Basiq Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 W ostatnim MR jest test dużego koła MTB do 3000zł - 5 rowerów przeczytaj może coś wyniesiesz
Lumperator Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 ja bym chciał tylko zapytać przy okazji, skoro juz mowa o 26 vs 29er. Czy generalnie przez większe koła, na 29er uzyskuje się większe prędkości na prostej czy też nie ma to żadnego znaczenia, a liczą się jedynie opory? Pytam tylko z ciekawości, ponieważ z 26 prędko nie zejdę
Basiq Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 chyba najlepiej by było gdyby wypowiedział się ktoś, kto posiada 26 i 29 ale... patrząc na podstawowe prawa fizyki tak być powinno - przy tym samym przełożeniu koło 29 będzie pokonywać większą drogę a niżeli 26, a więc rower będzie jechać szybciej...
rzezniol Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 przy tym samym przełożeniu koło 29 będzie pokonywać większą drogę a niżeli 26, a więc rower będzie jechać szybciej... Pod jednym podstawowym warunkiem ... że przy tym samym przełożeniu będziesz miał tyle siły zeby uzyskac tą samą kadencję jak w 26 cali ... Rower sam nie jedzie napedzago człowiek ... w pewnych ustalonych warunkach na takim samym modelu opony (marka, model, szerokość) na rowerach o tej samej masie na prostej predkość 26 vs 29 w przyblizeniu musi byc taka sama ... bo niby dlaczego miala by byc większa ... predkosć bedzie uzależnione od mocy mięśni a nie wielkosci koła ... Tak przynajmniej mówią prawa fizyki ... rower odbiera energie a nie ją wzmacnia Pozdro
atvrider Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 http://allegro.pl/rower-kona-splice-2012-rozm-19-sportsales-i2207122969.html - możesz zamówić 20 cali i negocjować cenę.
rzezniol Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 Nie licząć amorka to ten analog osprzetowo chyba w kazdym elemencie stoi wyzej niz ta Kona, Merida to juz całkiem gdzies przepada ... Z tych 3 tu zaproponowanych kupiłbym Analoga. Pozdro
Obes Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 Coś mi się zdaje, że wcześniej podawałem taką Konę taniej bez targowania
dovectra Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 Ja na twoim miejscu rozglądać bym się zaczął za 29er. no właśniena 26 calowym z ramą 22 cale ,...jakoś tak nie proporcjonalnie
Basiq Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 Pod jednym podstawowym warunkiem ... że przy tym samym przełożeniu będziesz miał tyle siły zeby uzyskac tą samą kadencję jak w 26 cali ... Rower sam nie jedzie napedzago człowiek ... w pewnych ustalonych warunkach na takim samym modelu opony (marka, model, szerokość) na rowerach o tej samej masie na prostej predkość 26 vs 29 w przyblizeniu musi byc taka sama ... bo niby dlaczego miala by byc większa ... predkosć bedzie uzależnione od mocy mięśni a nie wielkosci koła ... Tak przynajmniej mówią prawa fizyki ... rower odbiera energie a nie ją wzmacnia Pozdro przejaskrawiając - myślisz, że byłbyś w stanie tak szybko kręcić nogami na rowerze mającym 7" koła, aby nadążyć za przeciętnym klasycznym rozmiarem ? Contador by nie dał. W 29" kadencja może spaść do 9% w stosunku do 26" i dopiero wtedy prędkość się zrówna... tak jak napisałem na początku - należało by postawić dwa rowery, na dwóch identycznie obutych kołach - jeden 26" jeden 29" i porównać. Ja obstawiam, że siły wszelakich oporów nie zwiększają się na tyle aby stracić 9% na kadencji... bo rower przekazuje energię, pomniejszoną o siły tarcia (identyczne w napędzie oraz trochę większe na kołach w 29")
Samurai666 Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 Cube jest dla osób nie proporcjonalnych (jak ja - 191 cm wzrostu i 98 cm noga) albo kobiet :> Zapytaj np użytkownika nabial na prv, gdyż pomógl mi i kilku osobom które mi go polecili :> ale jezeli masz proporcjonalne wymiary ciała - to z pewnością cube bedzie odradzał, bo cube 29" mają ramy sporo krótsze od innych firm. Cube 29er w rozmiarze 21" ma rame długości innych firm w rozmiarze 19" - co daje jakies 20mm i ma swoje przełożenie na podjazdach itp. (wyczytałem z forum). A jezeli chodzi o amortyzator to miedzy xtm a xtr ogromniej przepasci nie bedzie bo jak bedziesz szalał to jeden i drugi trzeba bedzie wymienic różnicą będzie tu tylko czas ^^ - moje założenie
rzezniol Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 przejaskrawiając - myślisz, że byłbyś w stanie tak szybko kręcić nogami na rowerze mającym 7" koła, aby nadążyć za przeciętnym klasycznym rozmiarem ? Contador by nie dał. W 29" kadencja może spaść do 9% w stosunku do 26" i dopiero wtedy prędkość się zrówna... tak jak napisałem na początku - należało by postawić dwa rowery, na dwóch identycznie obutych kołach - jeden 26" jeden 29" i porównać. Ja obstawiam, że siły wszelakich oporów nie zwiększają się na tyle aby stracić 9% na kadencji... bo rower przekazuje energię, pomniejszoną o siły tarcia (identyczne w napędzie oraz trochę większe na kołach w 29") Mylisz pojecia ... jechać szybciej tym samym nakładem energii w tych samych warunkach sie nie da ... Przejaskrawiając ... jadac na 7 calowych kołach mocy w nogach starczy ci na jazde na blacie 80z i koronka na kole 8z, słowem przekładnią napędu niwelujesz wielkość koła ... 29 cali koła na tym przełozeniu nie napędzisz w sensowny sposób >> za mało mocy w nogach>> szybciej nie pojedziesz Patrząc od strony predkości maksymalnej przy pominięciu oporów toczenia głównym czynnikiem który ta predkość ogranicza jesr opór ośrodka i nogami przepychasz powietrze a nie opory toczenia ... O oporach toczenia koła 29 vs. 26 nie bede pisał bo tu jest zbyt wiele zmiennych do uwzględnienia i z tematu zrobi sie sieczka Teraz wracajac do tematu Cube moim zdaniem to najrozsadniejsza oferta osprzętowa ... wiadomo rower kupuje się po przymiarce ... 20mm róznicy w długości górnej rury ... druga strona medalu jest bardziej wyprostowana >> podobno wygodniejsza >> sylwetka w rekreacji Pozdro
Basiq Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 przy tym samym przełożeniu przyjmując takie założenie na tych 7" nie dał byś rady... Mylisz pojecia ... jechać szybciej tym samym nakładem energii w tych samych warunkach sie nie da ... Oczywiście, że się da - sam dalszą częścią tekstu o tym napisałeś , wystarczy efektywniejsze wykorzystanie siły - dźwignia, tzw moment obrotowy (przerzutki są tego doskonałym dowodem i być może wielkość kół też, bo wychodzi z tych samych praw) I po za tym czy ja napisałem, że przyrost prędkości będzie wprost proporcjonalny do wielkości koła? Nie. Spadek kadencji pewnie wystąpi, ale czy aż 9%... na płaskim - wątpię. Uważam, że w takich warunkach 29" będą efektywniejsze. I chyba coś w tym jest na bo mtbnews jest teścik 26vs29 w tych kwestiach jednoznacznie przemawia na korzyść 29... Ale masz rację... nie będziemy tu na ten temat dyskutować - być może już w najbliższy weekend, jeśli pogoda będzie sprzyjać i w sklepie będzie wolna sztuka, wezmę na testy specialized epic 29 i w odpowiednim miejscu bezpośrednio porównam jak się sprawy 29erów mają - bo powiem szczerze, bardzo mnie ciekawi ciśnienie jakie mają na nie marketingowcy z praktycznie wszystkich liczących się marek... a wrażeniami nie omieszkam się podzielić
GhOsTwrc Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 Mam 196cm rame 22" na kołach 26" i uważam że jeździ się bardzo dobrze;) Cube LTD race 2011. Rozważałem zakup 29er ale dostępność części pod 26 jest lepsza. A wiadomo że po czasie chcemy mieć coraz lepszy sprzet.
Obes Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 rzeniol20mm róznicy w długości górnej rury ... druga strona medalu jest bardziej wyprostowana >> podobno wygodniejsza >> sylwetka w rekreacji 20 mm w długości ramy to jest akurat bardzo dużo, "wyprostowany" to nie jest określenie turystycznej pozycji na "góralu", tak to sobie możesz jeździć na rowerze miejskim, pozycja ma być optymalna dla kupującego, ma się dobrze czuć a to osiąga się poprzez dobór właściwej ramy. Lepszy osprzęt roweru nie czyni Mam 196cm rame 22" na kołach 26" i uważam że jeździ się bardzo dobrze;) Problem w tym, że nie wiesz jak by Ci się jeździło na 29er z ramą np. 20" , czy nie lepiej niż "bardzo dobrze"
rzezniol Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 Dlatego tez napisalem ze rower kupuje sie po przymiarce... Nie kazdy lubi być wciągnięty nad górną rurą jak struna. Autor watku wspominał że jego jazda to raczej rekreacja... Dla jednego 20 mm mniej to plus dla innego minus Pozdro TapaTtalk'nięte z Andka
Obes Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 Czy według ciebie rama optymalna jest równoznaczna z wyciągniętym jak struna ? Ogólnie przyjętą filozofią 29er jest to , żeby wysoki biker czuł sie dobrze na ramie nominalnie wg. rozmiaru przeznaczonej dla niższego, w Cube tego nie ma.
rzezniol Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 Na filozofii sie nie znam :-) Nie sadze ze 29er sa tylko dla "duzych". A wygoda to odczucie subiektywne i zadna filozofia tego nie zmieni ... TapaTtalk'nięte z Andka
marek12345 Napisano 15 Marca 2012 Autor Napisano 15 Marca 2012 Ale możecie mi powiedzieć czy warto tego cuba za te 2140zł. Bo troszkę zboczyliście z tematu.
Obes Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 Jeśli Ci akurat taki pasuje to warto, co można więcej napisać.
dovectra Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 po primo, jakich części jest mniej do 29-er?? - tylko opon po drugie , przymierz sie do rowerku na żywca, i jak pasi to bierz, jak rama za krótka, mostek dłuższy dasz pozdro
marek12345 Napisano 17 Marca 2012 Autor Napisano 17 Marca 2012 co powiecie o tym http://www.bikeplanet.pl/241-merida-big-nine-tfs-100-d-29er.html moge go miec za 2300zł. Jakie sa wasze opinie na temat tego roweru.
EpicPoznan Napisano 17 Marca 2012 Napisano 17 Marca 2012 Ceny tych wynalazków są przynajmniej śmieszne. 3000zł z najtańszymi widłami i osprzętem acera alivio to jakiś żart. Proponuję poskładać rower, części do 29 są bardzo tanie bo popyt nie jest taki jak na 26. (allegro)
marek12345 Napisano 17 Marca 2012 Autor Napisano 17 Marca 2012 EpicPoznan Witam. Skoro twierdzisz że lepiej złożyć rower niż kupować gotowca ( pewnie masz racje) to może być coś sklepał do 2500zł oczywiście jak masz ochotę bo ja np. jestem zilony w nazwach częsci i raczej sam nie złoże roweru a i ma być na kołach 29 jak by co. z góry dzięki. Dodam ze mam 195cm
Obes Napisano 17 Marca 2012 Napisano 17 Marca 2012 Chyba raczej trudno będzie za taką kasę poskładać rower na poziomie Unibike Evo 29", jeśli jeszcze musisz doliczyć za składanie ...
EpicPoznan Napisano 17 Marca 2012 Napisano 17 Marca 2012 Za 2500 troszkę mało, tak za 3500 byłby już fajny rower, nawet ta rama meridy 29 jest do kupienia za ok 1200zł. Jeżeli zupełnie się nie znasz to szukaj gotowych prawie nowych rowerów pod 29. Składanie z okazji trwa troszkę i wymaga jednak sporej wiedzy. Ale za 3000 tych rowerów nie kupuj. Beznadziejne korby, widelce.... szkoda pieniędzy. Sam mam 190cm, miałem epica XL, teraz mam meridę 96 XL. Testowałem epica 29er XL, L i szczerze mówiąc to straszne kozy. Może bym się przekonał jeżdżąc na nich dłużej, ale..... zakręty brało się jak tankowcem w porcie. Miałem kiedyś Scott scale XXL na stanie, to byłby rozmiar dla Ciebie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.