bullszit Napisano 8 Marca 2012 Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Witam. Szukam kasku do roweru crossowego. Nie wiem jaki kask powinienem wybrać do takiego roweru. Na oku mam następujące Alpina Spice LE Alpina Mythos LE Kellys Rebus 2012 Brenda Iguana Czy to są odpowiednie kaski na rower crossowy? Czy może powinienem szukać bardziej kasków szosowych? Tego mythosa mogę mieć nowego za 200zł... trochę kusi, ale nie wiem czy będzie odpowiedni do moich zastosowań. Proszę o radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 8 Marca 2012 Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Jeśli chcesz, możesz jeździć na crossie nawet i w fullface. Nie ma kasków stricte na rower crossowy, producenci zwykle rozróżniają modele na MTB i szosowe, które zresztą często są w 100% identyczne z modelami MTB, tyle że występują w wersji bez daszka i czasem mają przez to inną nazwę. Zdarza się jednak także, że firmy nawet tak się nie bawią, zdejmujesz daszek i masz szosowy kask. Alpinę jako firmę mogę z całym sercem polecić. Kilka dni temu kupiłem Firebird 2.0. Wykonanie stoi na wysokim poziomie, plastik na skorupie trzyma się jej idealnie, wszystko jest porządnie spasowane. Zadbano nawet o takie drobiazgi jak logo producenta na plastikach przy paskach. Mała rzecz, a cieszy. Gąbki miłe w dotyku, szeroki zakres regulacji. Najważniejsze, nie kupuj kasku bez wcześniejszej przymiarki. Miałem do wyboru cały sklepowy blat zawalony różnymi kaskami producentów takich jak Alpina, Bell, Cratoni, Lazer, Scott, Specialized, SH+, Uvex (kolejność specjalnie alfabetyczna). Tylko dwa kaski, Alpiny i Specialized, pasowały na moją głowę, ale w tym drugim wyglądałem pokracznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lothar75 Napisano 8 Marca 2012 Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Jak kolega wcześniej napisał nie ma w zasadzie kasków przeznaczonych tylko na rower crossowy. Kupisz kask MTB i zdejmiesz daszek to moim zdaniem przynajmniej w 80% przypadków sprawdzi się na szosie. Najważniejsze czy kask Ci się podoba i czy dobrze i wygodnie leży na głowie. Musisz przymierzyć kilka modeli żeby wyrobić sobie zdanie. Kask kupisz tylko na żywo. Bez przymiarki ani rusz. Ja dzisiaj przymierzyłem chyba 6 różnych i żaden mi nie pasował. Na razie w sklepach jeszcze słaby wybór, ale na dniach będzie można sobie coś dobrać odpowiedniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timon112 Napisano 12 Marca 2012 Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Ja też szukam kasku do jazdy głównie po czarnym. Którą firmę najbardziej polecicie? Na co zwracać największą uwagę przy zakupie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 12 Marca 2012 Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Jak może widzisz wyżej, wymieniłem kilku producentów. Możesz do tej listy dorzucić jeszcze MET, Catlike, Kask, Louis Garneau i masz spis większości renomowanych firm. Co wybierzesz, Twoja wola. Ja jeździłem w Catlike, a teraz mam Alpinę. Z obu kasków jestem zadowolony. Gdzieś tam przewinął się jeszcze Bell, ale była to krótka znajomość i nie mogę zbyt wiele o nim powiedzieć. Jeżeli będziesz wybierał z dobrych kasków, praktycznie wszystkie dzisiejsze są robione w technologii In-Mold i różnice nie są zbyt wielkie, więc na dobrą sprawę wystarczy zwrócić uwagę na wygodę, wentylację i wygląd. W tej kolejności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pim Napisano 12 Marca 2012 Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Mam alpine spice i polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.