raq195 Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 Witam wszystkich użytkowników! Chcę wymienić tylne koło w swoim rowerze jak najtańszym kosztem. Do tej pory miałem koło: - 26cali wolnobieg - 7-rzędów, 14-28z - hamulce v-brake - tylna przerzutka Shimano Tourney - opona 50-559 / 26 - 1,9 Chciałbym jednak przy okazji wymiany koła przerzucić się na kasetę. Znalazłem dwie aukcje, z których chciałbym zakupić części (koło 26cali + kaseta 7rz 11-28T). Nie jestem specjalnie biegły w tych sprawach, dlatego wolę się upewnić osób, które siedzą już w temacie: - czy wystarczy tylko zakupić koło i kasetę, przełożyć oponę i już mogę jechać... - ...czy może wypada coś jeszcze zmienić? (łańcuch, tylna przerzutka etc) - co będzie trzeba wstępnie wyregulować? - czy zamiast kasety 7-rzędowej i dystansu (sprzedawca pisze: "PIASTA TYŁ JEST WYPOSAŻONA W BĘBENEK TYPU SHIMANO , NA KTÓRY MOŻNA ZAŁOŻYĆ KASETĘ 8 LUB 9 RZĘDOWĄ TYPU SHIMANO LUB SRAM ,MOŻNA RÓWNIEŻ ZASTOSOWAĆ KASETĘ 7 RZĘDOWĄ ALE Z DYSTANSEM , BO BĘBENEK JEST ZA DŁUGI NA TĄ KASETE, DYSTANS W RAZIE POTRZEBY MOŻEMY DOŁOŻYĆ GRATIS" lepiej będzie kupić 8-rzędową i kombinować dalej z wymianą reszty (ew nie używać największej zębatki) Aukcje: http://allegro.pl/kaseta-shimano-acera-cs-hg30-7-rzedowa-11-28t-i2187551876.html http://allegro.pl/show_item.php?item=2166951153 Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam.
Mod Team sznib Napisano 7 Marca 2012 Mod Team Napisano 7 Marca 2012 Kupujesz koło, wymieniasz, nic więcej oprócz kasety nie trzeba. Możesz kupić kasetę 8miorzędową i śrubką na przerzutce zablokować największą zębatkę, potem w razie zmiany manetek będzie jak znalazł .
raq195 Napisano 7 Marca 2012 Autor Napisano 7 Marca 2012 Możesz kupić kasetę 8miorzędową i śrubką na przerzutce zablokować największą zębatkę, potem w razie zmiany manetek będzie jak znalazł . O! O taką odpowiedź mi chodziło! A apropo tej 8rzędówki - w jaki sposób miałoby wyglądać zablokowanie największej zębatki? Czy będzie to działało w tym przypadku jak zwykła 7-rzędówka?
czervco Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 Chodzi o zablokowanie tej zębatki śrubka na przerzutce. Jeśli kojarzysz są tam takie 2. Musisz wyregulować i gra. 5 minut roboty. Zastanawia mnie jednak fakt czy łańcuch z 7rz nie będzie za szeroki na 8rz ale sądzę że masz go przystosowanego pod 7rz i 8rz bo zazwyczaj tak jest. Jaki masz rower że wymieniasz wolnobieg na kasete? Ja nie widzę w tym większego sensu.
Mod Team Puklus Napisano 7 Marca 2012 Mod Team Napisano 7 Marca 2012 NO bo widzisz to jest tak 7 i 8 rzędowe napędy sa takie same z tym ze 8 ma jak by dołożoną zębatke. wiec masz 2 śrubki H i L i one służą do max wychylenia pantografu przy najwiekszej i najmniejeszej zęatce. Wybierz zakres jaki by cie interesował czy 1-7 czy 2-8 i tak sobie ustaw. po zmianie manetki n 8 rzędów ustawia sie z powrotem jak było.
raq195 Napisano 7 Marca 2012 Autor Napisano 7 Marca 2012 Jaki masz rower że wymieniasz wolnobieg na kasete? Ja nie widzę w tym większego sensu. Kross Hexagon v3-> http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&baza=rowery&pid=656 Nie rozumiem tylko, czemu nie ma to sensu? Jeśli mógłby mi to ktoś przybliżyć, bo może rzeczywiście pominąłem jakieś wady takiego rozwiązania. Osobiście potrzebuje czegoś, co będzie trwałe (już drugi raz wymieniałem wolnobieg) i na czym będę mógł zamontować mniejsze zębatki, ponieważ czasem czuje, że brakuje mi jeszcze jednego ... biegu? Nie wiem jak to nazwać, po prostu lubię jeździć szybko Ps: Okej, ustawianie zrozumiałem, dziękuję za odpowiedzi
cebul08 Napisano 8 Marca 2012 Napisano 8 Marca 2012 Musiałbyś też wymienić oczywiście łańcuch. Jeśli kupisz kasetę z oznaczeniem HG (HyperGlide), łańcuch powinien być również HG, mowa naturalnie o częściach Shimano. Nie rozumiem tylko po co ładujesz się w koło, które ktoś złożył tnąc koszty jak tylko się da i które raczej wcale nie jest lepsze od tego, które już posiadasz, pomijając różnicę kaseta/wolnobieg? Niestety przyzwoite tylne koło pod kasetę będzie kosztowało dwa razy więcej.
ShaggyRogers Napisano 8 Marca 2012 Napisano 8 Marca 2012 .................Chcę wymienić tylne koło w swoim rowerze jak najtańszym kosztem. Do tej pory miałem koło: - 26cali wolnobieg - 7-rzędów, 14-28z - hamulce v-brake - tylna przerzutka Shimano Tourney - opona 50-559 / 26 - 1,9............ Kilkanascie dni temu zakonczylem swoj watek w dokladnie takim samym temacie, zajrzyj tu; http://www.forumrowerowe.org/topic/105643-wymiana-napedu-z-wolnobiegu-na-kasete/ Ja wybralem opcje przeplatania kola - oczywiscie tu potrzeba nabyc nowa piaste z bebenkiem pod kasete jako ze Twoja piasta nie bedzie wspolpracowac z wersja kasetowa. Oczywiscie przy przejsciu z 7 na 8 biegow nastepuje "rekacja lancuchowa" co znaczy to ze musisz wymienic takze manetki. Ogolnie przejscie na 8 biegow niby jedna koronka wiecej ale juz rozrzut zebow jest 11-32 co daje kolosalna roznice, wiekszy komfort jazdy i lepsze dopasowanie do aktualnego pochylenia terenu. Mysle ze to bedzie pomocne. Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 8 Marca 2012 Mod Team Napisano 8 Marca 2012 Co jak co ale najniższy kosz to ok ... na upartego 40 zł 20 zł za piastę oczywiście używka, z takimi samymi kołnierzami jak stara zeby szprychy pasowały, używana kaseta. No nyple jednako nowe tu bezapelacyjnie i masz najtaniej tajniej to tylko za darmo nowe koło chyba
raq195 Napisano 8 Marca 2012 Autor Napisano 8 Marca 2012 Musiałbyś też wymienić oczywiście łańcuch. Jeśli kupisz kasetę z oznaczeniem HG (HyperGlide), łańcuch powinien być również HG, mowa naturalnie o częściach Shimano. Co może się stać, jeśli zostawię ten łańcuch, który teraz mam?
czervco Napisano 8 Marca 2012 Napisano 8 Marca 2012 No szkoda wolnobiegu / kasety stary wyciągnięty łańcuch wpłynie na szybsze zużycie się twojego napędu
Mod Team Puklus Napisano 9 Marca 2012 Mod Team Napisano 9 Marca 2012 Nie tyle wpłynie na szybsze zużywanie co może spowodować ze tak powiem poślizgi w przekazywaniu napędu. A po polsku to łańcuch będzie skakał po kasecie jak zająć w kapuście i daleko nie zajedziesz.
marsman Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 hej Raq mam ekonomiczne kółko. pochodzi z Gianta Buldera a używane było przez moją siostrę. przebieg może z 300km. kasete i łańcuch też pewnie bym dobrał. ceny do dogadania odbiór w czestochowie. więcej napiszę po powrocie do domu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.