helek Napisano 8 Marca 2012 Napisano 8 Marca 2012 Witam Potrzebuję pomocy w wyborze... mam jakieś 174 cm wzrostu i ważę 84 kg, wiek 24 lata. Generalnie nie mam pojęcia o osprzęcie który jest dobry, który wart swojej ceny dlatego proszę Was o opinie... Idzie wiosna i chce w końcu zamienić samochód na rower którym chcę dojeżdżać do pracy. Szukam roweru crossowego do jazdy głównie po drogach, chodnikach i leśnych dróżkach. Tygodniowo mam zamiar nim robić nie więcej niż 150 km, może się zdarzyć, ze i 50 Znalazłem 2 rowery które mnie zainteresowały: Merida Crossway 100 V z 2011 roku za dość dobre pieniądze - 1500 zł Rower Merida Crossway TFS 100-V model 2011 http://www.e-b.co/p/66/618/merida-crossway-100v-oferta-promocyjna.html Giant Roam 2 2012r - 2000 zł http://www.giant-bic...m.2/9154/49229/ Czy warto dopłacać 500 zł do Gianta? Czy lepiej kupić Meridę i resztę trzymać na ewentualne naprawy/wymiany? Jestem dość ograniczony czasowo, bo na decyzję co do zakupu tej meridy mam 3 dni. Może ktoś z Was używa innego roweru crossowego z podobnego przedziału cenowego i może mi go polecić? pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc Marcin
czervco Napisano 8 Marca 2012 Napisano 8 Marca 2012 Ja używam tej meridy od 105km Sprawuje się dobrze a napęd chodzi precyzyjnie. Hamulce są w pełni sprawne i moją wagę 80 kg spokojnie wyhamowały do zera z 48km/h przed kretynem z psem na smyczy który mi wyj.bał na drogę. Oba rowerki różnią się niewiele. Klamkami hamulcami a dalej to już nie znacznie. Na moje oko nie warto inwestować tych 500 zł nawet za cenę 8rz napędu
helek Napisano 9 Marca 2012 Autor Napisano 9 Marca 2012 Napisz mi jak możesz ile masz wzrostu i jaką masz wielkość ramy. Jaki rozmiar ja powinienem wybrać? Czy pozycja jazdy rowerem jest w miarę komfortowa? pozdrawiam
czervco Napisano 10 Marca 2012 Napisano 10 Marca 2012 Tak pozycja jest ok. Mam 17 lat 188cm wzrostu i ramę 55cm - 22" ze względu na długość nogi (wewnątrz) 88cm a i ważę 80 kg. Podaj mi długość nogi mierzonej od stopy do krocza na luźno to ci powiem( na luźno tzn nie na siłę do krocza tylko tak wygodnie) mam nadzieję że wiesz o co biega
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.