Skocz do zawartości

[piasta]wymiana ośki

Qamal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam przednią piaste shimano m510 i zauwazylem ze konusy mają już wżery i trzeba je wymienić, ale jak wiadomo trudno dostać pasujące konusy dlatego pomyślałem czy moge przełożyc oś z piasty joytech wraz z kulkami do tej piasty shimano.

Miski wyglądaja dobrze ale nie wiem czy zalezy cos od nich

Napisano

A konusy z joytecha są takie same jak w shimano?

Jeżeli masz wżery na konusach, to pewnie w miskach też jest wytarte. Jeżeli nie ma jakiś dużych śladów, to jeszcze jakiś czas pojeździsz, ale już nie będzie raczej pracować tak lekko, jak nowa. No i oczywiście kulki do wymiany.

Napisano

Musisz wymienić te konusy(jak masz dostęp do oddzielnych w sklepie) i miski też bo wtedy będziesz nadal miał opór w czasie jazdy. No i kulki oczywiście:)

Miałem taki sam problem ze swoją piastą tylną i też widziałem wrzery dosyć spore w konusach no i niestety też w miskach;/

Niby wszystko ładnie, pięknie ale - Ciężko dostać oddzielnie konusy do ośki(i tu mnie sprzedawcy wkurzali...Żeby nie było oddzielnych konusów tylko od razu cała ośka, to porażka - aby tylko dać im zarobić), a jeszcze gorzej jest z miskami, których w moim przypadku nie dostałem( pytałem w 3 sklepach rowerowych i wielu internetowych:)). EFEKT KOŃCOWY - jeżdżę na nowej ośce, nowych kulkach i starych wytartych miskach...niezbyt pocieszająca sprawa...

Napisano

miski w piascie sa wporządku. Mi chodzi tylko o to czy moge każdą oskę wraz z konusami dać do piasty shimano, zeby to razem ze sobie współgrało.

Napisano

Nie możesz, bo różne konusy różnie wchodzą w piastę i jeżeli konus będzie źle dobrany, kulki nie będą dobrze pracować, co skończy się totalną klapą. Konus musi mieć taką samą długość i taki sam promień po którym pracują kulki, jak ten oryginalny.

Tu masz odpowiedni konus do Twojej piasty:

http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_STOZEK-PIASTY-SHIMANO.html?PT=53019053&PZTA=8&HNT=T&PD=53010521&WSZDZ=T&recommendation=T

Lepiej zamów taki jak powinien być, a nie kombinuj z jakimiś niewiadomymi. No chyba, że ten z Joytecha ma takie same wymiary, czyli M9 x 11.5 mm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...