korzen1989 Napisano 8 Marca 2012 Napisano 8 Marca 2012 Witam, bardzo prosiłbym o poradę przy wyborze roweru dla siebie, bo im więcej chodzę po sklepach tym więcej pojawia się wątpliwości. Poszukuję roweru MTB. Na codzień będę jeździł po mieście ale od czasu do czasu bardzo chętnie wybiorę się w teren (jednak nie planuje jakichś skoków czy coś w tym stylu). Mam do dyspozycji 2000zł ale jeśli będzie warto dołożyć to to zrobię. Mam 188cm wzrostu, waga 85. Polecano mi rower typu 29er i zaciekawił mnie ten temat jednak nie jest tak, że tylko takie rowery wchodzą w grę. Polecono mi takie rowery: http://www.rowerowysklep.pl/29er-two-niners-rowery-rower-specialized-hardrock-disc-29-blk-grn-12-o_l_347_1935.html http://www.domenasportowa.pl/product-pol-20375-Rower-gorski-Merida-Matts-40-D-2012.html http://www.domenasportowa.pl/product-pol-13088-Rower-MTB-XC-KROSS-Level-A3-2012.html http://www.domenasportowa.pl/product-pol-13091-Rower-MTB-29er-KROSS-Level-B3-2012.html Bardzo proszę, o wskazanie najlepszego bo nie jestem dobrze zorientowany w tym temacie. Dodam, że jakoś średnio przekonuje mnie Kross jako marka sama w sobie;P Ewentualnie proszę o jakieś inne propozycje;) pozdrawiam!
Moloch89 Napisano 8 Marca 2012 Napisano 8 Marca 2012 2000zł to niestety za mało jak na rower 29er. Ja bym wybierał po między tym krossem a meridą, Jak chcesz to mogę Ci dać namiary na sklep gdzie kupisz tą Meride poniżej 2000zł
dominv8 Napisano 8 Marca 2012 Napisano 8 Marca 2012 Merida Matts Trial 300 - D za 2000 ale musiałbys sie przymierzyć czy ci geometria ramy przypasuje.
korzen1989 Napisano 8 Marca 2012 Autor Napisano 8 Marca 2012 2000zł to niestety za mało jak na rower 29er. Ja bym wybierał po między tym krossem a meridą, Jak chcesz to mogę Ci dać namiary na sklep gdzie kupisz tą Meride poniżej 2000zł wielkie dzieki za odpowiedz;) no ten specialized jest 29er i cena jego to 2150zł do utargowania jeszcze;) poprosiłbym o te namiary;) pozdr wielkie dzieki za odpowiedz;) no ten specialized jest 29er i cena jego to 2150zł do utargowania jeszcze;) poprosiłbym o te namiary;) pozdr podkreśle jeszcze ze 2000zł to nie jest sztywna granica;) na szczescie istnieje jeszcze coś takiego jak raty;) wiec jak cos sensownego to moge dolozyć dziekuje za wszystkie propozycje;)
korzen1989 Napisano 9 Marca 2012 Autor Napisano 9 Marca 2012 wielkie dzieki za odpowiedz;) no ten specialized jest 29er i cena jego to 2150zł do utargowania jeszcze;) poprosiłbym o te namiary;) pozdr podkreśle jeszcze ze 2000zł to nie jest sztywna granica;) na szczescie istnieje jeszcze coś takiego jak raty;) wiec jak cos sensownego to moge dolozyć dziekuje za wszystkie propozycje;) dzisiaj byłem w kolejnym sklepie i tym razem polecono mi taki rower http://www.bikeman.pl/rower-gorski-giant-talon-29er-2-2012-p-1563.html przyznam ze wizualnie to bardzo mi sie podoba;) co o nim sądzicie?
Basiq Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 Cóż wiele pisać... mimo, że nie jestem mocno rozeznany na dużym kole to od razu widać, iż jest to mocno budżetowy 29er. Hamulce mechaniczne imho są jego największą wadą - to już wolał bym vki (chyba, że te wypady w teren to faktycznie "od wielkiego dzwonu"). Za te pieniądze ciężko kupić przyzwoitą 26, a co dopiero 29 (w których musi się zwrócić dodatkowo marketing jaki się w nie pcha )
korzen1989 Napisano 9 Marca 2012 Autor Napisano 9 Marca 2012 Cóż wiele pisać... mimo, że nie jestem mocno rozeznany na dużym kole to od razu widać, iż jest to mocno budżetowy 29er. Hamulce mechaniczne imho są jego największą wadą - to już wolał bym vki (chyba, że te wypady w teren to faktycznie "od wielkiego dzwonu"). Za te pieniądze ciężko kupić przyzwoitą 26, a co dopiero 29 (w których musi się zwrócić dodatkowo marketing jaki się w nie pcha ) zdaje sobie sprawę, że za te 2000zł kupię bardzo podstawowy rower, ale i ja póki co zaczynam przygodę z rowerami:) moglibyście powiedzieć czy ramy w rowerze specialized i giant bede mocno sie roznily pod wzgledem jakosci? przyznam szczerze ze wizualnie bylbym na giancie;) osprzet zawsze z czasem będzie można wymienić. pozdrawiam
Basiq Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 Nie wiem jak się kształtują wagowo bo to może (choć wcale nie musi) stanowić istotny parametr różnic - jeśli chodzi o trwałość czy szeroko pojętą jakość wykonania wielkich różnic nie będzie.
dawidns Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 Polecam ci samemu złożyć rower za taką kwotą powinienneś się zmieścić w średnich częściach ale wynajmniej bedziesz miał ower dopadowany do siebie. A pozatym wynajmniej wiesz co masz a nie jak w przypadku rowerów z hipermarketu.
korzen1989 Napisano 9 Marca 2012 Autor Napisano 9 Marca 2012 Polecam ci samemu złożyć rower za taką kwotą powinienneś się zmieścić w średnich częściach ale wynajmniej bedziesz miał ower dopadowany do siebie. A pozatym wynajmniej wiesz co masz a nie jak w przypadku rowerów z hipermarketu. no tak tylko trzeba miec o tym pojecie;/:P
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.