Skocz do zawartości

[rower] Do ok.4000zł , lekki, uniwersalny - skladac czy nie?

sali128

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

tylko Scott ma porządne ramy a i nie 13kg tylko 12,02 bo warzyłem i masz rower sprawdzony wtedy i masz gwarancje na rame 6 lat a na rower 3 lata

Napisano

Przy takim wzroście M Scotta będzie za mała, a co do ich polityki wagowej to przeginają juz z tym podawaniem katalogowej wagi roweru ( XS lub S )

Napisano

Pół roku później...

Chłopie, tak to można w kółko. Co tydzień są nowe coraz lepsze okazje. Zdecyduj najpierw jaką chcesz geometrię bo póki co latasz z krańca na kraniec. A potem wybierz trzy które Ci się podobają i zapytaj na forum który lepszy. Różnica w cenie to też żadne kryterium, to nie jest zysk liczony wprost... nie zrobisz na tym. ;)

Napisano

Wcale nie bo tylko Trek :P A po za tym kup sobie słownik nim znowu uwarzysz takie ziółka. ;)

odbiegnę trochę od tematu. "poza tym" i "uważyć" od waga :P to tak na marginesie kadargo. Tyrasz innych (z resztą już nie pierwszy raz) a sam piszesz z błędami. Poza tym nam wszystkim zdarza się popełniać błędy. Ot taka przypadłość ludzka :)

Napisano

Wydaje mi się bardzie Ci zależy na tym by kupić rower 60% tańszy od nowego wartego 6-8tyś tylko niż dobrani odpowiedniej gometri i dobrych komponentów tylko po co skoro nie masz jak się domyślam doświadzczenia w tym temacie i nawet nie zauważysz różnicy między XTR,SLX czy LX?

Więc kup sobie to co Ci się po prostu podoba w tym porzedziale cenowym zanim się zeson skończy, dostałeś już bardzo dużo konkretnych informacji więc do dzieła!

Osobiście wybrałbym Radona bo to jednak full i jest na bardzo dobrych gratach warty tych pieniędzy ale nie ma sygnatury treka ...:)

Napisano

Stwierdziłem, iż będę czekał na okazje. Pojeździłem rowerami, mierzyłem. Co do rozmiarów ramy, fakt , każda geometria jest inna i czuć różnice. Poczułem, że jednak wole krótsze ramy niż np. 19,5" Treka. Każdy rower jaki zakupie na allegro odbiorę osobiście i się przejadę. A to dzięki Wam i lekcji , jaką dostałem o geometrii i rozmiarach. Jeździłem Cube-em 18' Reaction Team, nowym. Ten rower ostatnio mi się spodobał. Tak jak wspomniałem, szukam okazji i jestem cierpliwy. Poczytałem o osprzęcie, o klasach Shimano. Dzięki za wszystko. Oto kilka już przemyślanych :

http://allegro.pl/bianchi-jab-7700-nowy-i2201354456.html

http://allegro.pl/wyprzedaz-pure-carbon-110-x9-rama-52cm-i2201389648.html

http://allegro.pl/specialized-s-works-stumpjumper-i2193248329.html

http://allegro.pl/cannondale-caffeine-f2-drugi-komplet-kol-i2201175038.html (?) dziwny rower, to jakaś nowość ten amortyzator

Co uważacie o tych rowerach? Jakieś uwagi , spostrzeżenia?

Napisano

axis skoro rozmiar ramy Ci pasuje, osprzęt w sumie też, to po co się bawić jak można mieć od razu cały rower pod siebie ? Przy okazji po co Ci wymieniać osprzęt na wyższy? SLX to też dobra grupa, a przy osprzęcie wyższej klasy naprawy i wymiany beda Cię bardziej uderzały po kieszeni :) No chyba, że jesteś fanatykiem lekkości :D

Napisano

Axis - jak masz okazje się przymierzyć do tego rowerku i będzie Ci pasował pod tym względem to go bierz nie zastanawiaj się. To jest bardzo fajna opcja.

Do autora tematu - Każdy rower jaki tutaj wrzucasz jest z innej bajki. Może byś się najpierw przymierzył do czegoś więcej poza Trekiem i dopiero sie nad czyms sensownie zastanowil biorac pod uwagę jakie geo Ci pasuje. Bo tak to sobie możesz strzelać linkami i kupić na koniec swietną okazję na której nie bedziesz w stanie ujechac wiecej niz 10km.

Napisano

czyli budżet urósł juz do 5k pln. Nie napisałeś - albo gdzieś mi umknęło jaki masz przekrok, bo może się okazać że ramy od 20" w górę bedą za wysokie. Oczywiście wysokość ramy wpływa na jej długośc ale raczej tym drugim parametrem powinieneś się kierować. Co do rowerów:

jab w 43 bedzie za krótki

pure - to mógły być czarny koń ale 20,5" da z 610 górnej rury, co prawda w testach wychodzi że to nerwowy rower czyli ciut wieksza rama powinna go uspokić ale czy nie bedzie to teraz ikarus w zakrętach. Dla mnie jednak nr 1 z tych co podałeś i chyba bym nawwet zaryzykował przymiarkę jeśli masz przekrok w okolicach 87 cm. Idealny byłby pewnie 48...

spec - najdroższy w utrzymaniu -koła i korba, a to tego jak juz widze wzmacniany ( naprawiany ? ) suport to tak jakbym jeździł na spawanej ramie w R1... wybieram autobus

F2 - tu jak ze specem koszt utrzymania może być duży - lefty to nie Reba, epokowy osprzęt, ale "+" oczywiście dla kultowej ramy.

Napisano

Ja bym brał ten drugi, chociaż pewnie jest starszy, ale osprzęt miażdży. Rama i napęd... takie coś mi się marzy! Szkoda, że nie jest w rozmiarze 19-20, bo sam bym go kupił :woot:

Napisano

S-works lepszy osprzęt,dziwne jest tylko te 2tys km po 1,5roku. Można napisać o dokładniejsze zdjęcia zębatek. Według mnie 17" rama będzie za mała jak na 183cm wzrostu.

Napisano

Zdecydowanie za mała moje 18" jest na styk przy 178cm. Osprzęt faktycznie fajny, starczy długo. A rama... no cóż to s-works. ;)

Napisano

I ja dołączam się do twierdzących, że rama Speca 17,5" będzie za krótka, natomiast Spec 18" pod 183 cm może być jak najbadziej OK.

Spec ma dłuższe ramy niż Cube ;)

Napisano

Twój Cube to Reaction, więc jest krótszy niż Spec 17,5" , nie mówiąc o Specu 18" ... :blink:

Najdłuższy To chyba Elite HPC ....

PS

Oczywiście wziąć ten 18" w ciemno bez przymiarki (np w sklepie) to delikatnie pisząć nieporozumienie, ponadto dobrze żeby to na pewno było 18".

Napisano

Można to potraktować jako dyskusję o różnicach w ramach takiej samej rozmiarówki ... właściwie to nie moge znaleźć katalogu 2006, w 2005 ramy Cube były krótsze, a w 2007 takie jak obecne.

Napisano

Ok niech Ci będzie z tą dyskusją. Nie porównywałem tych ram ale skoro tak jest to cieszę się że mam 2006. ;) Jutro sobie to sprawdzę bo w telefonie ciężko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...