Skocz do zawartości

[piasta] wymiana osi, rozmiar, a odstęp na widelcu

Tofi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuję wymienić oś z pełnej na oś do szybkozłącza. Odstęp zmierzony na tylnym widelcu to 136mm. Czy oś 140x10 będzie pasować, czy jednak powinienem szukać 145x10.

P.S. Aby zmierzyć widelec wykręciłem koło, a po wkręceniu nie wbija mi się szósty bieg. Siódmy chodzi bez zarzutu, piąty również. Szósty wchodzi tylko okazjonalnie. Czy powinienem się martwić?

Napisano

Podejrzewam że chodzi o koło do MTB, jeżeli tak to te piasty mają szerokość 135mm. Ośka 140mm będzie za krótka bo da tylko 2,5mm podparcia z każdej strony, no chyba że masz bardzo wąskie haki. Ja na Twoim miejscu poszukał bym czegoś dłuższego niż 140 mm, jak będziesz miał ośkę za długą to zawsze można uciąć na odpowiednią długość.

Twoje drugie pytanie pozwala się domyślać się że nie masz zbyt dużego doświadczenia w serwisowaniu roweru. W związku z tym możesz sobie nie poradzić z wymianą osi. Dodatkowo potrzeba będzie kilku kluczy, zależnie od tego czy masz wolnobieg czy kasetę i jaką posiadasz piastę.

Napisano

Koło 700c, wymieniam oś bo montuję pitlocka, co najwyżej zakonserwuję wszystkie elementy piasty. Jak rozróżnić kasetę od wolnobiegu bez rozkręcania? Ze słownika na tym forum jakoś nie wyczułem czym się to różni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...