Basiq Napisano 8 Marca 2012 Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Chciał bym się podzielić wrażeniami z użytkowania w/w torebki. torebkę tą intensywnie używam od dwóch sezonów początkowo (jeden sezon) woziła ona jedynie żelki energetyczny, portfel, klucze od domu, podręczne narzędzia scotta (tylko starszy model) oraz komplet łatek - wyglądała na średnio wypełnioną. Drugi sezon zaowocował przeniesieniem do opisywanej torebki dętki kosztem zmniejszenia wielkości pudełka łatek i pozbyciu się dokumentów osobistych do kieszonki w koszulce. Ostatecznie w zeszłym sezonie mieściły się w niej: - dętka Maxxis 26x2.2-2.5 - narzędzie scott mini - klucze do domu - pilot do bramy ogrodowej - zestaw łatek b'twin - żel energetyczny Torba w takim wypełnieniu jest na zdjęciu klik - jest wypchana, ale nie na tyle aby naciągać szwy lub żel energetyczny ucierpiał (nawet te z najcieńszych filii) - po po prosty wszystko jest ładnie poukładane Torebka mocowania jest do roweru za pomocą dwóch regulowanych pasków podwieszanych do prętów siodełka oraz rzepu obejmującego sztycę. Kolega detonator który opisywał model micro (w którym i ja omyłkowo opisywałem swoją torebkę) wspominał o luzowaniu się paseczków podwieszanych pod pręty - ja w swojej torbie czegoś takiego nie doświadczyłem, natomiast zamocowanie torebki rzepem o sztycę powodowało jej zsuwanie, aż do pozycji prawie że pionowej co ani nie jest praktyczne, ani ładnie wygląda. Rozwiązanie jest bardzo proste - należy torebkę zamocować w taki sposób aby rzep również owinąć o pręty Torebka ta myta jest strumieniem wody z szlaucha praktycznie po każdej błotnej wycieczce i nie odniosłem wrażenia aby przemakała. Patrząc po stanie torby wydaje mi się, że dwa sezony to dopiero początek naszej wspólnej przygodny - nie nosi najmniejszych śladów zniszczenia, pękających (czy nawet naciągniętych) szwów, paski są w stanie idealnym natomiast mocowanie na rzep lekko otarte (zmechacenie materiału). Pojemność jest zupełnie wystarczająca gdyż w dalsze podróże zawsze zabieram ze sobą bukłak więc jeśli potrzeba coś wziąć ze sobą trafia to właśnie do plecaka. Cena to ok. 50 zł Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tej torebki i wiem, że jeśli się uszkodzi nie będę eksperymentować i dokonam identycznego zakupu (choć była ona gratisem do roweru). jej specyfikacja znajduje się tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejtrejder Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 (edytowane) Dwa lata temu miałem identyczną tylko z logo 4F. Obrandowania jak widać mogą być różne a producent ten sam. Moja niestety przetrwała tylko jeden sezon. Tworzywo, z którego wykonana jest dolna połowa torebki nie jest najtrwalsze i w moim przypadku powstała tam dziura. W wewnętrzną siatkę plątały mi się klucze i za każdym razem musiałem się z nią siłować chcąc wejść do domu Siatka uległa podarciu. Nie polecam generalnie torebek mocowanych za pomocą paska z rzepem do sztycy podsiodłowej - wypolerowała mi nowiutką czarną sztycę do białego aluminium. Teraz używam torebki basil.nl która ma dwie możliwości zamocowania: -paski jak w powyższej (można górny zdjąć albo zostawić a ten do sztycy odpruć co zresztą uczyniłem) -plastikowy zatrzask (QuickClick), za pomocą którego torebkę wsuwamy w drugą część przykręconą na stałe do siodełka. To drugie rozwiązanie to moim zdaniem rewelacja. Torebkę można za każdym razem szybko zdjąć i swobodnie przy niej manipulować obydwoma rękami, opierając rower o biodro. W przypadku torebek przypiętych paskami, najczęściej jedną ręką trzymamy rower a drugą walczymy z suwakiem następnie próbując coś z niej wygrzebać Użytkuję już trzecią torebkę. Dwie pierwsze, które były częściowo wykonane z tworzywa uległy podziurawieniu. Dopiero obecna cała wykonana z cordury ( tak się nazywa ten czarny mocny materiał ) spisuje się dobrze i wyglądana to, że posłuży kolejny sezon co jest ewenementem Coś takiego mam: http://www.sportset....l?pop=0&sef=hfp Edytowane 10 Marca 2012 przez dejtrejder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Jeśli 4F było wykonane z takie samego materiału co ten Topeak to nie mam bladego pojęcia coś Ty do niej wciskał, że ją podziurawiłeś. W siateczce o której piszesz od samego początki mam narzędzia i siateczka jest w stanie idealnym - ogólnie to postaram się wrzucić fotki, to chyba będzie najlepiej świadczyć o jakości Topeak Co do polerowania sztycy... tak jak napisałem - wystarczy "przewiązać" je o pręty siodła i problem z głowy Jeśli natomiast ktoś potrzebuje łatwego demontażu, może zawsze sobie sprawić torebkę z QuickClick i będzie mieć problem z głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 4 Maja 2012 Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Też używam tą torbę od około miesiąca i jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soleo Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Mam tę torebkę od marca i dla mnie fakt, że nie można jej odpiąć w sekunde i uciec jest akurat zaletą Rozpinanie suwaka bywa troche problematyczne, słyszałam że po kilku sezonach to właśnie suwak się odpruwa, ale przecież nie kupuje się torebki na zawsze. A najbardziej martwi mnie to, że podobno torba poleruje sztycę na wysoki połysk. Faktycznie u mnie trochę pościerała napisy Riczeja... Myślę, że wystarczy w tym miejscu zastosowac kawałek owijki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi