killy9999 Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 Napompowałem dzisiaj oponę kompresorem na stacji, a tutaj przykra niespodzianka. Na jednej z opon pojawiło się wybrzuszenie: http://img141.images...76/img1003e.jpg Ciśnienie ustawiłem na 3,5 bara - na oponie jest podane od 2,5 do 4,5 więc teoretycznie nie powinno być problemów. No i pytanie co teraz? Opona do wymiany? Wyjąłem dętkę i w miejscu gdzie nastąpiło wybrzuszenie owinąłem taśmą izolacyjną. Zmniejszyło to rozmiar bąbla, ale opona jest już w tym miejscu wyciągnięta, bardziej miękka i delikatniejsza, więc boję się że łatwo się przedziurawi. Zastanawiam się też czy to się kwalifikuje na reklamację (rower jest nowy). Opony Schwalbe Tyrago, dętki również Schwalbe.
Airsofter Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 Według mnie pęknięte nici/druty- do wymiany. Co do gwarancji- wątpię aby to przyjęli ale zawsze można spróbować
Mod Team michuuu Napisano 9 Marca 2012 Mod Team Napisano 9 Marca 2012 Ewidentnie uszkodzony oplot, jeżeli rower nowy (przebieg?) spróbuj reklamować. Mogą zwalić na zbyt wysokie ciśnienie i nic nie poradzisz, ale jeżeli rzetelny sklep to sprawa do załatwienia.
premier2 Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 Jeżeli nowy rower, to jak najbardziej próbuj reklamować. Miałem podobny przypadek z Kelly'sem, wyszedł mi drut z opony na rancie. Reklamowałem i kupiłem inne, nowe opony dopłacając tylko różnicę w cenie.
killy9999 Napisano 9 Marca 2012 Autor Napisano 9 Marca 2012 Rower jest nowy - 2 tygodnie od kupna, ledwie 10km przebiegu - więc spróbuję to w takim razie zareklamować. Nie wiem kiedy będę miał czas to zrobić, ale dam znać jaki był rezultat.
karbeti Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 Widziałem guzy na bokach opony ale na środku bieżnika to pierwszy raz i to na nowej oponie. Tak jak piszą koledzy wyżej wada oplotu. Próbuj reklamować.
killy9999 Napisano 15 Marca 2012 Autor Napisano 15 Marca 2012 Pojechałem z tym dzisiaj do sklepu. Trochę zrobiłem z siebie idiotę, bo wybrzuszenie zniknęło :-/ Prawdopodobnie dlatego, że trzymałem w domu tą oponę ze spuszczonym powietrzem i mogła dzięki temu wrócić do pierwotnego kształtu. W każdym razie zdjąłem oponę i pokazałem gdzie jest uszkodzona, bo widać to od środka. Sprzedawca przyjął oponę do reklamacji i tymczasowo dał mi oponę zastępczą. Zobaczymy co na to powie Unibike.
karbeti Napisano 16 Marca 2012 Napisano 16 Marca 2012 Jakiego idiotę. Niech sobie pompują i sprawdzają. Na reklamację idzie sama opona a nie całe koło, więc musiałeś spuścić powietrze.
killy9999 Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Napisano 4 Kwietnia 2012 Reklamacja rozpatrzona pozytywnie. Było śmiesznie bo się okazało że nowa opona którą przysłali ma wadę fabryczną w postaci asymetrii więc dostałem identyczną oponę z roweru będącego na sklepie.
karbeti Napisano 4 Kwietnia 2012 Napisano 4 Kwietnia 2012 No i super. Dlaczego miałbyś płacić za wady fabryczne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.