Grand231 Napisano 8 Marca 2012 Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Witam tak się zastanawiam czy tarcza 180 mm z przodu będzie powodowała szybsze zużywanie się amortyzatora - w moim przypadku Mantiou R7 MRD Absolute - link, w porównaniu ze standardową tarczą 160 mm?. Czy większa tarcza będzie powodowała szybsze powstawania luzów w jeździe stricte wyścigowej. Ważę obecnie 76 kg przy wzroście 189 cm. Do mojego modelu R7 niby max rozmiar to 180 mm, a wiec pewnie jest jeszcze jakiś bufor odnośnie rozmiaru tarczy. Jak sądzicie - czy tarcza ma wpływ na wytrzymałość?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Marca 2012 Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Ma, o czym zapewne nie raz czytałeś na forum tym czy innych, choćby w przypadku suntourów. W starym nrze bb był test dwupółkowego i właściciel/tester lekceważył zalecenia producenta, który zabraniał stosowania gustavaM magury z tym widelcem. Dwukrotnie dochodziło do uszkodzenia bodajże goleni dolnych. Używałem z dużą tarczą rs psylo sl, widelec z goleniami 30 mm, czyli jak na dzisiejsze standardy mało. Dwa lata eksploatacji (hamulce to deore 525) nie wypłynęły negatywnie na powstanie luzów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Z tego co czytałem wiem że ma, chodzi mi jednak stricte o mój model Manitou R7, czy będę mógł się ścigać w nim z tarczą 180 mm, bez obawy o szybsze zużywanie się amortyzatora. Pytam się także gdyż mam z przodu tarczę 180 mm CL XTR'a jeszcze ze starego amorka i szkoda mi się jej pozbywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Marca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Nie pamiętam dokładnie ale R7 na pewno ma zakres to 180 a może i do 200 wiec nie masz sie czego obawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 8 Marca 2012 Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Według producenta jest max. 180mm Uwzględniając że jest "zapas" technologiczny, spokojnie możesz montować tarczę i śmigać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 No to fajnie , w sumie moje obawy zostały zażegnane więc temat można zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.