Skocz do zawartości

[przednia przerzutka] co sadzicie o shimano tourney fd-c051

karas39

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jest to szczyt technologii. Kolega miał coś podobnego w marketowym rowerze (z bezstopniową manetką) i starała się jak mogła. Z pewnością nie zachwyci cię, ani jakością wykonania, ani precyzyjną zmianą przełożeń, ale jeżeli nie będziesz od niej zbyt dużo wymagał powinna dawać radę. :thumbsup:

Jeżeli nie będziesz męszył jej ciągłymi zmianami przełożeń ani nie będziesz jeździł w ciężkim terenie to da rade ale nie zadługo. A tak poza tym to do jakiego roweru ona ma być??

ma być hexagona v3 nie jeżdze w terenie bardziej na szosie zależy mi na precyzji

Sam miałem przez długi czas Ty10, czyli coś jeszcze tańszego od Tourneya. Ogólnie działa, a precyzja zmiany przełożeń zależy bardziej od manetki i regulacji.

Ostatnio zmieniłem na używane Alivio kupione na tym forum w dziale Sprzedam i mam już trochę porównania.

Najbardziej dostrzegalną różnicą jest zmiana biegów pod obciążeniem.

Przykład: kręcisz pod sporą górę na największej zębatce z przodu, depczesz w pedały ile możesz, ale góra jest stroma i mimo wszystko zwalniasz. Czas zrzucić bieg na niższy. Machasz manetką, łańcuch szoruje po prowadniku, ale bieg się nie zmienia. Czemu? Bo tania przerzutka jest mało sztywna i kiedy łańcuch jest napięty prowadnik się odgina. Bieg przeskoczy dopiero jak na chwilę odpuścisz - zrobisz ze dwa obroty korbą nie napinając łańcucha. Ale jak góra stroma, to zanim to zrobisz to się zatrzymasz.

A Alivio się nie krzywi tylko zrzuca bieg bez zająknięcia. Myślę, że warto dołożyć ze 20 zł i kupić np. coś takiego: http://allegro.pl/przerzutka-przednia-shimano-alivio-fd-m413-okazja-i2190149937.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...