MTBike Napisano 9 Marca 2012 Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Kupiłem rower (początek tego roku) w którym był amortyzator Rock Shox SID RLT, niestety po mniej więcej 2-3 tygodniach amortyzator zaczął głośno "chlupać" w prawej goleni gdzie jest tłumik . Wysłałem amortyzator po oględzinach stwierdzono że nie da się już z nim nic zrobić . Zaproponowano mi DT Swiss XRM dodając że różnica w cenie będzie pokryta ze strony firmy (DT Swiss okazał się droższy) . Odmówiłem, ponieważ tych amortyzatorów jest w Polsce mało, nie wiem jak z serwisem ale jest zapewne drogi jak przystało na Szwajcarską markę oraz nie pasuje mi charakterystyka tego amortyzatora . Sprawa z amortyzatorem trwa ponad 2 tygodnie i jestem praktycznie zmuszony do wzięcia tego DT Swiss`a ponieważ "dystrybutor nie posiada amortyzatorów Rock Shox SID" . Czy w tej sytuacji mogę się jeszcze "kłócić" o SID`a czy nie pozostaje mi nic innego jak wzięcie tego co mi zaproponowali ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 9 Marca 2012 Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Ciekawa sytuacja,na pewno dt swiss nie jest tak oklepany jak sid.Ja też boję się drogiego sprzętu(bo serwis).Ale nie dalej jak w poniedziałek byłem w Harfie(jedyny oficjalny dystrybutor RS) i kilka sidów tam wisiało.Najlepiej zadzwoń do Harfy i się dowiedz.Podejrzewam że chcą wcisnąć tego dt bo taki akurat mają luźny.Ale to już Twój wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTBike Napisano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 To że ma dystrybutor ten konkretny amortyzator czyli SID`a jestem przekonany na 99%, na zdrowy rozsądek, jak dystrybutor który bardzo dobrze prosperuje w Polsce może nie mieć w magazynie Rock Shox a konkretnie model SID (?) . Dodatkowo przez 5 dni mówiono mi że czekają na odpowiedź od dystrybutora (!) . Jestem przekonany że chcą wcisnąć mi tego DT Swiss`a tylko dlatego że mają go u siebie na magazynie . Czy nie powinno być tak że powinienem dostać amortyzator taki jaki był i naprawiony lub w przypadku braku możliwości naprawienia go wymieniony na nowy wolny od wad fabrycznych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 9 Marca 2012 Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Kupiłes rower z sidem i na taki powinni wymienić.To zupełnie inny temat że swiss jest droższy.Obstawał bym przy swoim,po prostu chcę sida i koniec.Albo naprawiony albo nowy,poczytaj sobie gdzieś o tzw.rękojmi bo nie chce mi sie tego opisywać.Nie wydaje mi się aby chcieli załatwic to po Twojej myśli.Ja bym walczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTBike Napisano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Tylko że jestem lekko na straconej pozycji, pierwsze maratony coraz bliżej i muszę złożyć rower . Nawet zapytałem ile mógłbym czekać na SID`a ale odpowiedź nie była pocieszająca : "nie jest to kwestia 1 czy 2 tygodni może być dużo, dużo dłużej" - tyle miałbym czekać na amortyzator ... więc dziś powiedziałem że biorę ten amortyzator, ponieważ nie mam innej opcji (mogę jeszcze to odwołać) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 9 Marca 2012 Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Zawsze możesz go sprzedać i kupić Sida, możliwe, że jeszcze na tym zarobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTBike Napisano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Na allegro widziałem jeden za 1799 a więc z mojej strony aby go sprzedać mogę zaproponować 1700 (mój z manetką), z tym że popyt na te amortyzatory jest marny a mi zależy bardzo na czasie ... zastanawiam się czy nie dać mu szansy i po 1 sezonie po serwisie go nie sprzedać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 9 Marca 2012 Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 To jak zależy Ci na czasie, bo maraton goni to weź DT i potarguj się o 2 dodatkowe, darmowe lata serwisu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Pomysł z darmowym serwisem jest świetny To Ci rozwiązuje problem. Zanim podejmiesz decyzję zadzwoń do Federacji Konsumentów i dowiedz się co możesz zrobić w tej sytuacji podkreślając, że wartość finansowa nie równa się wartości użytkowej tzn: podobnie kosztujące widelce nie działają tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTBike Napisano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Chyba zrobię tak że dam mu szansę na rok, po roku zrobię mu serwis a przez to że jest trochę więcej warty niż SID to go sprzedam i może nawet nie będę musiał dokładać do SID`a . Z tą firmą która mi wymienia amortyzator nie chce się wiązać na długo bo już teraz widać co potrafią . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EpicPoznan Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 sprawa od razu do sądu. Albo niech Ci dadzą XX. Wgóle nie dyskutuj nad DT jeśli go nie chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Do srądu co najwyżej. Naprawdę, jak się nie ma czegoś sensownego do napisania to lepiej nie wysyłać posta. Nie sąd tylko federacja konsumentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTBike Napisano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Sąd odpada, tak jak wspomniałem zależy mi na czasie, nie długo maratony a po rozmowach sądzę że na pewno nic innego nie dostane, gdybym miał więcej czasu skorzystałbym choćby z porad Federacji Konsumentów i zrobił odpowiednie kroki aby dojść do swego, może ten DT Swiss nie okaże się takim za jakiego go uważam . Przemawiają za trwałością golenie górne 32 mm i jak gdzieś wyczytałem na zagranicznych forach sztywność, dodam że ważę 53 kg. więc masakry z nim nie zrobię . Korzystając z tematu ten amor też lubi Brunox tak jak inne sztućce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airsofter Napisano 11 Marca 2012 Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 MTBike gdzie kupowałeś rower ? W Garwolinie czy gdzieś dalej się po niego wybierałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtbikeer Napisano 11 Marca 2012 Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 dziwne, że narzekacie na ten DT Swiss. W niemczech na ebay schodzą jak świeże bułeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTBike Napisano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Dość daleko bo do fabryki, ok. 200 km. Jak przyjdzie mi amor podzielę się spostrzeżeniami, w Niemczech schodzą bo to bogate społeczeństwo i z serwisem na pewno nie mają takich problemów jak my tu w Polsce, choć przedstawicielem DT Swiss jest w Polsce Merida która to ma serwis DT w Obornikach więc nie powinno być problemów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.