Skocz do zawartości

[buty] spd i zwykłe pedały

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czytałem na forum, że teoretycznie buty SPD nie nadają się na zwykłe pedały bo się ślizgają itp., ale czy np takie http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_Buty-SH-MT42-SHIMANO__P_53159772-53010001__PZTA_1__PD_53010664.html również się nie nadają? nie mają typowej płaskiej powierzchni jak pozostałe wyższej klasy buty spd, tylko jak widać na zdjęciu mają dosyć zróżnicowany bieżnik. Proszę o opinie, ewentualnie o zaproponowanie czegoś w podobnej cenie.

Pozdrawiam.

Buty SPD o profilu trekkingowym nie powinny sprawiać problemów na platformach (bloków przykręcać nie musisz). Na platformach z klatką może być problem z butami, które maja bardzo agresywny i nietypowy bieżnik (po prostu rzeźba bieżnika nie pasuje do klatki i trudno optymalnie i wygodnie ustawić but), ale raczej nie dotyczy to butów SPD do trekkingu czy turystyki...

Jeżeli w tych butach zamierzasz pojeździć sobie jakiś lekki teren, szutry, leśne ścieżki bez szaleństw, to będziesz zadowolony i na pewno nie odczujesz ślizgania. Oczywiście czasami może się zdarzyć, że noga Ci się powinie ale nie przejmował bym się tym za bardzo. Zdecydowana większość rowerzystów jeździ w zwykłych adidaskach na platformach i żyją. Co nie zmienia faktu, że jakbyś spróbował jazdy w zatrzaskach to już do platform byś nie wrócił :thumbsup:

SPDy o miękkiej, trekingowej podeszwie dadza radę, ale jak wepniesz się w takich butach, to będą cię podbicia stóp boleć po kilku kilometrach. Dodatkowo opierają się one tylko częścią podeszwy, wieć musisz dobrze dobrać pedały, żeby się nie ześlizgiwały.

Do jazdy po mieście i po bułki do sklepu styknie, a jak wyjedziesz dalej to się poprostu wpinaj i tyla.

Jak już chcesz kombinować z butami do roweru SPD to kup na sztywnej podeszwie i do tego pedały mogą być PD-M505 jak nie lubisz błota albo PD-M540, PD-M520 i PD M-515 odradzam (sposób łożyskowania, plastikowa tuleja). Kupisz buty trekingowe do chodzenia może być, ale w spd na rowerze po godzinie stopy poczują się nader nie komfortowo. Na sztywnej podeszwie też da się chodzić ale oczywiście bez kolców.

Witaj

Mam buty o identycznej podeszwie i pedały PD-m324.W butach spd na stronie platformy jeździ się słabo bo but się ślizga i ja nie czuję się pewnie.W zwyłkłych butach jest już spoko a jeździłem i w glanach i w trampkach.

A w spd sie jeździ świetnie :D

Tylko się trza nauczyć w pore wypinać :thumbsup:

Pozdrawiam

Czyli wniosek jest taki kupisz te buty, pod platformy będzie źle, pod spd będzie źle. Zastanów się aby nie wyrzucić kasy w błotko. Znajomy ma takie buty i twierdzi, że w 505 da się jeździć ale w 540 bolą go stopy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...