Skocz do zawartości

[rower] Kross A6 czy A8 ? ;/

excubitor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A czytałeś co tam jest na końcu napisane :teehee: :

Specyfikacja techniczna może ulec zmianie bez uprzedzenia. Kolory mogą nieznacznie różnić się od rzeczywistych.
Napisano

spoko w takim razie trza najpierw dzwonić i ustalić specyfikację przed zakupem, ciekawe czy to jest miejsce na targowanie jeżeli dawali opcje z gold a teraz dają silver:D

Napisano

Spoko. Pewnie biorą rowery z magazynów Krossa, a to oznacza, że są tylko Silver, bo to sprawdziłem :) W sumie to polecieli sobie, bo nie zmienia się czegoś na gorsze ;] Ale co zrobić, widocznie tak to już musiało być.

Napisano

@excubitor na forum nie dostaniesz oczywistej odpowiedzi. Wiadomo że A8 lepszy osprzęt to nie tylko kwestia że lepszy do ściganai ale też i frajda z jazdy większa. Ja mieszkam pod Poznaniem więc tez generalnie jest płasko a kupiłem Gianta Anthema - czyli fulla (amortyzator na przód i tył). Hmm czy on się marnuje - powiem tak po tych małych górkach wcześniej dawałem radę jeździć authorem - crossówka bez amortyzacji. Ale teraz mogę jechać 2 razy szybciej a frajda 2 razy większa.

Stratuje tęż w maratonach w górach i tam radość z jazdy jest jeszcze większa choć wyniki gorsze bo rower z 2 amorami jest cięższy. Ja nie żałuje żadnej wydanej złotówki. Ty też piszesz że w góry się chcesz wybrać więc...

Nie wiem na ile amor lepszy bo po czasie okaże się że trwalszy może nie być. Pytanie jest zasadnicze na ile wyceniasz radość swojego jeżdżenia i jak zasobna masz kieszeń.

Myślę, że twój dylemat jest bardziej "psychologiczny" niż "sprzętowy" ;) powodzenia w podejmowaniu decyzji :)

Napisano

Troche lipa; nastawiłem się już na A8, dzis byłem przymierzać ramy, obecny rozmiar M i lipa bo rura górna za wysoko. Przednie koło moge podniesc max 10 cm (ale realni myślę, że było to 5-7 nie mierzyłem wszak) i powiem szczerze, że nie czuję sie zbyt komfortowo przy zeskoku z roweru albo jak stoje nad rama ;/. Jeszccze w sobotę odwiedze sklep i już dłużej poprzymierzam się do ramy, bo na dłukość wsio ok ale ta rura górna mam uczucie (moje genitalia maja :D ), że za wysoko jest jednak jak dla mnie.

Przymierzyłem też Cube i rama 18 git nawet 20 z rórą gorną lepeij się czuję niż na tym A4 na którym mierzyłem remę. Niewiem chyba jeszcze w takim razie bedę musiał przejrzec oferte Cuba;/

a miał być rower na ten łikend :(

Napisano

Po co pisać posta "chyba potrafisz porównać osprzęt", powinineś był w pierwszej odpowiedzi na ten temat napisać "chyba potrafisz sobie wybrać rower" i temat do zamknięcia. Nie szkoda ci czasu na pisanie takich odp?

Nie znam się na hamulcach, na osprzęcie to tylko na przerzutkach, nie wiem jak z tym amorem, poza tym śpiem już, a może ktoś dla kogo porownanie tych 2 modeli to kwestia rzutu oka lub dwóch napisze na szybo jak sie ma jeden do drugiego. Bo zanim ja przetrząsnę forum żeby poznać sie choć trochę na osprzęcie to zejdzie mi z 3 dni bo raczej nie mogę za długo siedzieć na kompie, a żeby wyrobić sobie zdanie to nie ograniczam się do jednego wątku w danym temacie.

Napisano

A8 z 2011? Kross wypada lepiej, napęd poza korbą to pełny SLX, hamulce nie wiem jakie to, bo BR-M590 to V-brake. Więc to albo BR-M595 albo BR-M596. I do tego całkiem niezłe kółka. Cube jest droższy, poza tylną przerzutką oraz korbą ma trochę niższy osprzęt (choć nie jest to ogromna różnica). I jest droższy.

Jeżeli chodzi o widelec... jeśli w A8 jest Silver Air to będzie to to samo co w Cube, jeśli Gold, lepiej, lżej.

Napisano

Osprzęt jest podobny, ewentualne różnice nie będą miały odczuwalnego wpływu na jazdę, a rower to już sam musisz wybrać według upodobań (sam już zauważyłeś różnice) .

Napisano

Acid to przede wszystkim krótka rekreacyjna rama, czyli pozycja znacznie bardziej wyprostowana niż na krossie. Rama to nie tylko jej wielkość i przekrok, ale także długość, czyli pozycja na rowerze.

Napisano

arek_wro

To już było wałkowane tyle razy ... ale skoro gościowi bardziej pasuje , wszak to rower dla niego.

PS

A jak tam Trek się sprawuje ?

Napisano

Ja w sumie byłbym mocno za A8 ale jak to ładnie ujął arek "przekrok" mnie torche dołuje bo nie czuje się pewnie (obawiam się szlifowania jajcami rury górnej na krosie w razie niekontrolowanego zeskoku ). W najbliższą sobotę bedę miał czas to posiedze nad tą ramą, aż mnie ze sklepu nie wyrzucą :D. Bo definitywnie wolę A8, ale obawiam sie że z winy przekroku ( ładne nowo poznane słowo - dizęki arek ;) ) jednak kors odpadnie :(; Owszem również długość ramy się liczy, ale z tego co wiem można to regulować dlugością mostka kierownicy, a rury gónej nijak nie obniżę.

A jeszcze pytanie do arka - znasz jakiś dobry sklep rowerowy we Wro, gdzie mogli by mi dobrze doradzić w sprawie wielkości ramy? Byłem w pałacyku i na Długiej, ale bez zachwytu, choć przyznam, że byłem w biegu trochę.

@Obes nie dało się odpowiedzieć w stylu arka i Fenthina? Nie wiem, może moje pytania są dziecinne, ale odsyłam do moich poprzednich postów w celu wyjaśnień. A jak uważasz, że wałkuje temat, który był już tyle razy, albo pytam się o oczywiste sprawy to nie odpowiadaj, bo po kiego grzyba. Dla mnie takie fora są własnie po to, żeby mądrzejsi ode mnie pomogli mi bez wielkiego dla nich wysiłku (wszak mądrzejsi) dobrać rower.

Dobra idę spać, bo może marudny się zaczynam robić

Dzięki za ruch w temacie, szczególnie dla tych coś wnoszących.

Napisano
@Obes nie dało się odpowiedzieć w stylu arka i Fenthina? Nie wiem, może moje pytania są dziecinne, ale odsyłam do moich poprzednich postów w celu wyjaśnień.

No widzisz, w kontekście tego co napisałeś wcześniej :

Co do wątku marnowania się sprzętu, to ja np. uważam za marnowanie kupno roweru z 30 biegami

podczas gdy będę sie na nim poruszał w płaskim terenie, wykorzystując np. tylko niektóre

przełożenia, bo inne w tych warunkach nie będą potrzebne.

Po co Ci znać jakieś niewielkie róznice w osprzęcie, skoro stwierdziłeś, że na jednym z nich czujesz się lepiej a rowery osprzętowo są zbliżone ? , owszem pytania są dziecinne ...

Jeśli chodzi o sklep we Wrocku to udaj się do Koenig Serwis na Hallera 39, tam na moje oko znają się dużo bardziej niż w Pałacyku, mają chyba nawet - Bg Fit Studio, ale to drogie bardzo ...

Napisano

@ excubitor Nie neguję sensu kupowania roweru z krótką ramą, o ile jest to świadomy wybór, podyktowany nie tylko ilością miejsca na klejnoty. O korekcie długości ramy przy pomocy mostka możesz zapomnieć. To tak nie działa.

Co do sklepów we Wrocławiu, to jak wszędzie trzeba liczyć się z tym, że trafisz na kogoś, kto będzie miał swoją filozofię i będzie wciskał to co chce sprzedać. Ale możesz spróbować w sport-profit na Kleczkowskiej. Tam powinni mieć spory wybór różnych rowerów cube'a, czyli szansa na przymiarkę do różnych długości ram.

@ Obes Trek sprawia mi nieprzerwanie od 3 lat taką samą frajdę z każdym przejechanym kilometrem.

Napisano

@excubitor z wyborem innych rowerów to ja zauważyłem że większość firm modele na 2012 rok mają słabsze niż na 2011 (chodzi mi o osprzęt). Przy czym ceny są często zbliżone więc jeśli możesz to lepiej się wysilić i poszukać czegoś z zeszłego roku. Niektóre sklepy internetowe mają wystawione takie modele, choć wiadomo że nie każdy lubi kupować przez net.

Co do wydłużania ramy przez mostek to pamiętaj, że dłuższy mostek wpływa tobie na sterowność - rower inaczej się zachowuje. Więc nie da się wydłużać w nieskończoność ;)

Napisano

No, po sobotniej przymiarce pomochałem już na do widzenia krosowi. Zostaje przy Cubie - zdecydowanie rama bardziej mi pasi, teraz tylko decyzja czy model Cube Acid czy Cube ltd pro. Zobaczymy co wymysle przez niedzielę, bo jak bozia da w pon zamierzam miec juz ten rower w domciu :)

Napisano

No właśnie Acid i LTD też mają różne ramy. LTD ma inny kąt podsiodłówki (inaczej się pedałuje, nie wypycha nóg jak w Acid) rama jest dłuższa i ma większy rozstaw kół, czyli LTD jest mniej turystyczny.

Napisano

No i stałem się szczęśliwym posiadaczem Cube Ltd Pro. Po pierwszej przejażdżce jestem bardzo zadowolony. Jak dla mnie fenomenalny rower. A z amorem będę miał kupe zabawy podejrzewam, bo na razie nabity jest na ok 120 psi co dla mnie jest ciut za dużo, ale w przyszłym tyg kupuję pompkę z manometrem i zacznę rozgryzać rebe. Ogólnie jestem jak na razie bardzo zadowolony i mam nadzieję, że stopień zadowolenia będzie rósł.

Chciałbym również podziękować wszystkim, którzy mi pomogli, oraz tym, którzy nie przeszkadzali ;) . Dzięki za porady, i pomocną ocenę sprzętu. Do zoba w terenie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...