Skocz do zawartości

[Rama] Składać na tej czy kupić coś innego

Nightwish

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam zamiar złożyć sobie rower MTB (XC) do ok 12kg najlepiej.

Mam taką ramę:

http://www.aukcjoner.pl/gallery/008777658-2.html#I2

Jest to Mc Kenzie aluminiowa 19cali prawdopodobnie, waga wszystkiego co na zdjęciu (bez kół) to 11kg.

Aluminiowa jest także sztyca pod siodełko, korby, reszta stal.

Co powiecie o pomyśle złożenia na niej roweru (osprzęt alvio, hamulce deore). Czy lepiej kupić inną ramę ? Jaką?

Budżet na cały rower ok 800-1000zł.

Napisano

Żeby złożyć coś co ma ręce i nogi musisz minimum podwoić kwotę. I wtedy jakaś rama Accenta, Raidon, Maviki pod V-ki i reszta na poziomie alivio/deore, choć nie widzę sensu składać nawet mając budżet 2500zł.

Napisano

Jeśli chodzi o składanie to jak najbardziej można sobie poskładac zajefajny bike za dobre pieniądze i wcale nie potrzeba do tego cely 2500zł!

Ja właśnie składam rower i jest to już mój trzeci sprzęt, musisz sie tylko dobrze rozejżeć i wybrać tańsze ale dobre graty i na pewną będziesz zadowolony z efektu:)

Po za tym ta ram jest koszmarna, ciążka i nie na twoim miejscu przegnałbym się z nią.

Nową, fajną ramę ważącą ok 1.8kg możesz wyjąć już za 300zł ew. poszukaj używki i zaoszczędzone pieniądze wpakuj w nową kasetę łańcuch czy stery.

Napisano

Rama do której podałeś link jest okropna. Myślę, że możesz kupić jakąś używkę np. Kelly's lub Accenta za ok.250zł, która będzie miała przyzwoitą wagę.

Za 1000zł powinieneś złożyć rower, czasem opłaca się kupić jakieś używane części w dobrym stanie, przez co zaoszczędzisz co nieco lub będziesz mógł zainwestować to w pozostałem komponenty.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli nie masz napinki na rower z pełną amortyzacją to w założonym budżecie kupisz krossa heksagona nowego. Z biegiem czasu można modernizować. Wagowo może trochę odbiegać od założonego limitu ale w miarę zużycia części można wymieniać na lżejsze/lepsze.

Napisano

Na takiej ramie rower okolo 12 kg ??

Powodzenia...

14kg i to optymistycznue...

Bez kol nasz 11 kola w twoim budżecie to ponad 2 kg, opony z detkami kolejne 1,5 kg ...

Do tego rama bez perspektyw ... Stery wyglądają mi na 1 cal ... O normalntm amorku zapomnij ... Co najwyzej zalozysz koszmarnie ciezoiegi XCMa ...

Wez ten 1kzł kup jakas sztywna uzywke ...

Pozdro

TapaTtalk'nięte z Andka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...