Skocz do zawartości

[tętno] jakie najlepsze?

Gość mongiiii

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mongiiii
Napisano

Czy tętno w spoczynku 40-50 uderzen to dobrze czy zle by jezdzic na rowerze?. Bo dzisiaj sprawdzalem z kolegami jakie maja tetno w spoczynku , to mieli oni ok 70- 100, ja mialem 45. Podczas biegu mam max 140. Słyszalem ze Amstrong ma ok 20- 25 uderzen na minute, o czym to swiadczy?

Napisano

mogłeś to dac do działu o zdrowiu

no to dobrze jak masz mało, jak duzo biegasz i takie tam to bedziesz miał niskie tetno

Napisano

To zalezy jak zrozumiec to "dobrze czy zle". Ogolnie uprawiajac sporty - wysilek - rozrasta sie miesien sercowy i tetno spada, gdyz potrzeba mniej uderzen. Proste. Jezeli masz niskie tetno to (z reguly) znaczy ze jest on dobrze rozwiniety i tyla..

Napisano

Wtedy to może być przerost mięśnia sercowego i raczej koniec ze sportem.. Mój kumpel tak ma a jeździł na rowerze, nawet w klubie :025:

Napisano

To że jest niskie tętno to jest też wynik nadaktywności nerwu błędnego (tzw wagotonia) - jest to wynika adaptacji organizmu do oszczęniejszej "pracy". Pobudzenie nerwu błędnego powoduje zwolnienie akcji serca i obniżenie siły skurczu efekt - niższe ciśnienie. A co do przerostu mm. sercowego to grozi to zawałem. W grubszej ścianie mm. sercowego trudniej rozprowadza się tlen przez co pewne obszary serca są gorzej dotlenione, także jak to się mówi co za dużo to nie zdrowo.

• 2 tygodnie później...
Napisano
przy max wysiłku do 150..lekarka powiedziała że za duże

Troche dziwne bo jeśli teoretycznie tętno maksymalne to 220 - wiek(wiem, wiem że bardzo uproszczony wzór) to w twoim wypadku 202 czyli 150 to tylko ~75% tętna maksymalnego czyli trening w zakresie podstawowym. Wg. zaleceń mojego trenera to do 150 ud/min w zime mogłem śmigać nie więcej, a w lato będzie max 180 przy najostrejszych interwałach w zakresie rozwojowym.

Napisano

Ja mam spoczynkowe ok.60-70, w czasie solidnej jazdy ok.140-150, a maksymalne (jak na razie) ~190. Trochę za wysoko jak na mój gust :D Inna sprawa, że tytanem treningu nie jestem :) i mam słabą pojemność płuc (lekka astma).

Napisano

W warunkach fizjologicznych tętno spoczynkowe powinno być w granicach 60-100. U osób trenujących tętno poniżej 60 - nie jest patologią. Prawidłowo tętno powinno się mierzymy przykładając 3 środkowe palce - wskazujący, środkowy i serdeczny na tętnice promieniową (w okolicy nadgarska). Liczymy uderzenia tętna przez 15sek. i mnożymy uzyskany wynik przez 4. Prosto, szybko i przyjemnie :) Pozdrowerek

Napisano

ja raz chcialem zobaczyc jaki mam maksymalny i zrobilem tak jak pati mówiła tylko ze mierzylem przez 10 sekund, wyszlo 220 :o

Napisano

Moje tetno spocynkowe wynosi 52-55. W czasie wysilku max jakie udalo mi sie zanotowac to ok 165 ale zadko mierze tetno wiec nie wiem moze mam wyzsze

Napisano

Cos bardzo niskie macie to tetno maksymalne. U mnie teoretycznie wychodzilo 198, a praktycznie kilka razy probowalem wyciagnac ile sie da i max to 194. Spoczynkowe to niskie 50-tki, a po wstaniu z samoego rana nawet 48-49 ;) Okolice 150 czy 160 jak tutaj niektorzy pisali to dopiero Fitness Zone, u mnie Power Zone zaczyna sie od 173 w górę.

p.s pulsometr swietna rzecz, ale mozna sie zestresowac, jak w czasie szybkiej jazdy po lesie tetno nie schodzi ponizej 170 :)

Napisano

Zgadzam się z przedmówcą - pulsometr świetna rzecz. Rejestruje maksymalne tętno, w moim przypadku było to 196. Spoczynkowe mam pomiędzy 50 a 60. ;)

Napisano

heh, raz jechałem na rowerze to zaraz po podjeździe na pulsometrze 235bpm było.. ale to chyba jakieś zakłucenia były bo to już jest migotanie przedsionków :twisted:

Napisano

Pulsometr pulsometrowi nie równy... mam w domu taki profesional ciśnieniomierz... Z tego co się orientuję po wielu lekcjach boiologi to w spoczynku idealne tętno (oczywiście dla każdego człeka inne ale można przyjąć, że...) wynosić powinno 80-120... takie podchodzące pod 200 to murowany zawał(o ile już niebyło)

Zadziwiają mnie wasze niskie tętna(pielęgniarka na obozie wodnym mierzyła mi ciśnienie po opłynęciu jeziora kajakiem(1miejsce w grupie) to miałem 95-150 i się przestraszyła i miała dzwonić po pogotowie)...

takie mierzenie tętna palcami lub przy użyciu pulsometru w rowerze nie zdaje egzaminu(jest nic nie warte skoro granica błędu wynosi 15-20x)

Napisano

mementomori mylisz ciśnienie z tętnem. Pomiar palcami i z zegarkiem w łapie ma dokładność mniej więcej do 4ud/min(1 uderzenie pomylki x 4 przy pomiarze przez 15 sekund) no chyba że ktoś ma problemy z liczeniem ;)

Napisano

eee... to się jeszcze nia macie czym przejmować :). Moje spoczynkowe to 42-46, a maksymalnie udało mi się wybić dwukrotnie na 212 :), ale to było po 6km biegu maksymalny sprint tak że myślałem że odlece ze zmęczenia ;). I te wartoście nie wywołują u mnie jakiś specjalnych obaw :)

Napisano

Ja spoczynkowe mam 54-56 , a nie wiem jakie miałem najwyższe bo nie mam pulsometrru.musze sobie kupić.Jak kupie to napisze!!!:(

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...