karas39 Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 co sadzicie o niej? http://allegro.pl/przerzutka-przednia-shimano-tourney-fd-c050-48z-i2187574122.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszex Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Nie jest to szczyt technologii. Kolega miał coś podobnego w marketowym rowerze (z bezstopniową manetką) i starała się jak mogła. Z pewnością nie zachwyci cię, ani jakością wykonania, ani precyzyjną zmianą przełożeń, ale jeżeli nie będziesz od niej zbyt dużo wymagał powinna dawać radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArekLevelA2 Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Jeżeli nie będziesz męszył jej ciągłymi zmianami przełożeń ani nie będziesz jeździł w ciężkim terenie to da rade ale nie zadługo. A tak poza tym to do jakiego roweru ona ma być?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karas39 Napisano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Jeżeli nie będziesz męszył jej ciągłymi zmianami przełożeń ani nie będziesz jeździł w ciężkim terenie to da rade ale nie zadługo. A tak poza tym to do jakiego roweru ona ma być?? ma być hexagona v3 nie jeżdze w terenie bardziej na szosie zależy mi na precyzji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Bez urazy, ale to jest zwykły badziew, a nie przerzutka. Osprzęt tego typu montuje się w pseudorowerach marketowych. Obejma jest tak skonstruowana, że na pewno zerwie lakier w ramy. A może nawet zrobi wgniota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sosna119 Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Sam miałem przez długi czas Ty10, czyli coś jeszcze tańszego od Tourneya. Ogólnie działa, a precyzja zmiany przełożeń zależy bardziej od manetki i regulacji. Ostatnio zmieniłem na używane Alivio kupione na tym forum w dziale Sprzedam i mam już trochę porównania. Najbardziej dostrzegalną różnicą jest zmiana biegów pod obciążeniem. Przykład: kręcisz pod sporą górę na największej zębatce z przodu, depczesz w pedały ile możesz, ale góra jest stroma i mimo wszystko zwalniasz. Czas zrzucić bieg na niższy. Machasz manetką, łańcuch szoruje po prowadniku, ale bieg się nie zmienia. Czemu? Bo tania przerzutka jest mało sztywna i kiedy łańcuch jest napięty prowadnik się odgina. Bieg przeskoczy dopiero jak na chwilę odpuścisz - zrobisz ze dwa obroty korbą nie napinając łańcucha. Ale jak góra stroma, to zanim to zrobisz to się zatrzymasz. A Alivio się nie krzywi tylko zrzuca bieg bez zająknięcia. Myślę, że warto dołożyć ze 20 zł i kupić np. coś takiego: http://allegro.pl/przerzutka-przednia-shimano-alivio-fd-m413-okazja-i2190149937.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTBike Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Przerzutka przednia jako cześć nie jest stosunkowo droga, oraz nie odczujesz przejścia na coś lepszego, no chyba że na coś o wiele lepszego, poza masą ale różnica wyniesie +/- 50 gr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosma Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Do jazdy po szosie i dookoła bloku Ci w zupełności wystarczy, chyba ,że jesteś z tych co to do jazdy po parku raz na tydzień potrzebują pełnej grupy xtr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karas39 Napisano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 zamówiłem tą przerzutke mam nadzieje że bedzie dobra http://allegro.pl/przerzutka-shimano-altus-fd-m311-31-8-34-9-down-i2175398177.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasperek Napisano 13 Marca 2012 Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 A nielepiej było dołożyć 10 zł do Shimano LX? Z drugiej strony powinieneś być zadowolony z altusa. Na pewno lepszy niż ten turney. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.