Skocz do zawartości

[jazda bez trzymanki] Niepewny rower. Co zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Otóż ostatnio zakupiłem rower. Jest on bardzo agresywny, co mi się w nim podoba - startuje w XC i w Maratonach.

Dzisiaj podczas treningu zauważyłem jednak pewien problem. Roweru praktycznie nie da się prowadzić bez trzymanki.. Od razu po puszczeniu kierownicy zaczyna nerwowo skręcać i takie tam podobne.

Da temu jakoś zaradzić sprzętowo, czy potrzebna jest jeszcze wprawa?

Pozdrawiam

P.s Dodam, że na innych rowerach nie mam żadnych problemów z jazdą bez trzymanki.

Może za mocno ściśnięte stery? Miałem kiedyś coś takiego, jadąc bez trzymanki kierownica miała zbyt duży opór przez co balansując ciałem zamiast ustawiać ją na wprost, ustawiało się raz w lewo raz w prawo i była jazda wężykiem. Za to jadąc normalnie zwiększonego oporu nie czułem.

Są dwie opcje, stery za mocno ściśnięte (już wyżej wspomniane) i kiera się blokuje przy balansie ciałem, albo masz złą technikę.

Jeśli ma się dobrze opanowaną taką jazdę, to żadne drgania od tarczy nie nie spowodują, że stracisz równowagę, tym bardziej, że bez rąk na kierownicy można pokonać nawet spore wertepy, zjechać z krawężnika dosyć wysokiego, a nawet wjechać na mniejszy, ale trzeba to sobie wyćwiczyć ;)

Znając swoje możliwości może jedynie zaskoczyć silny podmuch wiatru :D przynajmniej w moim przypadku :)

Mi kiedys rower wpadl w takie wibracje ze malo zebow nie stracilem, okazalo sie to przez przedni blotnik ktory sie kolebotal...ale to chyba nie rozwiazuje Twojego problemu?

Sol ma racje ze bedzie ciezej na takim bajku hasac bez lap na kierce, reszta to kwestia treningu i wprawy na, oczywiscie, poprawnie dzialajacym sprzecie.

• Mod Team

Krzywo ustawione kierownica i/lub siodełko raczej nie mają wpływu na prostoliniowe prowadzenie "bez trzymanki".Balansowanie ciałem niweluje te błędy a nie sądzę że są one znaczne skoro rower jest eksploatowany sukcesywnie. Zdecydowanie pobawiłbym się ze sterami.

Nawet nie jadę. Kierka ustawiona prosto zraz po puszczeniu idzie na bok. Stery nie są mocno zaciśnięte.. Odkręciłem je trochę i top cap już latał. Więc stery odpadają. Sprawdzę jeszcze ustawienie kierki. Siodełko na pewno dobrze.

Ja myślę, że to jest wina geometrii roweru i wysoko podniesionego siodełka... Ale z czasem chyba się wyuczę.

...a wlasnie przyszlo mi do glowy: sprawdziles kola czy sa wycentrowane? Tzn. czy nie sa zaplecione "asymetrycznie", jakby bardziej na lewo lub prawo i rower zostawia dwa slady..? Wydaje mi sie ze to rowniez mogloby wplynac na skrecanie...a w ktora strone Ci rower znosi? Mnie kiedys bujalo do prawej bardzo, na chlopski rozum pomyslalem ze to dlatego ze wiecej badziewia jest po tej stronie(korba, kaseta, przerzutki). Zauwazylem ze na singlu musze mniej sie wychylac zeby skorygowac przeciwwage, a moze po prostu inne geo robi najwieksza roznice? Hmmm...(drapie sie w leb)

POZDRo-:ver

Ja myślę, że to jest wina geometrii roweru i wysoko podniesionego siodełka

Mam ten sam problem i takie same wnioski, ster to już ze trzy razy rozkręcałem i smarowałem, kasowałem luzy itp i nic. Dopiero potem na to wpadłem. Trzeba pokombinować z ustawieniami, które są dostosowane do wygodnej i efektywnej jazdy a nie do jazdy bez trzymanki, lub po prostu nauczyć się od nowa jeździć bez rąk i będzie git :) sam jestem w trakcie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...