Skocz do zawartości

[rower] Do ok.4000zł , lekki, uniwersalny - skladac czy nie?

sali128

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siedziałem dzisiaj na 19,5' Treku 8500 w salonie i bylo ok.

Jeśli na Teku było OK to na Ghoście nie będzie, Ty zdaje się nie bardzo wiesz o czym piszesz, wymiśliłeś sobie rower i latasz po ofertach, masz wogóle jakieś opreferencje czy jesteś jak kamaleon i dostosujesz się do każdej ramy ?

Napisano

Jeśli na Teku było OK to na Ghoście nie będzie, Ty zdaje się nie bardzo wiesz o czym piszesz, wymiśliłeś sobie rower i latasz po ofertach, masz wogóle jakieś opreferencje czy jesteś jak kamaleon i dostosujesz się do każdej ramy ?

Generalnie to nie mam mozliwosci sprawdzenia Ghosta. Z tego co wiem i mi mowili,ze rama na mnie ze wszystkich rowerow w przedziale 19,5-18,5 bedzie pasowala tylko kwestia ustawienia siodelka.

Powiedzieli mi tez,ze z Treka pasuje 19,5 ,ale 20 w sumie tez bo to nieznaczne. A na 21 bym tez spokojnie, tylko bym byl bardziej pochylony. Wiec kto mowi prawde?

Napisano

Ten kto doradza 19 i okolice. To nie prawda że każdy bo każdy ma inną długość. A tak w ogóle to wydaje mi się że kolega się trochę oszołomił możliwościami jakie drzemią w rynku "drugiej ręki" Teraz każdy będzie lepszy i bardziej okazyjny... pół roku później coś w końcu kupi. ;) Ofert już było dużo, bez doświadczenia sam nie będziesz wiedział jaka geo jest dla Ciebie lepsza. Skoro Trek był na początek ok to kup Trek-a albo ten który podoba Ci się bardziej z wyglądu.

Napisano

Nie, no ... rozbrajasz mnie, chcesz kupić rower za nie małe pieniądze a nie masz podstawowej wiedzy, rozmiar 18/19/20" to tylko długosć rury podsiodłowej, otóż informuję cię, że rowery różnią się też długością ramy, niektóre bardzo znacznie, i różnic tych nie da się zlikwidować mostkiem czy przesunięciem siodełka :no:

Każdy biker ma jakieś preferencje, nie na każdej ramie czuje się dobrze, jeden woli krótsze inny dłuższe ramy, że nie wspomnę już o sposobie jazdy.

To, że ktos usiądzie w sklepie, a sprzedawca powie mu iż rama pasuje nic nie znaczy , nie możesz przymierzyć się do Ghosta to przymierz się do Treka 18,5" ma ramę podobną do Ghosta 19" wtedy może wyczujesz na którym rozmiarze lepiej się czujesz ... jeśli nie wyczuwasz różnicy, to nie widzę cię jako godnego porządnego roweru ...

PS

Akurat Trek ma ramy z tych długich, niektóre rowery w rozmiarze 22" nie są tak długie jak Trek 19.5" ...

Napisano

Jeśli nie liczyć piast, Hugi 240 nie są całkiem udane, w przeciwieństwie do udanych 240s (potrafiły pęknąć) ;)

Poza tym rower ciekawy, no oprócz mostka ...

Jeśli nie liczyć piast, Hugi 240 nie są całkiem udane, w przeciwieństwie do udanych 240s (potrafiły pęknąć) ;)

Poza tym rower ciekawy, tylko dziwnie skonfigurowany, rower do ścigania ma mostek i kierę skonfigurowaną do jazdy turystyczno - wycieczkowej ...

Napisano

Za zaoszczędzone 1000zł można kupić kola ważące 1550g http://allegro.pl/kola-novatec-711-712-czerwone-dt-xr400-d-light-b-i2161585478.html.

Po sprzedaży starych koł można wymienić mostek i kierownice na prostą. I tak powstanie rasowy scigant o wadze <8kg za okolo 4000zł

spokojnie dostaniesz scott'a scale 60 2011r. na amortyzatorze ROCK SHOX

Polecam scott'a scale 70 na ten rok (2012)

SCOTT Poland - www.scott.pl

Cena to 3640zł katalogowa myślę że dobry sklep (polecam kastor bike - Poznań ) i dostaniesz go za 3200zł

Teraz toś zaszalał. Proponujesz rower,który wazy 13kg w dodatku za taką cene jak ten Giant,a osprzęt nie ma co porównywac.

Napisano

A co do tego Giant-a to taki nowy w jakiej cenie byłby około?

A teraz Was pytam dla bezpieczeństwa rama 19' z Gianta jest podobna do 19,5' z Treka?

Napisano

Słusznie, Trek 18,5" będzie bardziej zbliżony do Ghosta 19", a ten Giant 19 jest jeszcze krótszy niż Ghost.

Sądząc po tym jaki mostek właściciel założył do Gianta, rama była dla niego za krótka, a mostek nie służy do wydłużania ramy :blink:

Tu masz dokładniejszą geometrię Gianta :

Giant Bicycles Archive

PS

Ten Giant z Allegro to chyba nie do końca Giant :blink: , rama ma inną główkę inne haki koła i prowadzenie linek górą :icon_exclaim:

Napisano

Ten Giant to jest niezły ulep... daruj go sobie. Chcesz używkę proszę bardzo, ale niech to będzie w miarę świeży rower, bo skoro nie masz zbyt dużego doświadczenia w tym temacie to po prostu wyrzucisz pieniądze w błoto kupując wiekowy osprzęt. 4k pln to i tak za mało żeby mieć topowy używany sprzęt, więc nie wiem czy nie warto skupić się na średnich ale całkowicie nowych rowerach typu Kross, Cube, MBike, które jak Ci się "znudzą" to bez problemu sprzedasz.

Napisano

Odnośnie ram Treka Obes ma sporo racji. Szukając roweru pod siebie na ten sezon bardzo poważnie brałem pod uwagę właśnie tego producenta. Rzeczywiście rowery Trek'a charakteryzują się dużymi długościami efektywnymi rur górnych, co powoduje "wyłożenie się" na rowerze jak żaba na liściu :P jeśli oczywiście rozmiar dobierzesz nie odpowiedni, bądź preferujesz taki styl jazdy. Z tego co sprawdzałem Treki mają jak ja to mówię rozmiary połówkowe, tzn. 17,5", 18,5", 19,5" itd. Osobiście przy moim wzroście 183 cm normalnie brałbym rozmiar L, czyli tutaj 19,5" jednak z uwagi na "długość" tych rowerów rzeczywiście przymierzyłbym się do rozmiaru mniejszego i kto wie czy nie wybrałbym 18,5" Ba! co lepsze zamiarzałem sobie sprawić 29er'a, a wtenczas chyba nawet nie zastanawiałbym się nad rozmiarem ramy tylko brałbym w ciemno te 18,5" :) Z tego co pamiętam masz tyle samo wzrostu co ja ;)

Za zaoszczędzone 1000zł można kupić kola ważące 1550g http://allegro.pl/ko...161585478.html.

mógłbyś sprawdzić link, bo u mnie nie chodzi, a jestem ciekawy co to za kółka w takiej atrakcyjnej cenie :)

Napisano

Troche krystalizują mi się wymagania i na tą chwile :

http://allegro.pl/ghost-na-xt-deore-i-fox-ie-10-5kg-okazja-i2187308004.html

http://allegro.pl/show_item.php?item=2173677642&msg=Obserwujesz+aukcj%C4%99.%3Cbr+%2F%3E%0D%0ANie+przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+przypomnienie+w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22%2Fmyaccount%2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E.&watched=1&msgtoken=68945115512738b1601bef683b7441d98c4b031b0dacff8bd2d8f4e849d8f130

i w salonie Treka w Gdyni Trek 8500 - nowy, na promocji, ale cena jest i tak wysoka.

Na razie nie znajduje nic innego.

@Maltan :

allegro.pl/kola-novatec-711-712-czerwone-dt-xr400-d-light-b-i2161585478.html

Napisano

Kupując używany (nowy zresztą też) rower na drogim lub jeszcze droższym osprzęcie trzeba wziąć pod uwagę bardzo ważną rzecz: koszty eksploatacji. Mam na myśli coroczną, wiosenną wymianę napędu. Przy deore m590 kaseta, łańcuch plus dwie przednie zębatki to koszt ok 200-300 zł a przy xt ok 800 zł. Ile to będzie przy xtr sprawdź sobie sam:) Te rowery są przeznaczone do ostrej terenowej jazdy i jeśli będziesz ich używał zgodnie z przeznaczeniem to taka wymiana cię nie ominie.

Do kosztów eksploatacji doliczamy też buty, ubrania, bidony, liczniki, dętki, opony, oleje co łańcucha, pompki do amortyzatorów: ich koszt to lekko licząc 1000 zł.

Kupno roweru to dopiero początek wydatków :)

Napisano

Ten Scott z amorem 120 mm to dosyć dziwne zestawianie, przynajmniej jak na przeznaczenie tej ramy ...

Troche tak. Rower jest w stanie idalnym z gwarancja. Bez sladow uzytkowania.

Niby kosztowal ok. 10 tys 2 lata temu okolo. Przebieg ok. 200 km.

Musze sprawdzic te ramy M czy beda mi odpowiadaly ze Scotta.

Napisano

Fabrycznie nikt tego Scotta z amorem 120 mm nie poskładał ... więc części kosztowały 10000 ?

Rama M nie będzie Ci odpowiadała :no:

Napisano

Dzieki wielkie - swietna strona.

Co do tego Scotta to M rozmiar niby miesci sie w moim wzroscie ( tak wynika z tego Hargoves) tak samo jak Specialized- mieszcze sie w górnej granicy.

I tak musze iść i przetestowac osobiście.

Napisano

Nie mieścisz się, jeli nawet wysokość podsiodłówki będzie OK w stosunku do długości nogi to ramy będą za krótkie ponieważ jesteś wysoki, M to inaczej 17"/17,5" :bye2:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...