Skocz do zawartości

[amortyzator] Zmiana Tory na?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w chwili obecnej mam Tore pytanie czy warto ja zmieniac na cos lepszego?czy poczuje roznice? mam do wydania max 1200 zeta, waze 87 kg, jezdze duzo w terenie - jak bedzie sezon czeste wypady w gory. Prosze o sugestie co polecacie - szukam tylko nowego sprzetu, dziekuje

• Mod Team

Za 1200 masz bardzo szeroki wachlarz możliwości. Coś w gory ale jaki masz rower coś pokroju agresywne XC czy może bardziej już all motanin czy enduro ? Czego chcesz od amora? masz torę to ciężki pancerki do XC. ale skok tory waha sie od 80 do 130mm.

Możesz ekonomicznie kupić Epocina jego zakresy są od 80 do 140 mm o ile sie myle. Większość nowych roczników (na pewno ze stajni RS) posiada juz mocowanie na odki 15, 20mm, wiec prawdopodobnie musiał być wymieniać piaste lub rozglądać sie za starszym rocznikiem ... Określ sie bardziej ... czego konkretnie szukasz.

Rower to GT Avalanche 1.0 cos takiego http://www.bikepedia.com/quickbike/BikeSpecs.aspx?Year=2010&Brand=GT&Model=Avalanche+1.0+Disc&Type=bike, czyli bardziej XC - nie umie okreslic preferencji jazdy od XC do jazdy swobodnej po wertepach, Tora w chwili obecnej ma 100 mm, i jak pozmienialem komponenty faktycznie czuje ze troche wazy z przodu, piasty mam zmienione na Rivala, od amora oczekuje przede wszystkim niezawodnosci i aby faktycznie wybieral nierownosci, z szybkim powrotem np na kamieniach...nie oczekuje latwej konserwacji gdyz sam za to sie nie zabiore az tak dobrym mechanikiem nie jestem :icon_cool: ale fajnie jakby nie bylo klopotow z czesciami zamiennymi, nie zamierzam go pompowac co chwile i bawic sie w ustawianie komor itp ma byc raz i konkret czyli uniwersalnie

Ja przejeżdziłem cały poprzedni sezon na tora(waga 2167g),działała super,pełen serwis 135zł.trafiła mi się okazja i kupiłem nowego manitou drake 100mm z pivotam za 900zł.z przycietą rurą waży 1920gram.zrobiłem około 350 km,tora działała bardzo dobrze ta działa rewelacyjnie,polecam drake,dowiadywałem się pełen serwis z wymianą uszczelek i oleju 170zł.

• Mod Team

No czyli XC to wazne by określić skok amora, czyli bedzie w granicach 100mm. Możesz Nabyć RS Reba, tanszego i prostrzego w obsłudze np RS Recon. Bardzo dobry i tani bedzie Epicon lub lepszy lżejszy i droższy axon. Możesz mManitou R7 ... no kurde tyle jest możliwości ze masakra.

Reba bardzo dobry amor ale trudny w ustawianiu ze względu na dual air - było na forum sporo tego poszukaj sobie.

Recon ma solo air wiec problem z regulacją odpada. Proste i tanie w serwisowaniu ( recona tylko wybierz z tłumikiem MC motion control)

Epicon nie jednokrotnie porównywany był do np recona zasadniczo sie nie rozni niczym szczególnym poza tym ze jest lżejszy ale nie posiada tłumika pokroju MC weic jest niejako gorszy ale to zalezy dla kogo.

Axon to taka lepsza wersja Epicona

R7 lekki wytrzymały dobrze pracujący amor o banalnej wręcz konstrukcji - tani i łatwy w serwisie.

Można by tak wymienia i wymieniać....ale tak naprawdę wszystko o nich jest na forum bo to popularne amory.

• Mod Team

Osobiście jak bym miał wybierać wzią bym R7. Są rozne wersje R7 z roznymi tłumikami, ASB (absolute jest jeszcze chyba ABS +) jest chyba najlepszym ale nie dam se łba uciąć bo tu nie orientuje sie najlepiej. Miałeś tore nie wiem jaki model czy 318 czy gorszy ale potrzebujesz jeszcze pompki to koszt ok 60zł za dobra pompkę do amora.

Pamiętaj aby sie nie napalać, poczytać dowiedzieć sie jak najwięcej zeby później nie było rozczarowań. Poczytaj sobie testy, opinie użytkowników itd. 1000zł to jednak sporo gotówki i lepiej wydać na coś co bedzie ci odpowiadac.

• Mod Team

No to jest recon TK czyli Turn Key zwykła blokada, nie posiada MC. No ja bym jednak był za R7. Poza tym recon za 1000 zł to im sie we łbach poprzewracało chyba ... Jedyną przewaga tego recona nad r7 ktory podałeś wyżej jest fakt posiadania manetki bo to wygodne (ale nie pozwala ustawiać wartosci tłumienia) i golenie 32mm czego w sumie jak bym ci nie powiedział to byś nie wiedział a na pewno tego nie odczuł.

• Mod Team

Nie znam sie za bardzo na mańkach, mają rożne lakierowanie wiec wydaje mi sie wy rozne wydania ale ogólnie to niczym szczególnym sie nie roznią poza tym ze jeden ma manetkę a drugi nie ale jak sie mysle niech mnie ktoś poprawi :P

Reba bardzo dobry amor ale trudny w ustawianiu ze względu na dual air - było na forum sporo tego poszukaj sobie.

ciekaw jestem ile jeszcze razy ta bzdura będzie powtarzana

Chcesz amor który naprawdę płynnie wybiera nierówności to bierz rebę.

Zgodzę się z Puklus dostrojenie Dual Air zajmuje trochę czasu, zwłaszcza dla ludzi którzy nigdy wcześniej się z tego typu amorami nie spotkało, ale jak się ustawi to jazda to czysta frajda :)

Co do amorka mam Rebę i mogę w 100% polecić, co do R7 bardzo fajny amortyzator jednak wg mnie delikatny i mało sztywny oczywiście dla ludzi którzy ważą swoje bo dla "zawodnika" 60 kg będzie sztywna :D

• Mod Team

Co do sztywności to ciężko jednoznacznie stwierdzić bo jedni piszą ze jest inni ze nie ... no sam nie kupisz to nie będziesz wiedział. Ja troche sie wkurzam na to dual air bo ustawienie jakie preferuje niestety zasysa mi golenie i psuje geo. Jak by amorek był z kiku mm zapasem robiony to by było wtedy poetycko niestety nikt na to nie wpadł.

Poza tym jezeli ktos dmucha widelec raz a dobrze i jeździ na tym aż do serwisu to spoko moze wzionąć rebe czy sida czy kazdy inny w tej technologii ale jak często jeździ po asfalcie, lesie i innych zróżnicowanych trasach i czesto zmienia cisnienia to juz chyba mu by sie odechciało...

Poza tym jezeli ktos dmucha widelec raz a dobrze i jeździ na tym aż do serwisu to spoko moze wzionąć rebe czy sida czy kazdy inny w tej technologii ale jak często jeździ po asfalcie, lesie i innych zróżnicowanych trasach i czesto zmienia cisnienia to juz chyba mu by sie odechciało...

Nie bardzo rozumiem po co miałbym pompować inaczej Rebe na asfalt, skoro mam blokadę skoku w dodatku z gate'em, które to pozwalają kompletnie zmienić charakterystykę pracy :)

• Mod Team

Zamiast asfalt mogłem napisać tor testowy fiata albo inna polska ciekawa sciezka ... to tylko przykład zróżnicowania nawierzchni ... a z resztą ja tam swoje powiedziałem mam dual air i jestem z niego zadowolony ale na myś zmiany ciśnien mam mdłości :P

Ale napisałeś asfalt. Poza tym Reby wcale nie trzeba aż tak ciągle ustawiać. Od tego masz regulację kompresji i tłumienia odbicia. Ja mam jeszcze U-Turn który też zmienia lekko charakterystykę. Raz ustawiona i pompki w sumie nie tykam.

• Mod Team

No tak oczywiście masz racje ze styka sie godzinę pomęczyć raz i jest ok. Ja natomiast ( moze tylko mo DA tak robi) przy nabijaniu komory negatywnej pozbyłem sie znacznej ilości oleju, zaświniłem tarcze klocki itd.... A nie powiem żebym nie wiedział co robie.

Pozatym 2 razy juz miałem zjawisko samo zapadniecie sie widelca. WIązało sie ze spuszczeniem cisnien i nabiciem ponownie. Może to tylko moja sprężyna tak robi a może inne tez bo nie raz już o tym czytałem. Dlatego solo wydaje sie lepszym jeżeli chodzi o nerwy wyborem ale dual jednak jest lepszy pod względem czułości i możliwości adaptacji.

i widzisz Puklus takim gadaniem zraziłeś kolegę Szewczykluk do reby.

Wcale nie trzeba się bawić, raz pompujesz amor według tabelki po równo do obu komór a i tak będzie to lepiej działać niż solo air.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...