Skocz do zawartości

[950] MTB raczej w teren i trochę miasta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Za tym vipkiem przemawia ten szczegół :PPrzerzutka tył:

Shimano Deore

nosz kurde lepsza klasowo od mojej tylnej alivio

:) Naprawde brałbym vipa bo szczególnie za nim przemawia klasa napędu w tej cenie

Napisano

sorry ten unibike jest wyprzedany a nie zauważyłem wcześniej. Z tych dwóch, które zostały gdzie jest lepszej jakości sprzęt?

okk to wezmę tego VIPa i wrzucę tutaj malą recenzję jak sobie radzi w tych prostych i dużo gorszych warunkach ;)

Napisano

Bierz arkusa bo jest lepszy osprzęt no i już 24 biegi. Dopytaj sprzedawcy czy to kaseta czy wolnobieg. Deore z tyłu to jest już coś

Napisano

tak i jest ten dylemat czy postawić na bardziej sprawdzoną firmę czy na lepszy sprzęt, bo wszyscy piszą, że ten VIP dobry ale natknąłem się na post gdzie ktoś go raczej objechal i nie wiem czy nie szanował tego roweru czy naprawde taki zly i jest ta chwila zastanowienia czy kross nie oferuje czegos lepszego

a kaseta lepsza ?

Napisano

no kaseta jest lepsza ale skolei przy wymianie wolnobieg tańszy. Ja bym brał arkusa bo jest lepszy osprzęt. Ja czytałem tylko pochlebne opinie a jednostki zawsze się zdarzają. Poprostu trzeba dbać

Napisano

Ja w Złotowie (miasto na północy wlkp-18000 ludzi) też nie mam szans na zakup czegokolwiek bo brak tu sklepu rowerowego z prawdziwego zdarzenia. Ja brałem z neta i jestem zadowolony :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

po zrobieniu dzisiaj pierwszych dziesięciu kilometrów mogę powiedzieć, że Arkus VIP 6.0 to bardzo dobry wybór w granicach cenowych do 1000 zł. Amortyzator bez blokady skoku niestety ale całkiem ładnie wyłapuje nierówności przerzutki działają precyzyjnie i bez zarzutu. Mankamentem może być dla niektórych, że łańcuch spada na bardzo niskich przerzutkach, ale jeśli nie jedziemy pod bardzo stromą górkę to nie powinno być problemem. Denerwujący fakt to linki prowadzone po wierzchniej stronie ramy. podczas przerzucania nogi przez ramę można zachaczyć kilka razy wiec trzeba uważać. Rozpędzić się tym rowerem też można, a w terenie go nie sprawdzałem. na razie chyba nic więcej napisać nie mogę. Ocena to 8,5/10 bo do tych 1000 złotych to jest bardzo dobry sprzęt dla początkującego i mam nadzieje ze przez najbliższy rok ta coena się nie zmieni. Ogólnie polecam rower na początek, a później mozna skakać na bardziej zaawansowane konstrukcje. I zapomniałbym o samej ramie. Wydaje się być całkiem dobrze zrobiona i wykończona wagi nie sprawdzałem póki co. Hamulce póki co pracują jak żyleta i mam nadzieje, że dzięki dobremu traktowaniu ten stan utrzymam jak najdłużej.

Napisano

No to teraz mnie chłopie przekonałeś :)

W czerwcu biorę vipa z pewnością :)

Jednak przysłowie Dobre-bo Polskie się sprawdza :]

Pozdrawiam :thumbsup:

rower jest ustawiony na dobry sprzecie czego się dowiedziałem, a z moich obserwacji wynika, że na początku po regulacji przerzutek (przód) nie trzeba już nic z nim robić. Jedyny feler to może być siodełko, które na dłuższe trasy może być męczące i te linki prowadzone górą. Innych wad nie zauważyłem i jak mówię następna ocenę można wydać za pół roku albo rok nt. żywotności tego sprzętu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...