, bo to o ramę może coś trzec i łańcuch może bardziej crossować (jezeli się mylę to mnie poprawcie)

Gość Gość

Do Alivio tylko i wyłącznie oś 113mm, mówię o modelu 2006. Tako rzecze katalog Shimano. Mam i wiem, że to działa.

Mylisz się Gavron, długość suportu dobiera się do korby, do ramy dobierasz rozstaw misek i gwint.

Poszukajcie wątku gdzie wypowiedział się Arnik, on to przystępnie wytłumaczył a ja nie będę się powtarzał.

Mam do Was prośbę. Jeżeli pytacie o poradę dotyczącą dobrania długości osi suportu, to nie piszcie ogólnikami, bo np: korb deore na rynku jest dostępnych conajmniej 5-6 modeli- skąd mamy wiedzieć, o który model Wam chodzi (a dodam, że połowa z nich jest innej budowy od drugiej połowy i potrzebują innych osi suportu). W tym roku wchodzą nowe modele ALivio- czy o te Wam chodzi, a może o stare? Póki nie podacie interesującego Was modelu (najlepiej rzućcie dokładna nazwą modelu np. FCMC20 i wtedy na pewno Wam pomogę) nie będę w stanie określić tego ważnego parametru :) . Pozdrowerek ALL ;):)

Gość Kamixc Bzykacz

Póki nie podacie interesującego Was modelu (najlepiej rzućcie dokładna nazwą modelu np. FCMC20 i wtedy na pewno Wam pomogę)

Wiec wstepnie interesowal mnie model z 2005 r mianowicie Alivio FCMC20 do ktorej linka zamieszczam pod tematem... Czy znajdzie sie jakikolwiek model korby alivio, moze byc z roku 2006 lub starsza ktora byla by kompatybilna?? :029:

Link : http://www.dobrerowery.com/product_info.ph...products_id=536

Dla mnie to nie logiczne po prostu, że pakiet (jego długość) dobiera sie do korby (tylko i wyłącznie). To że rozstaw misek i gwint muszą pasować do ramy to sprawa oczywista - ale przecież jak jeżeli dlugość pakietu będzie za mała to korba przytrze o ramę :| jeżeli bym mógł prosić to poślijcie mi na PW ten link w którym się Arnik wypowiedział na ten temat - moze wtedy będe kumał ;)

Pozdrawiam :)

Dla mnie to nie logiczne po prostu, że pakiet (jego długość) dobiera sie do korby (tylko i wyłącznie). To że rozstaw misek i gwint muszą pasować do ramy to sprawa oczywista - ale przecież jak jeżeli dlugość pakietu będzie za mała to korba przytrze o ramę :| jeżeli bym mógł prosić to poślijcie mi na PW ten link w którym się Arnik wypowiedział na ten temat - moze wtedy będe kumał :)

Pozdrawiam :)

To jest bardzo logiczne. Korby sa tak skonstruowane i ramy, żeby tarcze nie zaczepiały o ramę, ponieważ wiadomo, że groziło by to uszkodzeniem ramy, ale zanim nastąpiło by uszkodzenie ramy, to tarcza "oprze się" o wystającą miskę suportu i w ten sposób tworzy się problem z doborem długości osi do korby, a nie do ramy ;) Pozdrówko ALL :)B)

Dzięki za wyjaśnienie Arnik ;)

Ale i tak będe uważał, że tak samo ważne jest dopasowanie korby do osi, jak i osi do ramy :) po prostu u mnie korba zamiast oprzeć się na ponoć dobrze dobranej osi (jej misce) opierała się ramieniem na tylnym trójkącie :(cóż może miałem niefart :)

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Też mam problem z dobraniem odpowiedniej długośći suportu. (składam rower od podstaw)

Kupiłem korbę suntour xcc 24-34-42T i do tego suport token z ośką 113mm. Efekt jest taki, że najmniejsza zębatka wbija się w ramę. Nie wiem teraz czy problem rozwiąże dłuższa ośka czy też może muszę kupić dodatkowo inną korbę (22-32-44T). Na pewno potrzebuję dłuższą ośkę, ale jaką? (przednia przerzutka shimano alivio, tylna kaseta 8-rzędowa)

mam alivio 2005, os suportu do tego modelu to 113mm i taki tez posiadam, Mysle ze 119mm moze byc nieco za duzy, a przez to suport bedzie bardziej narazony na pekniecie podczas mocniejszego docisku

Oś suportu kupuje sie do korby, nie do ramy, przedniej przerzutki czy kasety ;)

Oś suportu kupuje sie do korby, nie do ramy, przedniej przerzutki czy kasety :D

Tak do końca to się z tym zgodzić nie mogę :glare:

Przy kupnie korby należy uwzględnić ramę, co przekłada się z kolei na wybór długośći osi suportu. A więc jednak rama ma znaczenie przy wyborze długości osi. Ja wybrałem teoretycznie dobrą ośkę (113mm, wg. katalogu shimano), ale po nałożeniu korby okazało się że najmniejsza zębatka jest tylko o włos oddalona od ramy. W efekcie będę musiał kupić suport z dłuższą osią (117,5mm). suport alivio jest dostępny w obydwu tych długościach, więc nie powinno być problemów z kompatybilnością przedniej przerzutki (alivio) i korby.

Oś suportu kupuje sie do korby, nie do ramy, przedniej przerzutki czy kasety ;)

Niestety ja też nie mogę się do końca zgodzić, bo o ile na za krótkiej osi korba będzie miała problem z miską suportu, o tyle za długa oś spowoduje, że przerzutka jej nie obsłuży- innymi słowy lepiej dokładnie sprawdzić, inz potem kombinować. Pozdrówko ALL :)B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...