marek12345 Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Witam. Chciałbym kupić rower mtb tak jak w temacie na wzrost 195cm. Cena to maks 2500zł jezdzić bedę po lasach i polach. interesuje mnie Mbike RENEGADE DSC white-black 2012 | Sklep Rowerowy - Specjalistyczny Ale bedę wdzięczny za inne propozycje z góry wielkie dzięki
JaniszMTB Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Ja na twoim miejscu rozglądać bym się zaczął za 29er.
rzezniol Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Przy twoim wzroście na pewno ktoś zaproponuje rower na kołach 29 cali podobno duży rowerzysta na takim wygląda lepiej Np taki z tego samego sklepu http://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Cube-ANALOG-29-white-n-black-2012/1097 Osprzętowo podobny ... no ale to Cube Pozdro
marek12345 Napisano 11 Marca 2012 Autor Napisano 11 Marca 2012 chciałbym 29' ale czy w tej cenie coś ciekawego znajdę? ten cube jest fajny ale macie jeszcze jakies propozycje. może ten co? chyba ma lepszy amor od cuba ale nie wiem czy lepszy inny osprzęt): http://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Unibike-EVO-29-grafitowo-bialy-mat-2012/2167
rzezniol Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Amorek lepszy ...ale ... Rama "mniej renomowana" i gorszy napęd ... Generalnie w tej klasie sprzętu nie ważne czy masz XCM czy XCR jak złapiesz bakcyla to i tak oba nadają sie do wymiany w obu rowerach koszt bedzie taki sam. Z kolei napęd może sie wolniej zużywać niż wspomniane amorki. Pozdrawiam
dzejson Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 poczekaj, poszukaj.. ja sam mam 197cm wzrostu, MTB na kołach 26" mam w rozmiarze 21,5" jest wygodny ale wygląda tak jakoś na za mały, 22-23" rama z kołem 26" wygląda dziwnie, więc w tym roku zakupiłem 29era w rozmiarze 21cali (FOCUS REDSKIN 2.0) trafiłem rower używany, jeszcze 16miesięcy na gwarancji w cenie 2600pln już z przesyłką, z tym że Allegro lustrowałem chyba 3 miesiące.. ale po pierwszych jazdach stwierdzam że było warto. tutaj sobie poczytaj http://www.forumrowerowe.org/topic/105944-rower-do-2500zl/ poza tym koledzy z team29er.pl sa bardzo pomocni w razie jakichkolwiek pytań o duże koło
marek12345 Napisano 11 Marca 2012 Autor Napisano 11 Marca 2012 poczekaj, poszukaj.. ja sam mam 197cm wzrostu, MTB na kołach 26" mam w rozmiarze 21,5" jest wygodny ale wygląda tak jakoś na za mały, 22-23" rama z kołem 26" wygląda dziwnie, więc w tym roku zakupiłem 29era w rozmiarze 21cali (FOCUS REDSKIN 2.0) trafiłem rower używany, jeszcze 16miesięcy na gwarancji w cenie 2600pln już z przesyłką, z tym że Allegro lustrowałem chyba 3 miesiące.. ale po pierwszych jazdach stwierdzam że było warto. tutaj sobie poczytaj http://www.forumrowe...ower-do-2500zl/ poza tym koledzy z team29er.pl sa bardzo pomocni w razie jakichkolwiek pytań o duże koło Fajny ten FOCUS REDSKIN 2.0 ALE DROGI MUSIAŁEŚ MIEĆ SZCZESCIE CHYBA): dodam że nie mam aż tak dużych wymagań co do sprzętu bo i tak bede jezdził rekreacyjnie no ale nie chciałbym też przepłacić tak więc czekam jeszcze na jakieś propozycje sorka ze tak was wykorzystuje ale jest zielony co do sprzetu i jakosci rowerów 1 raz bede kupował sobie rower mtb z góry wielkie dzięki za pomoc
Obes Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Unibike Evo 29" to bardzo dobry wybór , dobry amortyzator jak na 29er w tej cenie, niezły napęd, trudno będzie coś lepszego znaleźć, wg. mnie bardzo poważnie warto brać go pod uwagę. Geometria Unibikee jest bardziej typowa dla 29er niż geometria Cube Analog 29. Mogę podać jeszcze Authora, ale i tak stawiam na Unibike : Velo | Rowery 2012 | Author | DEXTER 29
marek12345 Napisano 11 Marca 2012 Autor Napisano 11 Marca 2012 a co powiecie o tym http://www.katalogrowerowy.pl/kr/rowery/xcmaratonprzelaj/23085-redskin-3-0-29er?page=2&pr_brand=Focus&pr_subcategory=59&pr_year=2011 ten troche za drogi ale moze macie jakies sklepy co sprzedaja taniej Nie ukrywam że zależy mi troszkę na wygladzie. Ten UNIBIKE EVO 29' jest fajny ale CUbe mi sie lepiej podoba powiedzicie mie czy jest tak duża róznica po miedzy nimi?
Obes Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Taa, problem w tym, że na wyglądzie się nie jeździ, ale co kto lubi ... No cóż, Unibike ma sporo lepszy amortyzator, no i rama bardziej - 29 er. "ładniejszych" rowerów w cenie tego Focusa jest więcej : Kellys TNT 9.1 - Rowery - Katalog - bikeBoard - magazyn rowerowy A może Kona : ROWER KONA SPLICE 2012 r. 18 SPORTSALES (2042189799) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
marek12345 Napisano 11 Marca 2012 Autor Napisano 11 Marca 2012 Taa, problem w tym, że na wyglądzie się nie jeździ, ale co kto lubi ... "ładniejszych" rowerów w cenie tego Focusa jest więcej : Kellys TNT 9.1 - Rowery - Katalog - bikeBoard - magazyn rowerowy Wiem ze na wygladzie sie nie jeżdzi, tylko to wiesz jak to jest kiedy amator kupuje rower pierwszy raz w życiu he. dobra a tak na poważnie to czy ten cube jest aż tak zły w pruwnaniu do tego EVO 29'?
Obes Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Już napisałem co miałem napisć, przeczytaj jeszcze raz dokładnie i ze zrozumieniem. Ponadto nawet tego Unibike nie widziałeś "na żywo" a już oceniłeś ...
dzejson Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 rowery FOCUS w PL dystrybuuje i sprzedaje Superior-Polska RedSkin to oznaczenia modeli na 2011, na ten rok 29ery marki FOCUS są oznaczone jako BlackForest, jednak chyba 1.0, 2.0 i 3.0 są nieco ponad budżet o jakim piszesz.. Ja podobnie jak kolega wyżej namawiam Cię na Unibike EVO29
Luk33 Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Co właściwe daje rower 29er wysokiej osobie? Nie licząc, że lepiej na nim wygląda, bo ma duże koła. Jakoś tego nie rozumiem. Można kupić większą ramkę 26". Za 2,5 tys. masz 29er, który sprzętowo wygląda jak 26" za 1 tys. Andrzej Kaiser ma 193cm i śmiga na 26", aż miło patrzeć.
Obes Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Ma niżej środek ciężkości, dzięki czemu stabilniej się prowadzi, łatwiej się również na nim zjeżdża/podjeżdża, nie podrywa tak przedniego koła na podjeździe ani nie wywalisz tak łatwo OTB na zjeździe - proste ?
marek12345 Napisano 11 Marca 2012 Autor Napisano 11 Marca 2012 Już całkeim się zagubiłem. Ale jednak zostałbym przy tym 29'. No ale nie wykluczam 26'. Ale czekam na jakieś propozycje. Bo narazienikt nic nie podał.
Obes Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Wiesz, zamiast czekać na teoretyczne dywagacje udaj się do sklepów i pooglądaj rowery/przymierz się ... i weź sobie coś na uspokojenie ...
marek12345 Napisano 11 Marca 2012 Autor Napisano 11 Marca 2012 Wiesz, zamiast czekać na teoretyczne dywagacje udaj się do sklepów i pooglądaj rowery/przymierz się ... i weź sobie coś na uspokojenie ... raczej tobie bym radził wziąć coś na uspokojenie. Wcale sie nie denerwuje poprostu napisałem to co miałem a że ty interpretujesz to inaczej to twój problem. Nikogo nie zmuszam do pomocy, jak któs bedzie miał ochote to odp na moja prośbę jak nie to nie. Ale dzięki za pomysły.
Obes Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Może się nie denerwuesz, tylko po co pytasz 2 razy o to samo ? : http://www.forumrowerowe.org/topic/107170-mtb29-jaki-w-przedziale-cenowym-2500zl-3000zl/ Przeanalizuj jeszcze raz wszystko co zostało napisane w tym temacie, konkretnych wiadomości jest naprawdę dużo , , a nastepnie udaj się do sklepów sprawdzić to w praktyce.
aldebaran Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Ja bym poszedł za namową tych którzy radzą 29. Mam prawie 2m wzrostu i śmigam na 26. Po jednej jeździe na 29 przekonałem się do niego od razu. Było mi po prostu wygodniej niż na 26. Nawet głupio zrobiłem że od razu nie wziąłem 29era tylko postawiłem na 26. A teraz żałuje Nie popełnij mojego błędu. I najważniejsze to sprawdzić rower, przymierzyć się do niego by potem nie żałować. Ale z takim budżetem to nie będzie rower z najwyższej półki. Jest seria nowych tanich Scott Aspect 29 z dość "rekreacyjnym" osprzętem nastawionym raczej do spokojnej jazdy. Jedynie model Sport jest moim zdaniem dość sensowny, tyle że wykracza poza Twój budżet (jego cena to ok. 3000). Zajrzyj tutaj i może znajdziesz coś dla siebie (ja celuję w Scale 29 ale to dopiero w przyszłym roku ) http://scott.pl/product.php?id_cat=577&id_prod=3058
Luk33 Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Ma niżej środek ciężkości, dzięki czemu stabilniej się prowadzi, łatwiej się również na nim zjeżdża/podjeżdża, nie podrywa tak przedniego koła na podjeździe ani nie wywalisz tak łatwo OTB na zjeździe - proste ? Proste, ale autor tematu jak dobrze rozumiem nie ma zamiaru jeździć po górach?
Obes Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 To nie ma nic wspólnego z górami ... to jest po prostu jazda w zwykłym terenie krótkie interwałowe zjazdy podjazdy, a większa stabilność/większa pewność prowadzenia przydaje się nawet na szutrówkach ... do tego dochodzi łatwiejsze pokonywanie np korzeni czy niewielkich wgłębień (jakaś dziura w drodze) przez większe koła... proste ?
marek12345 Napisano 11 Marca 2012 Autor Napisano 11 Marca 2012 Proste, ale autor tematu jak dobrze rozumiem nie ma zamiaru jeździć po górach? Tak dokładnie nie mam zamiaru jeżdzić po górach bo u mnie w okolicy niestety ich nie ma a szkoda. Ale dzięki wielkie za inf. na temat 29' bo szczerze byłem skłonny kupić 26; ale daliście mi do myślenia. Może się nie denerwuesz, tylko po co pytasz 2 razy o to samo ? : [Mtb29'] Jaki w przedziale cenowym 2500zł-3000zł? - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa Przeanalizuj jeszcze raz wszystko co zostało napisane w tym temacie, konkretnych wiadomości jest naprawdę dużo , , a nastepnie udaj się do sklepów sprawdzić to w praktyce. Napisałem drugi temat ponieważ mam nadzieje że więcej ludzi mi pomoże. Pewnie niepotrzebnie ale stało się. Obes wezme sobie twoją rade do serca i przejadę się po sklepach i się rozglądne. Ale jak macie jeszcze jakieś propozycje to jestem otwarty, i tak na marginesie powiedzmy że mogę te 500zł dożucić do tej kwoty to w sumie mam 3tys. na wymarzony rowerek he jeszcze raz dzięki
Luk33 Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Temat sprowadził się do wad \ zalet między 26", a 29" To, że będzie mniej trzęsło odnosi się też do rowerzysty o wzroście 170cm. Mi chodzi tylko o zalety dla wysokich. Moim zdaniem w przypadku 29" wysoki kolarz odczuje to tylko na podjazdach i zjazdach.
marek12345 Napisano 14 Marca 2012 Autor Napisano 14 Marca 2012 Mam jeszcze jedną prośbę , który z tych się opłaca http://www.bikeplanet.pl/74-cube-analog-29.html dostane na niego 15% rabatu to wyjdzie za niego około 2140zł albo tego http://www.bikeplanet.pl/241-merida-big-nine-tfs-100-d-29er.html za 2300zł mogę go mieć z góry jeszcze raz wielkie dzieki do piątku muszę poczekać za cube bo dopiero będą wiedzieć czy beedzie dostpęny
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.