Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Problem z hamulcami,

b2t2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy na forum, mam problem z hamulcami hydraulicznymi w moim rowerze, gdy miałem zdjęte koło, nacisnąłem manetke od hamulca i zaciski się zacisnęły, trudno mi jest włożyć teraz tarczę między klocki hamulca. Czy trzeba odpowietrzyć hamulce, jak sprawić by klocki same wracały do swojego dawnego położenia i by była możliwość włożenia tarczy między klocki hamulcowe. Proszę o odpowiedź.

możesz włożyć pomiędzy klocki płaski śrubokręt i próbować zrobić nim miejsce na tarcze,

ale jeśli to nie pomoże to ponowne zalewanie hampla

Czyli odpowietrzenie hamulca? Mam jeszcze takie pytanie, czy tarcze hydrauliczne działają na słońce, czy jak zostawie rower na słońcu, to jest możliwość, że będzie się trudniej jechało, czy wtedy się klocki do siebie przybliżą i będa ocierały o tarcze, albo tarcza powiększy swoją objętość i też będzie ciężej się jechało ?

tak, odpowietrzanie hamulca

po pewnym czasie np. po roku od wymiany płynu hamulcowego gromadzi się w przewodach wilgoć z powietrza

i wtedy podczas wysokich temperatur woda zamienia się w gaz i masz większy skok klamki i mniejszą efektywność hamowania

tarcza nie powiększy swojej objętości - może się jedynie wyginać ale to rzadkie zjawisko

a czy klocki będą się przybliżały do tarczy bez naciskania klamki to wątpliwe

ewentualnie można odpowietrzyć hamulec a jak to nie pomoże to idź to jakiegoś serwisu i to naprawią

tak, odpowietrzanie hamulca

po pewnym czasie np. po roku od wymiany płynu hamulcowego gromadzi się w przewodach wilgoć z powietrza

i wtedy podczas wysokich temperatur woda zamienia się w gaz i masz większy skok klamki i mniejszą efektywność hamowania

tarcza nie powiększy swojej objętości - może się jedynie wyginać ale to rzadkie zjawisko

a czy klocki będą się przybliżały do tarczy bez naciskania klamki to wątpliwe

ewentualnie można odpowietrzyć hamulec a jak to nie pomoże to idź to jakiegoś serwisu i to naprawią

Mam jeszcze takie pytanie odnośnie przedniego amortyzarora, lepszy jest powietrzny czy lepsza jest sprężyna w oleju, jakoś na tej sprężynie lepiej mi się skakało, a na powietrzu jest jakiś troche mniej elastyczny amortyzator.

• Mod Team

b2t2, co do pytania 1; wystarczy płaskim śrubokrętem rozepchać tłoczki. Silno dopchać i przytrzymać chwilę. Było o tym na forum nieraz, poszukaj.

2, nie cytujemy wypowiedzi powyżej

3, co do amortyzatora to proponuje założyć nowy temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...