losiuu Napisano 5 Marca 2012 Napisano 5 Marca 2012 Witam To mój pierwszy post i dodam, że znajmość sprzętu rowerowego jest prawie zerowa przez co trudno mi ocenić co jest dobre, a co nie. Zdecydowałem się zwrócić do was drodzy forumowicze. Wybrałem 5 rowerów, które wydają się na moje amatorskie oko dobre chociaż tak naprawdę jak często bywa (o czym dowiedziałem się z postów w innych tematach) sprzęt jest lipny nawet jesli rama dobra. Waga ~72 kg Wzrost ~180cm Na początek te bardziej znane mi marki... Arkus VIP 6.0 unibike mission 2010 Alpina ECO m10 Jeśli, któryś z poniższych to jaka kombinacja będzie lepsza? Lazaro EVO V V-brake Lazaro EVO V tarcza Na rowerze bardzo dużo już jeżdziłem, ale dopiero teraz sie zebrałem, żeby kupić swój własny. Wybieram ja, a nie bardzo się znam dlatego bardzo mi by się przydała wasza pomoc. Sezon się już zaczął tak naprawdę Pozdrawiam
czervco Napisano 5 Marca 2012 Napisano 5 Marca 2012 ojj. bierz pod uwagę tylko te dwa ten ten z tych co podałeś. Unibike ludzie sobie chwalą nie wiem jak ramy arkusa. Jednakże Vip ma fajny osprzęt jak na tą cenę. Wiadomo, że to rower na początek. Jak masz jeszcze jakieś propozycje warte według ciebie uwagi to podrzuć. Tylko bez tych lazaro ;p
losiuu Napisano 5 Marca 2012 Autor Napisano 5 Marca 2012 Tylko bez tych lazaro ;p czyli mam rozumieć że takowe lazaro to jakieś "garażowce" składane niewiadomo gdzie niewarte swojej ceny? szczerze mówiąc nic więcej nie znalazłem na pierwszy raz. Teraz albo rozwijać to co będzie albo za kilka lat kupię juz bardziej zaawansowany sprzęt, czy jak będe miał więcej kasy. Jeszcze najwyżej poszukam jak coś znajdę.
czervco Napisano 5 Marca 2012 Napisano 5 Marca 2012 osprzęt na którym stoją te lazaro jest baaaaaaaaaaaaardzo marny 900 zł i tarczówki to już całkowite nieporozumienie ;p myślę że ten vip jest dobrym rozwiązaniem. Czekaj coś zaraz może poszukam http://www.rowerymerida.pl/produkt456/cross-5-v-rower-merida.html http://www.rowerymerida.pl/produkt388/speed-5-v-rower-merida.html MERIDA < to jest to co kocham
losiuu Napisano 5 Marca 2012 Autor Napisano 5 Marca 2012 właśnie ten lazaro fajnie wyglądał, ale wierzyć mi się nie chciało ze tarcza w takiej cenie tym bardziej, że to jakieś noname było. W każdym razie dobrze, .że ktoś bardziej doświadczony mnie ostrzegł przed osprzętem tego roweru. Jakbyś poświęcił chwilę to też bym był Ci wdzięczny. Ja przeszukałem całą mase sklepów i to wszystko co udało mi się znaleźć. Pewnie masz lepszą wiedzę jak szukać, labo czego
czervco Napisano 5 Marca 2012 Napisano 5 Marca 2012 Nie schlebiaj mi tak powiedz co sądzisz o tych dwóch meridach z linków
losiuu Napisano 5 Marca 2012 Autor Napisano 5 Marca 2012 i teraz mam dylemat między tym Arkusem a Meridą, którą zapodałeś Rozumiem, że gdybyś miał wybierac to Meridę? wydaje mi się, że poszedlbym w stronę tego drugiego mając wybierać tylko z Merid. Muszę to jeszcze przemyśleć spróbuję sam teraz dojść do jakichs wniosków na podstawie opini o sprzecie tych Merid i Arkusa i kupie jeden z nich,a potem ... w drogę ;D
czervco Napisano 5 Marca 2012 Napisano 5 Marca 2012 Merida to klasa renoma i w ogóle. Która z merid ? One mają ten sam osprzęt tylko jedna bardziej szosa drugi bardziej teren. No pozwól że przeanalizuje osprzęt
losiuu Napisano 5 Marca 2012 Autor Napisano 5 Marca 2012 ta SPEED 5-V bardziej mi się podoba z wyglądu i na tym sie kończy moje ocenianie ;p ta jest bardziej na droze a cross na teren gorszy ?
czervco Napisano 5 Marca 2012 Napisano 5 Marca 2012 Z całą moją miłością do meridy aż żal mi pisać. No ale z tym osprzętem to pojechali jest marny. Ten arkus to w tej cenie najlepszy wybór. A czy myślisz że byłbyś w stanie coś dołożyć czy to już jest max który wyciągasz? Różnica pomiędzy crosswayem (cross) a mtb (speed) jest taka że cross nadaje się głownie na asfalt i utwardzone drogi "polne" a mtb jest rowerem w teren. Ale umówmy sie przy tej cenie to nie jest rasowy pożeracz bezdroży. Jak planujesz użytkować rower?
losiuu Napisano 5 Marca 2012 Autor Napisano 5 Marca 2012 to jest maks niestety. bynajmniej na ten rok . czeka mnie jeszcze zarobienie na oboz domki mase innych wyjazdów i dlatego mam taki limit ustanowiony. Wiem ze to naprawdę marnie jak na dobry rower, ale najważniejszy cel osiągniety czyli znaleźć rower na moja kieszen i uniknąc kupowania z hali sklepowej, bo z tym mam niemiłe skojarzenia ... las czasami z gorki i pod gorke zdecydowanie mniej po drogach asfaltowych. W tym roku nie planuję jakichs naprawde ciężkich tras raczej duży dystans z przewagą dla kilometrów przebytych w terenie wyłaczając ścieżki gdzie rower będzie zdawal naprawdę ostry egzamin
losiuu Napisano 5 Marca 2012 Autor Napisano 5 Marca 2012 chodzi o styl jazdy? mieszany. jesli będę jeździł z moją dziewczyna to będzie raczej spokojna jazda. Gdy pojadę sam to raczej będzie większa predkość. Nie stawiam na jakies skakanie nim czy cos takiego bo wiem, że do tego potrzeba dużo kasy na naprawde wytrzymały rower
czervco Napisano 5 Marca 2012 Napisano 5 Marca 2012 Rozumiem że dalej niż jakieś polne drogi wjeżdżać nie chcesz?
losiuu Napisano 5 Marca 2012 Autor Napisano 5 Marca 2012 polne drogi i co bardziej wyjeżdzone drogi w lesie bez niewiadomo jak wielu korzeni itp. To wynika z postanowienia, że nie zarżne tego roweru od razu tylko poczekam rok aż będę mógł uzbierać kase na coś dużo bardziej wytrzymałego. a do tematu.. odpadają więc jak mówiłem wcześniej trasy, które mialby być bardzo trudnym testem dla roweru. a rama do tego vipa jest rozwojowa czy nie bardzo? bo strzelam ze pod meride da sie dopasowac wiele rzeczy ?
czervco Napisano 5 Marca 2012 Napisano 5 Marca 2012 Towarzysz pyta a więc porównuje jeszcze raz obie ramki i... i mówię ci że o vipie nic mi nie wiadomo. Merida robi bardzo wytrzymałe ramy. Domniemam że po jakimś czasie chciałbyś zmieniać osprzęt czy tak?
losiuu Napisano 5 Marca 2012 Autor Napisano 5 Marca 2012 to wlaśnie zależy od całej sytuacji. Jeśli będzie kasa to nowy rower, jesli troche mniej to komponenty będę wymieniał. Chociaż szczerze mówiąc trudno mi powiedzieć w, którym kierunku to pojdzie. Czy jazda dla samego hobby czy cos bardziej sportowego.
czervco Napisano 5 Marca 2012 Napisano 5 Marca 2012 Powiem ci tak. Moim zdaniem 2000-2500km przejedziesz bez wkładania w niego kasy. Pierwszy padnie łańcuch lepiej zmienić go zanim zniszczy napęd bo to już większy koszt. Ja na twoim miejscu jeździł bym nim do czasu gdy nie potrzeba będzie większych wkładów finansowych. Mam nadzieję że rozumiesz. Gdy uzbierasz powiedzmy coś koło 1500zł do 2000 zł było już by czego szukać a następnie ulepszać no bo szczerze rama tego Vipa rozwojowa zbytnio nie jest a szkoda by było ładować w niego kasę moim zdaniem. Ta merida ma lepszą ramę gorszy osprzęt. Na dzień dzisiejszy mój wybór padłby na tego vipa Zapomniałem o dętkach łatki lub wymiana przebitych no ale to oczywista oczywistość bo jest to część eksploatacyjna i czasem jej trwałość zależy tylko od pecha. P.S miałem dzień cudowny w którym 5 razy kleiłem dętkę za każdym razem w innym miejscu. Nie pochwalę się jednak co było przyczyną bo to głupie
losiuu Napisano 5 Marca 2012 Autor Napisano 5 Marca 2012 ok dzięki za pomoc . Prawdopodobnie tak się trzyma sytuacja ze sprzetem, bo Merida wypuściła coś slabszego co ludzie z mniejsza kasą moga kupić i ulepszyć. Ja postawię na tego Vipa a na następny rok dozbieram kupując sprawdzony rower z wytrzymałą ramą i dobrze dobranych mechanizmem całym. Dzięki za poświęcenie czasu jeszcze raz, świetnie to wszystko podsumowaleś chyba każdy ma takie wpadki z detkami. Ja kiedyś na pożyczonym rowerze w pięknym stylu przedziurawiłem dętkę zeskakując bokiem ze schodów ;D Pochwal sie, pochwal . Będę wiedział czego robić nie wolno ;D
czervco Napisano 5 Marca 2012 Napisano 5 Marca 2012 Mam tylko nadzieje że zostaniesz na forum i będziesz brał aktywny udział. Wiele idzie się tu dowiedzieć. A pomoc innym daje dużo radości. Napisz tutaj jak poszedł zakup i pierwsze wrażenia Co do tej dętki kupiłem nową obręcz która była nie wyszlifowana w środku a ja geniusz napalony chcąc wyruszyć w podróż w nieznane hah zakładam całe koło w rower i heja. I tak 4 razy za 5 zostałem w domu i w błyskotliwy sposób doszedłem do wniosku że nie przeciągnąłem izolacyjną w środku obręczy ;p
losiuu Napisano 5 Marca 2012 Autor Napisano 5 Marca 2012 Myśle, że będe tu wpadał częsciej niż raz na rok. Chciałbym raz w życiu złożyć sam rower co do jednej śrubki, a wiedzy tej z rękawa nie wyciągne ooo powiem Ci, że ja też bym był do tego zdolny, bo jestem w goracej wodzie kąpany i teraz też zaraz po twoim pierwszym poście najchetniej bym zlożył zamówienie i biegł czekac pod budynkiem poczty, aż paczka przyjdzie Czasami się zapomina o najprostszych rzeczach.
czervco Napisano 5 Marca 2012 Napisano 5 Marca 2012 Tą moją kochaną meridę kupiłem po tygodniowych przemyśleniach. Chyba pierwszy raz w życiu się zastanowiłem ;p http://www.forumrowerowe.org/garage/vehicle/1920-merida-crossway-tfs-100v/ ty masz lepiej jesteś już zdecydowany na vipa i to ważne a myślę że będziesz zadowolony
losiuu Napisano 5 Marca 2012 Autor Napisano 5 Marca 2012 obym był. Chociaż jak bedę mial więcej kasy to też będę musial przemyślec porzadnie bo nie chce utopić np 2000 zł wiec tak czy siak bede mial dylemat:) Ja znikam . Dzięki jeszcze raz za pomoc
czervco Napisano 5 Marca 2012 Napisano 5 Marca 2012 Za ten czas w którym uzbierasz sumkę chętnie pomogę ci w wyborze. Pozdrawiam i szerokiej. PAMIĘTAJ NAPISZ MI TU CO Z TYM VIPEM !
losiuu Napisano 6 Marca 2012 Autor Napisano 6 Marca 2012 a jeszcze inna opcja. Gdybyś miał porównać sprzęt tego VIPa i tego unibike'a co byś wybrał? i jeszcze ten kross z tych 3 ocen, który najlepszy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.