pim Napisano 5 Marca 2012 Napisano 5 Marca 2012 Witam Na śrubach w rowerach jest taka niebieska substancja. Już wiem, że przeciwdziała odkręcaniu się ich na wertepach ale chcę ją kupić i nie mogę namierzyć. Jak to się dokładnie nazywa i gdzie to kupić? Proszę o linki. Pozdrawiam
Mod Team safian Napisano 5 Marca 2012 Mod Team Napisano 5 Marca 2012 Loctite 243, lub 242 - ogólnie coś o średniej wytrzymałości. Na allegro jest tego i zamienników od cholery
enkoder Napisano 5 Marca 2012 Napisano 5 Marca 2012 http://allegro.pl/loctite-242-klej-anaerobowy-do-gwintow-50ml-k341y-i2170830146.html
M333 Napisano 6 Marca 2012 Napisano 6 Marca 2012 Co konkretnie chcesz zabezpieczać przed odkręcaniem? Która śruba samoczynnie się luzuje?
nieborak Napisano 6 Marca 2012 Napisano 6 Marca 2012 LOCTITE 242 KLEJ ANAEROBOWY DO GWINTÓW 50ML K341Y (2170830146) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. niezła cena
marsman Napisano 6 Marca 2012 Napisano 6 Marca 2012 do części śrub tych większych lub tytanowych używam takie cuś http://allegro.pl/pulsar-lok-s-3-g-klej-anaerobowy-sredni-i2151535492.html ilość zupełnie wystarczająca. mam też Loctite 222 do tych delikatniejszych śrubek opakowanie 50ml ale w przypadku roweru starczy tego na lata.
pim Napisano 6 Marca 2012 Autor Napisano 6 Marca 2012 Nic, ale zawsze wart wiedzieć, że coś takiego istnieje
krism4a1 Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Te kleje bezproblemowo można dostać w każdej Castoramie, uwaga: trzeba dobrać wytrzymałość i coś co się zowie trudnoodkęcalnością (z doświadczenia w pracy wiem, że te mozna odkręcić stosując praktycznie tylko palnik ), średnioodkręcalnością, łatwoodkręcalnością, no i one są produkowane do szeregów rozmiarowch gwintów tj. "szczelin" luzów na gwintach.
Jeremiach Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 To jaki będzie odpowiedni do lewego ramienia korby na kwadrat, taki żeby się dało to odkręcić za jakiś czas?
Jeremiach Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Ale czemu wogóle tam stosować jakiekolwiek kleje? yyyy niech pomyślę, bo się odkręca??
krism4a1 Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Ja ten gwint smaruje lekko smarem do aluminium żeby nie było problemu przy odkręcaniu. Jeśli "samoistnie" się odkręcają śruby, to moze masz wyrobiony albo kwadrat na osi, albo gniazdo w korbie.
Kwiartur Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Nie chce zakladac kolejnego tematu. W Kross Hexagon V3 odkrecaja mi sie sruby mocujace kierownice, te imbusowe. W jaki sposob pozbyc sie tego problemu?
krism4a1 Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Rozkręć całkowicie, porządnie wyczyść gniazdo mostka i kierownicę, skręć jeszcze raz MOCNIEJ niż poprzednio.
Kwiartur Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 @krism4a1, zrobione i nie pomogło. Po kilku dniach jazdy po nierównościach śruby trzeba dokręcić.
Tofi Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Loctite niebieski do zabezpieczenia przed odkręcaniem a Loctite czerwony do klejenia gwintów na amen. Może są też inne firmy ale do urządzeń górniczych (głównie młyny i taśmociągi) używało się w moim poprzednim zakładzie pracy właśnie Loctite niebieski, może właśnie na markę, ale to na pewno sprawdzony produkt. Dobrze też jest od razu zaopatrzyć się w rozpuszczalnik do tego jak by coś nie poszło po naszej myśli bo śruba będzie do wymiany jak zaschnie klej (istotne przy małych detalach). skręć jeszcze raz MOCNIEJ niż poprzednio. najlepiej kręcić kluczem dynamometrycznym, bo powyżej pewnej wartości już wcale mocniej się nie przykręca, tylko niszczy się gwint i w rzeczywistości trzyma słabiej.
Gość Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Rozumiem, ze uzywales? Nie znam sruby, ktorej po aplikacji "czerwonym" nie da sie odkrecic...Kazda sie da, zaznaczam odkrecic. Problemem jest rozmiar sruby i jej dlugosc, czyli im mniejsza srednica i mniejsza dlugosc sruby, to aplikujesz mniejsza ilosc preparatu i prosto odkrecasz, to nie polega na "zapackaniu" calej sruby...Nie widzialem w rowerze M8x80 czy M10x120, zeby byl problem z odkreceniem. Problem bedzie i to duzy, nawet bardzo duzy, jak zastosujesz "zielony" czyli do polaczen wspolosiowych. Zakladajac, ze kolega nie chce dawac wiekszej kasy na Loctite'a, Keme, Loxeal'a,Orapi, czy jakakolwiek inna "lepsza" firme, to z powodzeniem zastosuje to http://allegro.pl/klej-anaerobowy-uniwersalny-10g-technicqll-i2303922567.html i rowniez sie nada. Taka mala rada, nie przejmuj sie, ze pisza "jedyny klej dopuszczajacy male zaolejenie powierzchni" , kazdy to dopusci, ale wytrzymalosc spada drstycznie, wiec odtlusc.
Kwiartur Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 Ok. Użyłem K2 PROLOK (~10zł/6ml). Dam znać czy pomogło. Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie rady.
Tofi Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 Zawsze aplikowałem na jeden do dwóch obrotów gwintu na śrubie i wtedy elegancko przy wkręcaniu klej rozprowadza się na całość bez wycieków, Na małych śrubeczka jest właśnie problem z dozowaniem, żeby wszystkiego nie upaprać w okół.
Grzeniu Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 To mam nadzieję,że jednak odkręcę jakoś śrubki z bloków SPD, na które zaaplikowałem klej anaerobowy tego typu http://www.myjauto.pl/product/176/technicqll-klej-anaerobowy.html.
Gość Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 Z blokami to ja mam problem nawet bez kleju. Nie dosc, ze sruby maja plytki otwor, to jeszcze starte i maja niski profil. Bedzie problem to rozwierc lby wiertlem, blok sciagniesz, a pozostaly gwint z plytki wewnatrz buta wykrecisz czymkolwiek. IMHO, jakiej jednostki masz "operatorow" w avatarze, bo cos Gromem smierdza
refixedlife Napisano 15 Maja 2012 Napisano 15 Maja 2012 To jaki będzie odpowiedni do lewego ramienia korby na kwadrat, taki żeby się dało to odkręcić za jakiś czas? tak jak wyżej gwint loctite , i najlepiej jak byś dosał gdzies kapeczke takiego kleju do łączenia powierzchni petalowych to posmarować kwadrat w suporcie
pacman Napisano 21 Maja 2012 Napisano 21 Maja 2012 Witam Na śrubach w rowerach jest taka niebieska substancja. Już wiem, że przeciwdziała odkręcaniu się ich na wertepach ale chcę ją kupić i nie mogę namierzyć. Jak to się dokładnie nazywa i gdzie to kupić? Proszę o linki. Pozdrawiam od biedy można wstawić całość z łącznie z wkręceniem gwintów na zwykłym silikonie ,ja tak robie ,odkręcanie w razie czego idzie dość lekko,a samo za cholere się nie poluzuje Ale nie polecam tego z suportem i wszedzie tam gdzie jest gwint o dużej powierzchni,hehe
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.