rzezniol Napisano 7 Marca 2012 Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Witam ! Zmieniłem korbe z 48Z na 42Z (fd-m552) więc musiałem też znienić przerzutke przednią. Kupiłęm Alivio FD-M430 44/48Z na zakres kątów rury podsiodłowej 66-69 st.... Generalnie wiele sie nie zastanawiałem myśle 2 zęby to nie różnica ... ale jednak coś nie tak . Po prawidłowym ustawieniu odstępu na blacie ... pantograf haczy o widełke dolną przy zejsciu na najmniejszą zębatke ... blokuje mozliwosć zmiany. Tearaz nurtują mnie pytania ... Problemem jest zakres katów rury podsiodłowej ? Jak tak to ... W którą stronę iść poniżej 66 czy powyzej 69 st ? lub ... Problem to te 2Z ?? Tylko o ile wyżej montowana jest przerzutka na blacie 44Z,? Mi brakuje jakies 5 mm żeby swobodnie minąc się z widełka... Ewentualnie kupić przerzutke 44Z E-type która pozwoli swobodnie (tak mysle) manipulować przerzutką pod kat rury podsiodłowej aby minąc sie z widełka ? Chyba że przerzutka dedykowana pod 42/44Z ma mniejszy pantograf który bez problemu przejdzie nad widełka ? Myśle że to dość nietypowy problem licze na pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Marca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Skoro zahacza to nie jest poprawnie nie ma roznicy 42 44 czy 48 zębów. No nie jakiejś znaczącej, wcale nie musiałeś zmieniać zmieniarki, ale jak juz to zrobiles to ustaw porządne jeszcze raz i bedzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Znam takie zasady poprawnego montażu przerzutki przedniej : 1. Pantograf równolegle do zębatek ... 2. szczelina miedzy pantografem a blatem 1 - 3 mm Popraw mnie jeżeli się myle ... A je żeli się nie myle to powiedz mi gdzie tkwi błąd skoro pantograf nie potrafi sie minąć z widełka ?? Ja stawiam na zmieniarke ... tylko ktory parametr mi najbardziej przeszkadza ... Pozdro Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soliner Napisano 7 Marca 2012 Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 kurde też sie mecze z ustawieniem przedniej przerzutki, życzę cierpliwości po tym jak ja zdjąłem do mycia to wiele tygodni szukałem ustawienia z tym że moja ma 16 tysi i jest dobrze zjedzona przerzutka, Mogę podpowiedzieć że po zmianie korby to kręciłem przerzutke na wszelkie możliwe sposoby, lepszego lekarstwa nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Wiesz to jest nowa przerzutka nigdy nie montowana na tym rowerze ... brakuje mi okolo 5 mm a to sporo ... Szukam odpowiedzi który parametr tego sprzętu najbardziej mi "bruździ". Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 7 Marca 2012 Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Szukam odpowiedzi który parametr tego sprzętu najbardziej mi "bruździ". Przerzutka Alivio 430 jest do korb 44/48 z. Sprawdż starą przerzutkę jak chodzi z nową korbą.Jeśli miałeś 48z,to przerzutka była na 42/48z lub 44/48. Czy suport jest stary,do nowej korby? Zachowana jest linia łańcucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Korba jest w systemie H2 ... mufa 68mm , 2 podkładki od strony zebatek, 1 podkładka z drugiej strony ... więc suport i linia łańcucha OK... Stara przerzutka (jakies tz21 totalna dolna pułka) z góry została skazana na demontaż bo na oko było widać że jak zmienie korbe to pantgraf nie przejdzie nad widełką. ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 7 Marca 2012 Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Stara przerzutka (jakies tz21 totalna dolna pułka) Ta przerzutka ma kąt rury podsiodłowej 66-69*,więc tu jest zgodność z Alivio 430. Podaj dokładnie ilość zębów poszczególnych koronek korby. Z grubsza jeśli korba ma blat 42 z,to powinna pasować Alivio M413(down).Twoja stara TZ 21 też jest down. Przerzutka powinna mieć krótką klatkę. Niektóre korby mają zestaw zębatek,42/34/24,może taka byłaby lepsza do Twojego roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Wszystkie przerzytki tu wymienione to to-pswing No doczegos zaczynam (y) dochodzić ... Dzis rano zrobilem przymiarke, w drugim rowerze mam slx'a na korbie 44Z... i pantograf jest krótszy. Wydaje sie byc mniejszy o tyle ile potrzebuje. Co do rozmiaru zebatek korby... Rozmiar (42/32/24) jest taki a nie inny bo: ta korba miała bardzo atrakctjna cene, zależało mi na tym aby na obu rowerach mieć zbliżone przełożenia, w razie awarii korby (np. skrzywienie blatu) na obu rowerach mam praktycznie to samo. Pozdro Edit: Zastanawia mnie natomiast kompatybilność FD-M430 z 44Z. Bo wyglada mi na to ze po zalozeniu jej na drugim rowerze to tez wystąpi taki problem. TapaTtalk'nięte z Andka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 8 Marca 2012 Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Co to są/jest "widełka"? A nie próbowałeś po prostu dać wyżej przerzutki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Widełka ... Tylne koło podobnie jak przednie wkladasz w cos... Z przodu widelec, sztuciec, amortyzator zwał jak zwał, z tyłu masz trójkąt ktory tworza widełki gorne, dolne i rura podsiodlowa.. Jak sobie wyobrazasz zamontowanie przerzytki wyzej, to prosi sie o problemy w prawidłowym działaniu... Nie chce stosować rozwiązań zastepczych, chce rozwiazac problem zgodnie ze sztuką. Na chwile obecną mogę potwierdzić ze Alivio 44/48Z na moim Cubie na 100% nie bedzie wspolpracowac z korbą 44Z ... Dokladnie ten sam problem blokowania sie o dolna widełke przy checi wrzucenia mlynka. Słowem FD-M430 jest jakieś trefne. Pozdro TapaTtalk'nięte z Andka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Marca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 A weź sie szarpnij i daj fote jak to tam wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Bedzie problem z fotą ... Przerzutke mam na stole i ide dziś ją wymienić. Drugi raz przymiarki do Cube'a nie bede robil bo moge nie zdązyć go poskładać przed końcem pracy a do domu musze czymś dojechać. Pantigraf slx'a FD-M660-10 jest o okolo 1 cm krotszy od pantografu Aluvio FD-M430 . Bede musial poszperać po rowerowym co podpasuje. Pozdro TapaTtalk'nięte z Andka Edit: Bedzie taka fota jak wejdzie ... I jaszcze jedno dla jasności ... SLX na Cubie mija sie z widelka o okolo 5 mm a Alivio brakuje 5mm do przejscia, podobnie jak w rowerze na ktorym miala pracować TapaTtalk'nięte z Andka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 8 Marca 2012 Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Widełka ... Tylne koło podobnie jak przednie wkladasz w cos... Z przodu widelec, sztuciec, amortyzator zwał jak zwał, z tyłu masz trójkąt ktory tworza widełki gorne, dolne i rura podsiodlowa.. Jak sobie wyobrazasz zamontowanie przerzytki wyzej, to prosi sie o problemy w prawidłowym działaniu... Nie chce stosować rozwiązań zastepczych, chce rozwiazac problem zgodnie ze sztuką. Normalnie jesteś gramatycznym. Zwykle się nie czepiam, ale to co tworzysz przyprawia o ból głowy. To są te widełki. Nie wiem skąd wziąłeś taką magiczną odmianę tego słowa. Chodziło o tego widełka, czyli liczbę pojedynczą? To słowo nie ma! Skoro zgodnie ze sztuką nie działa prawidłowo, to trzeba kombinować niezgodnie, byle działało. Robiłem różne kombinacje z korbą i przerzutką. Np. Alivio (411 chyba) do korb 48 udało mi się bez większych problemów wyregulować pod 22-32-38, a obecnie działa z inna ramą i korbą 22-36. Jakbyś mógł zrobić zdjęcie pod innym katem, w płaszczyźnie osi korby, to byłoby więcej widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Tak więć sprawa rozwiazana ... Wymieniłem Alivio na Srama X-5 pod 44Z ... pantograf o podobnej długości jak w SLX. Po załozeniu ramka pieknie mija się z ramą i nie blokuje zmiany na najmniejszą zębatkę. Początkowo myslałem ze mam przerzutke na inny kąt rury podsiodłowej a wyszło że trzeba zweryfikować kompatybilność FD-M430 z zębatkami 44Z ... Dla potomnych do zamknięcia ... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Marca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 No sprawa była dziwna, ja miałem kilka rożnych zmieniarek i z żadną nie było problemów, no wszystkie był down swing. No ale grunt ze sprawa rozwiązana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 9 Marca 2012 Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Wymieniłem Alivio na Srama X-5 pod 44Z Ale powiedz jeszcze ten Sram z jaką manetką działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Normalnie z manetką shimano... Różnica indeksacji Sram>>Shimano dotyczy przerzutki tylnej. Z przodu jest pełna kompatybilność. Pozdro TapaTtalk'nięte z Andka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 9 Marca 2012 Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Normalnie z manetką shimano... Różnica indeksacji Sram>>Shimano dotyczy przerzutki tylnej. Z przodu jest pełna kompatybilność. To jestem mile zaskoczony,bo byłem przekonany,co do współpracy w drugą stronę,czyli manetka Sram z przerzutką Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jip Napisano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 ~rzezniol Ha! Mam Alivio z przodu typu DownSwing - nie wiem jaki model - wymieniałem korbę z 48/38/28z na 42/32/22z i nie było żadnego problemu. Przerzutka poszła te parę centymetrów w dół, trochę regulacji i po sprawie. Nic nie haczy o dolną rurę trójkąta. Chyba trafiło się Tobie kiepskie zgranie długości prowadnika, albo za mało kombinowałeś W takiej sytuacji jak twoja, po prostu zamontowałbym przerzutkę ciut wyżej, tak, aby nie haczyła o rurę trójkąta i wyregulował. Moja koleżanka miała założonego down-swinga wyżej, powiedzmy a'la top-swing, oczywiście tak, żeby łańcuch nie szorował o dolną część prowadnika, i działało. Tak jak zostało powiedziane wcześniej, jak się nie da tak jak każe instrukcja to trzeba spróbować tak, aby działało Pewien margines manewru zawsze jest, a jak nie starcza - to już tylko wymiana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 13 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Ja tam zawsze powtarzam : "Rób jak uważasz i uważaj jak robisz ..." Chce miec na rowerze wszystko jak należy ... a nie w krytycznej sytuacji: nie skrecic/ nie zahamowac/ nie zredukować ... Ja chce na rowerze jezdzic z przyjemnościa a nie z udręką ... wszystko musi działać i dawać 100% pewność ze zadziała tak jak powinno... Taką pewność daje tylko poprawny montaż i użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Ha! Mam Alivio z przodu typu DownSwing - nie wiem jaki model - wymieniałem korbę z 48/38/28z na 42/32/22z i nie było żadnego problemu. Oczywiście,że nie ma problemu.Problem pojawia się,gdybyś do takiej przerzutki zamontował korby 44-32-22 lub 48-36-26. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.