Maniek Napisano 1 Marca 2006 Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Witam, potrzebuje porady, mam srodek suportu w 100 % kompatybilny z korba shimano altus, ktory ma oske 119 mm dlugosci, z tego co wiem 100 % kompatybilnosc z korba alivio zapewnia srodek bodajze 117 mm... Czy to jesli zamontuje korbe alivo na oske 119 mm przerzutka przednia bedzie miala problemy z dojsciem do trzeciej tarczy :029: ?? Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 1 Marca 2006 Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Jak kupowalem korbe Alivio 06 to gosc spojrzal do katalogu i powiedzial , ze do Alivio oska 113 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek Napisano 1 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 A nie wiecie czy bedzie pasowac na 119 mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spider Napisano 1 Marca 2006 Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Załóż i się przekonasz ,rama ramie nie równa. Dlatego u suporty różnią się długościami w różnych ramach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 1 Marca 2006 Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Załóż i się przekonasz ,rama ramie nie równa. Dlatego u suporty różnią się długościami w różnych ramach. Długosc suportu dobiera sie do korby a nie do ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 1 Marca 2006 Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Załóż i się przekonasz ,rama ramie nie równa. Dlatego u suporty różnią się długościami w różnych ramach. Wiesz, czasami lepiej wiedziec przed kupnem Mam dokladnie ten sam problem wiec rowniez prosze o podpowiedz Chce kupic korbe alivio a suport mam zadlugi troszke, nie wiem czy wejdzie :029: w ostatecznosci udam sie po flexa ... Kolega napisal ze Alivio potrzebuje 113 mm, ja rowniez mam 119... to az 6 mm rozbierznosci Co sadzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gavron Napisano 1 Marca 2006 Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Jak miałem korbę alivio i pakiet (111 mm) to po pewnym czasie korba zaczęła "trzeć" o tylni trójkąt. Kupiłem 119 mm i to było jak do mojego Scotta za dużo :| 113 lub 115 by starczyło. Długosc suportu dobiera sie do korby a nie do ramy nie uważam tak, bo to o ramę może coś trzec i łańcuch może bardziej crossować (jezeli się mylę to mnie poprawcie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 1 Marca 2006 Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Do Alivio tylko i wyłącznie oś 113mm, mówię o modelu 2006. Tako rzecze katalog Shimano. Mam i wiem, że to działa. Mylisz się Gavron, długość suportu dobiera się do korby, do ramy dobierasz rozstaw misek i gwint. Poszukajcie wątku gdzie wypowiedział się Arnik, on to przystępnie wytłumaczył a ja nie będę się powtarzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Lauenberg Napisano 1 Marca 2006 Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 To mój post, zapomniałem się zalogować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni_King Napisano 1 Marca 2006 Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Mam do Was prośbę. Jeżeli pytacie o poradę dotyczącą dobrania długości osi suportu, to nie piszcie ogólnikami, bo np: korb deore na rynku jest dostępnych conajmniej 5-6 modeli- skąd mamy wiedzieć, o który model Wam chodzi (a dodam, że połowa z nich jest innej budowy od drugiej połowy i potrzebują innych osi suportu). W tym roku wchodzą nowe modele ALivio- czy o te Wam chodzi, a może o stare? Póki nie podacie interesującego Was modelu (najlepiej rzućcie dokładna nazwą modelu np. FCMC20 i wtedy na pewno Wam pomogę) nie będę w stanie określić tego ważnego parametru . Pozdrowerek ALL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kamixc Bzykacz Napisano 2 Marca 2006 Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Póki nie podacie interesującego Was modelu (najlepiej rzućcie dokładna nazwą modelu np. FCMC20 i wtedy na pewno Wam pomogę) Wiec wstepnie interesowal mnie model z 2005 r mianowicie Alivio FCMC20 do ktorej linka zamieszczam pod tematem... Czy znajdzie sie jakikolwiek model korby alivio, moze byc z roku 2006 lub starsza ktora byla by kompatybilna?? :029: Link : http://www.dobrerowery.com/product_info.ph...products_id=536 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gavron Napisano 2 Marca 2006 Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Dla mnie to nie logiczne po prostu, że pakiet (jego długość) dobiera sie do korby (tylko i wyłącznie). To że rozstaw misek i gwint muszą pasować do ramy to sprawa oczywista - ale przecież jak jeżeli dlugość pakietu będzie za mała to korba przytrze o ramę :| jeżeli bym mógł prosić to poślijcie mi na PW ten link w którym się Arnik wypowiedział na ten temat - moze wtedy będe kumał Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni_King Napisano 2 Marca 2006 Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Dla mnie to nie logiczne po prostu, że pakiet (jego długość) dobiera sie do korby (tylko i wyłącznie). To że rozstaw misek i gwint muszą pasować do ramy to sprawa oczywista - ale przecież jak jeżeli dlugość pakietu będzie za mała to korba przytrze o ramę :| jeżeli bym mógł prosić to poślijcie mi na PW ten link w którym się Arnik wypowiedział na ten temat - moze wtedy będe kumał Pozdrawiam To jest bardzo logiczne. Korby sa tak skonstruowane i ramy, żeby tarcze nie zaczepiały o ramę, ponieważ wiadomo, że groziło by to uszkodzeniem ramy, ale zanim nastąpiło by uszkodzenie ramy, to tarcza "oprze się" o wystającą miskę suportu i w ten sposób tworzy się problem z doborem długości osi do korby, a nie do ramy Pozdrówko ALL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gavron Napisano 2 Marca 2006 Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Dzięki za wyjaśnienie Arnik Ale i tak będe uważał, że tak samo ważne jest dopasowanie korby do osi, jak i osi do ramy po prostu u mnie korba zamiast oprzeć się na ponoć dobrze dobranej osi (jej misce) opierała się ramieniem na tylnym trójkącie :(cóż może miałem niefart Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojt3k Napisano 21 Marca 2006 Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Witam a do korby FC-MC 19 jaka będzie długość osi??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cronics27 Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Też mam problem z dobraniem odpowiedniej długośći suportu. (składam rower od podstaw) Kupiłem korbę suntour xcc 24-34-42T i do tego suport token z ośką 113mm. Efekt jest taki, że najmniejsza zębatka wbija się w ramę. Nie wiem teraz czy problem rozwiąże dłuższa ośka czy też może muszę kupić dodatkowo inną korbę (22-32-44T). Na pewno potrzebuję dłuższą ośkę, ale jaką? (przednia przerzutka shimano alivio, tylna kaseta 8-rzędowa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawciu Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 mam alivio 2005, os suportu do tego modelu to 113mm i taki tez posiadam, Mysle ze 119mm moze byc nieco za duzy, a przez to suport bedzie bardziej narazony na pekniecie podczas mocniejszego docisku Oś suportu kupuje sie do korby, nie do ramy, przedniej przerzutki czy kasety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cronics27 Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Oś suportu kupuje sie do korby, nie do ramy, przedniej przerzutki czy kasety Tak do końca to się z tym zgodzić nie mogę :glare: Przy kupnie korby należy uwzględnić ramę, co przekłada się z kolei na wybór długośći osi suportu. A więc jednak rama ma znaczenie przy wyborze długości osi. Ja wybrałem teoretycznie dobrą ośkę (113mm, wg. katalogu shimano), ale po nałożeniu korby okazało się że najmniejsza zębatka jest tylko o włos oddalona od ramy. W efekcie będę musiał kupić suport z dłuższą osią (117,5mm). suport alivio jest dostępny w obydwu tych długościach, więc nie powinno być problemów z kompatybilnością przedniej przerzutki (alivio) i korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni_King Napisano 8 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Oś suportu kupuje sie do korby, nie do ramy, przedniej przerzutki czy kasety Niestety ja też nie mogę się do końca zgodzić, bo o ile na za krótkiej osi korba będzie miała problem z miską suportu, o tyle za długa oś spowoduje, że przerzutka jej nie obsłuży- innymi słowy lepiej dokładnie sprawdzić, inz potem kombinować. Pozdrówko ALL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.