Skocz do zawartości

[pedały]Shimano Deore XT PD-M780 wasze opinie

karbeti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zamierzam zakupić w przyszłym tygodniu moje pierwsze spd-ki - Shimano DEORE XT PD-M780. Czy ktoś z was używa te pedały? Jakie są wasze opinie na ich temat. W zeszłym roku kupiłem obuwie Shimano-SH M123 ale miałem wypadek samochodowy i po kontuzji nawet raz ich nie założyłem, teraz chcę nadrobić stracony czas. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Już były 2 tematy o tych pedałach ale w obu brak opinii użytkowników ;)

Pewnie,są stówę tańsze i poza kolorem i napisem XT takie same.(Sam zrobiłem zmianę z 540 na XT i poza wyglądem żadnej róznicy).

Stare xt były takie same jak m540, nowe są inne. A może masz właśnie te nowe m780?

Napisano

No właśnie. W opisie jest zapis "ulepszone przenoszenie siły dzięki ulepszonej platformie (ok. 500 % więcej w porównaniu do pedałów PD-M770)

Czy ktoś z was używa tych pedałów i może potwierdzić tą różnicę? Jeżeli ktoś na nich jeździ to proszę o opinię czy jest zadowolony czy nie.

Myślę że ta stówa nie zrójnuje mojego budżetu. Dzięki za pomoc.

Napisano

Chciałem kupić dla siebie, jednak mam wątpliwości, zwłaszcza że trafiam na takie opinie o 980 (780 powinny zachowywać się podobnie):

- "I've got the 980s and a well used set of 970s that they replaced. The new ones look nicer, but if I'm honest, the old ones clip in better."

- "Owned a set of XTR M980 SPDs and after 6 rides at the start of the year they really irritated my knees due to the lack of float compared to the clipless pedals I'd been using for the previous 16 years(!). I promptly sold the M980's"

Nikt mi pedałów np. na miesiąc nie wypożyczy, więc na razie ich nie kupuję. Poczekam aż będzie więcej opinii, a na razie dam szansę Crankom (lżej dla moich kolan i ~80g mniej na wadze ;) ).

Napisano

Wychodzi na to ze mają mniejszy luz od 540-tek. Dobrze było by gdyby ktoś się wypowiedział kto już na nich jeździł. Kupując pedały szkoda się trochę uwsteczniać skoro 780-tki to model na 2012 rok a 540-tki wiadomo starsze. Ale jeżeli mają bardzo mały luz to lipa. Jakie masz Cranki? A co myślicie o PD-M785. Powierzchnia przylegania do buta jest dużo większa.

Napisano

Jak nie straszna ci waga i jeździsz czasami w normalnych butach to ok, w innym przypadku nie widzę sensu posiadania "większej" platformy bo ta w Shimano (520, 540) jest i tak dużo większa od ubijaków a w przypadku tych drugich jakoś nikt się nie skarży na brak podparcia.

Napisano

Mi się wydaje że to nic innego jak chwyt marketingowy Shimano, dla mnie nie ma sensu dopłacać do XT skoro 540 są bdb. A dodatkowo opis

W opisie jest zapis "ulepszone przenoszenie siły dzięki ulepszonej platformie (ok. 500 % więcej w porównaniu do pedałów PD-M770)
wydaje mi się śmiesznym żartem ;). Większa platforma w SPD nie jest konieczna, zauważ także że mniejszy luz może spowodować ból kolan, jeżeli zależy ci na faktycznym wykorzystaniu SPD bierz 540 ki a jeżeli będziesz się źle czół że nie masz nalepki XT kup sobie XT. To że niby są na 2012 a 540 starsze nie ma znaczenia gdyż konstrukcja pedał SPD jest bardzo podobna a poszczególnie modele różnią się tylko większym bądź mniejszym wylajtowaniem - chociaż Shimano i tak nie grzeszy niską waga i do wagi Cranków jeszcze im daleko, jednak oferuje to co w przypadku konstrukcji CB jest niemożliwe czyli wytrzymałość.
Napisano

Waga większa około 50 gram. Lżejsze wiadomo wielu bikerów walczy o każdy gram ale ja nie mam aż takiego bzika na punkcie wagi. Ciekawe jak się pedałuje na nich w obuwiu bez bloków, czy to nie koliduje z systemem zatrzaskowym. Czy ta większa powierzchnia pedału jest po to aby czasami można było jeździć w zwykłym obuwiu?

Napisano

Jak popatrzysz na foto to od razu widać że w zwyczajnym butach nie pojeżdzisz ...

Powiększona platforma daje wieksze podparcie butowi SPD.

Chcesz uniwersalnych to np PD-T780

Do zwykłych SPD da sie dokupic platformu które wpina sie w zatrzaski zamiast buta.

A co do wyboru XT czy 540 ... jak już ktos napisał masz parcie na znaczek to nic ci nie powstrzyma od kupna XT

Wiem tylko jedno ... 540 to moje pierwsze pedały w systemie SPD ... nic mi w nich nie prakuje i jeżeli mają w czymś być lepsze to ciezko sie zastanawiam w czym :).

Powiem wiecej ... jak wsiadałem na naszyne qmpla z SPD XTR to jako amator nie odczułęm żadnej ale to dosłownie zadnej różnicy.

Ja jak wielu tu kolegów stoje na stanowisku ze nie warto dopłącać do XT ... skoro 540 nie łapią luzów, są sztywne, praktycznie bezawaryjne, daja solidne podparcie butowi ...ponad to różnica w cenie spora, w wadze to tylko 3 %, w działaniu niezauważalna ... to jedyny wytlumaczalny powód zakupu moim zdaniem to znaczek...

Który i tak w końcu zniknie obity kamieniami :)

Pozdrawiam

Napisano

Te uniwersalne chyba raczej mnie nie interesują. Widzisz w starej kolekcji miałeś wybór 520, 540 oraz 770 XT które od 540-tek różniły się praktycznie tylko napisem i w tej sytuacji nie widzę powodu aby przepłacać tylko za napis. W kolekcji na 2012 nie masz takiego wyboru,tylko XT albo kosmiczna cena XTR a na pedale wizualnie jest widać że powierzchnia platformy pedału jest inna niż w 540-tkach, moim zdaniem na korzyść tych nowszych.

Napisano

Na shimanowskich pedałach da się jeżdzić w zwykłych butach i w butach spd nie wpinając się. Nie jest to rozwiązanie idealne ale sprawdza się całkiem dobrze, szczególnie w butach spd. Dodatkowa platforma czy większa powierzchnia styku ma poprawiać właściwości użytkowe pedału np gdy ktoś chce jechać ale się nie wpinać.

Trudno odczuć jakąkolwiek różnicę bo konstrukcja mechanizmu jest taka sama, bloki również. Xtr czy xt są "stworzone" żeby dopełnić kolekcję części w danej grupie, kiedyś spd shimano nie miały znaczków poszczególnych grup. Tańsze pedały oznaczają np dwukrotnie nowy zestaw w czasie eksploatacji jednej pary droższych - czasami chce się mieć coś nowego, nawet jeśli stare jeszcze działa.

Napisano

Znalazłem na forum taki post w którym Kamill - użytkownik 780-tek pisze iż jest w nich jakiś magnes który pomaga się wpiąć naprowadzając blok z buta w zapięcie. W opisie producenta nie znalazłem takiej informacji. Czy tak jest?

Napisano
Znalazłem na forum taki post w którym Kamill - użytkownik 780-tek pisze iż jest w nich jakiś magnes który pomaga się wpiąć naprowadzając blok z buta w zapięcie.

Ciężko się odnosić do opinii osoby, która pierwszy raz miała do czynienia z SPDami. Jeździłem na PD-M770 i czegoś takiego nie odnotowałem. PD-M780 są jeszcze za świeże :P

Jakby naprawdę tak było to Shimano już by piało od pół roku o tym a tak muszą poprzestać na 500% większej platformie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...