seraph Napisano 5 Marca 2012 Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam. Znów mam pytanie do forumowiczów odnośnie tuningu roweru częściami od kumpla. Mianowicie teraz chodzi mi o manetkę przedniej przerzutki. Obecnie mam zwykłego Tourney'a z mikroindeksacją co jest dla mnie bardzo wygodne bo mogę prawie co do milimetra ustawić klatkę przerzutki żeby nie tarła o łańcuch. Problemem jest natomiast kompatybilność prawej manetki z kasetą (6 rzędowa manetka 7 rzędowa kaseta), więc do wymiany nie ma dyskusji i chciałbym wymienić i lewą dla symetrii Mogę mieć manetki Shimano Acera w pełni indeksowane i pytanie brzmi czy lewa manetka będzie się dała wyregulować żeby klatka nie tarła o łańcuch skoro przełożenia zmienia się "skokami"? Dodam że mam blaty korby 48/38/28 i to dość wiekowe tak że podczas pedałowania można dostrzec delikatnie wahanie na boki największego blatu (widać troszkę krzywy). Przerzutka Shimano TY jakiś stary dolny ciąg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enkoder Napisano 5 Marca 2012 Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Przy pomocy śrubek na przerzutce i śruby baryłkowej na manetce (chyba, że nie masz), jesteś w stanie wyregulować idealnie. Ja właśnie przed chwilą skończyłem montować nowe manetki XT do napędu 3x9, udało mi się ustawić bez większego problemu tak, że jeśli przednia przerzutka jest na środkowym blacie, to tył od 1 do 9 spokojnie mogę zmieniać i nie ma tarcia łańcucha o prowadnicę przedniej przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Chyba jest śruba baryłkowa, a ja staram się nie łamać łańcucha więc popróbuję. Byłoby miło dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enkoder Napisano 5 Marca 2012 Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Nie w każdej lewej manetce jest śruba baryłkowa, mam w innym rowerze klamkomanetki ST-EF50 3x7 i w lewej oryginalnie nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 No tak wiem, ale to jest sama manetka. Prędzej prawa nie powinna mieć, bo jest regulator przy przerzutce, a tu jak by podciągnął linkę. Nic to zobaczymy. Jakby co to kupię coś pod 3x7 z płynną regulacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 5 Marca 2012 Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Nie w każdej lewej manetce jest śruba baryłkowa, mam w innym rowerze klamkomanetki ST-EF50 3x7 i w lewej oryginalnie nie ma. Dziwne manetki masz, bo mam te same i mam śrubę baryłkowa. Może jeżeli masz używany rower to ktoś to wyjął lub w ten sposób przygotował do sprzedaży. Wystarczy kupić śrubę baryłkową i zamontować. Może być jedynie problem przy ponownym poprowadzeniu starej linki i możliwa będzie konieczna wymiana na nowa, ale tj. koszt paru złotych. Na pewno tańsze niż kupno nowych klamkomanetek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enkoder Napisano 5 Marca 2012 Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 lyndowss, kupowałem nówki w sklepie rok temu za 65zł komplet. Przyjrzyj się dokładnie, w lewej nie ma śruby baryłkowej do regulacji przerzutki. ST-EF50 - Szukaj w Google edit: sam nie przyjrzałem się dokładnie, w prawej, zwracam honor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 5 Marca 2012 Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 No właśnie. W prawej nie ma, bo baryłka jest przy tylnej przerzutce. W przedniej baryłka jest przy lewej manetce. http://cycle.shimano-eu.com/media/images/cycling/products/bikecomponents/ST/ST-EF50-L_popup_v1_m56577569830563769.jpg http://www.hugo-sport.hu/images/shimano-st-ef50-8-fekvaltokar.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 I wszystko jasne:) Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejtrejder Napisano 5 Marca 2012 Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Prawa manetka ST EF50 nie dość, że nie ma śruby baryłkowej, nie ma też gwintu pod nią. Więc nie da się jej dokupić i po prostu wkręcić. Owszem jeździłem na pewnej samoróbce własnego pomysłu ale nikomu tego polecał nie będę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Marca 2012 Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam. Znów mam pytanie do forumowiczów odnośnie tuningu roweru częściami od kumpla. Mianowicie teraz chodzi mi o manetkę przedniej przerzutki. Obecnie mam zwykłego Tourney'a z mikroindeksacją co jest dla mnie bardzo wygodne bo mogę prawie co do milimetra ustawić klatkę przerzutki żeby nie tarła o łańcuch. Problemem jest natomiast kompatybilność prawej manetki z kasetą (6 rzędowa manetka 7 rzędowa kaseta), więc do wymiany nie ma dyskusji i chciałbym wymienić i lewą dla symetrii Mogę mieć manetki Shimano Acera w pełni indeksowane i pytanie brzmi czy lewa manetka będzie się dała wyregulować żeby klatka nie tarła o łańcuch skoro przełożenia zmienia się "skokami"? Dodam że mam blaty korby 48/38/28 i to dość wiekowe tak że podczas pedałowania można dostrzec delikatnie wahanie na boki największego blatu (widać troszkę krzywy). Przerzutka Shimano TY jakiś stary dolny ciąg. To czy się da wyregulować bez tarcia czy nie, odpowiedzi gotowej nie ma. Powiedziałbym że przy trójpozycyjnych manetkach shimano możliwość uregulowania bez tarcia dotyczy mniejszości rowerów. Jeśli do tego masz krzywy blat to problem może być jeszcze większy. W pracy często mam taki problem i klient musi z tym żyć. Jeśli będzie ocierać mozesz trochę "popracować" nad klatką przerzutki za pomocą kombinerek i lekko ścianki podmodelować. Efekt nie jest jednak gwarantowany i musisz robić to z czuciem żeby nie zdeformować klatki upośledzając bardziej pracę przerzutki. Prawa manetka ST EF50 nie dość, że nie ma śruby baryłkowej, nie ma też gwintu pod nią. Więc nie da się jej dokupić i po prostu wkręcić. Owszem jeździłem na pewnej samoróbce własnego pomysłu ale nikomu tego polecał nie będę. Samoróbka nie jest konieczna, wystarczy umieścić na pancerzu regulator manetek szosowych, który trafi pomiędzy dwa kawałki pancerza. Te manetki nie posiadają - z jakiegoś na pewno istotnego dla shimano powodu, przy obecności w innych - regulacji przy prawej manetce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejtrejder Napisano 6 Marca 2012 Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Te manetki nie posiadają - z jakiegoś na pewno istotnego dla shimano powodu, przy obecności w innych - regulacji przy prawej manetce. Nie posiadają z prostej przyczyny: w niskich grupach regulacja (śruba baryłkowa) jest przy przerzutce (tylnej) a nie przy manetce. Przechodząc na przerzutkę shadow mamy zonka Bo wyższe grupy posiadają z kolei regulację przy manetkach a nie przerzutce. Czyli łącząc manetkę ST EF 50 z przerzutką shadow zostajemy bez regulacji tylnej przerzutki. Czyli zmieniając przerzutkę ze starego deore, acery, aliwio na nowe deore, slx, xt z shadow należy wymienić manetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Marca 2012 Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Jest to jedyna chyba manetka bez regulacji i nie jest/nie była to wcale najniższa manetka - regulację posiadała niższa altus i wyższa ale ówcześnie także niska- i taką nadal jest - alivio. Jak napisałem nie wiem czemu pozostaje się bez regulacji przerzutki - szosowe manetki i przednie przerzutki nie posiadają regulacji, dlatego na kablu montuje się regulator, to samo mozna zrobić w takim przypadku (jeśli ktoś koniecznie uprze się podpinać shadowa do tej manetki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.