Skocz do zawartości

[oświetlenie] Czy warto kupić taki zestaw

Blizzard

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam zamiar kupić nowy rower i do tego oświetlenie. Jak go sobie kupię to dużo nie zostanie...

Musze kupić sary itd, teraz pytam o oświetlenie.

Czy takie zestawy do 35zł będą spełniać dobrze swoje zadanie?

http://www.allegro.pl/item88348311_komplet...rowych_led.html

http://www.allegro.pl/item87843266_komplet...przod_tyl_.html

http://www.allegro.pl/item87253263_nizsza_...yl_kup_dwa.html

Napisano

Ostatnią aukcję z własnego doświadczenia mogę śmiało polecić. Sprawdzone zarówno lampki, jak i sprzedawca.

Pozdrówko z czystym sumieniem :) .

Napisano

Z tego co wiem to ten drugi link to podróby Mactronica które występuja pod nazwą firmy Mactronic - pisało o tym na bikeword. Zresztą widać jak ładnie poukrywano nazwę firmy na zdjęciach w aukcji.

Moja kobieta ma właśnie ten drugi zestaw i lampka tylna świeci rewelacyjnie, przednia też jest dobra tylko strasznie duża - lepiej oddzielnie kupić mniejszą wersję przedniej 5 LED na małe paluszki.

Napisano

Podpisuję się pod "Schwefle". Tandeta...

Takie same(podobne/lepsze/ładniejsze) lampkimożna kupić na dworcu warszawa-zachodnia. Przednie diodowe stoją po ok. 15zł, tylnie 4-8zł. Są w miarę lekkie no i tańsze... ;):)

Napisano

ja osobiscie nie polecam takich lampek (mowie tu o przednich) wiem bo znajomi moi kupowali takie przednie i sa do d**y niestety sa to zwykle zarowkowe a najlepsze sa zwykle diodowe led...np authora brat kupil przednia diodowwa za 13 zloty swieci leipej niz te zarowkowe i jest o wiele wiele oszczedniejsza naprawde nie wart kupowac zarowkowych bardzo szybko sie baterie zuzyja nawet akumulatorki polecam diodowe LED:)pzdr

Napisano

Ja mam ten drugi zestaw. Przynajmiej tak samo wyglada. Serdecznie polecam wez pod uwage czy masz pogrubiana (wzmacniana)kierownice. Ja musialem kupic II poniewaz przednia lampka ma szeroki zakres zmiany rozmiarow.

PZDR

A sorry teraz dokladnie sie przyjzalem i mam inne zapiece z przodu.

Napisano

Ja o takich lapkach sadze ze to tandeta, nie nawidze jak cos jest niedopracowane i z kiepskich materialow. Kupilem sobie na tyl taka lampeczke za 6zl chyba swiecic swieci, ale nie idze jej nawet ustawic tak zeby bylo idealnie po srodku sztycy. Na przod sobie kupilem Sigme Triled starcza mi do mojej jazdy i jest dobrze wykonana jakos na najlepszym poziomie.

Napisano

Sigma Trilled faktycznie jest rewelacyjna, tez jestem z niej bardzo zadowolony. Natomiast co do zestawow, ktore podales to chetnie bym przeczytal jesczcze jakas opinie, w szczegolnosci odnosnie zestawu nr 3. Prawde mowiac, to ta przednia lampka mnie jakos nie przekonuje, no ale nie widzialem jej w akcji. A myslalem, zeby kupic cos tego typu dla mej kobietki, ktora na rower wsiada dosc rzeadko, ale w razie czego, zeby byla widoczna po zmroku. Moze Ecia masz cos jeszcze do dodania?

Napisano

Gdzieś już chyba na tym forum pisałam coś konkretnego o tej lampce (to jest model SDB-4W), ale nie mogę znaleźć... W każdym razie jestem zdania, że w tej cenie trudno będzie dostać coś równie dobrego. Lampka na świeżych bateriach świeci jak mały halogen - w lesie czubki drzew oświetla (bardzo duży promień świecenia). Mój Rycerz jej używa - przeżyła kilka upadków, ulew i śnieżyc i działa nadal. Już ósmy miesiąc na tych samych bateriach (średniej jakości), a nie była oszczędzana (na letniej wyprawie trekkingowej służyła nam np. jako podręczna latarka, a i całonocne jazdy się zdarzały). Wprawdzie siła jej pierwotnego światła po tym okresie osłabła, jednak myślę, że jeszcze pociągnie przez wiosnę :unsure: .

Tylną lampkę z tego zestawu ma z kolei u siebie moja mama, ale ponieważ dostała ją tej zimy, więc jeszcze nie była testowana w praktyce - osobiście mogę tylko stwierdzić, że ma bardzo dobrze pomyślane mocowanie do sztycy, ładnie wygląda (w kolorze srebrnym) i mocno świeci :P . Niemniej jednak ktoś już gdzieś na forum chwalił tę lampkę z autopsji.

Natomiast bardziej "kobiecą", a równie dobrą - moim zdaniem - przednią lampką jest Adder RHL-06(W), której z kolei używam ja ;) . W Łodzi u dystrybutora można ją dostać za 37 zeta (w każdym razie można było latem 2005 roku) - i znowu uważam, że w tej cenie trudno o lepszą lampkę, jeśli komuś odpowiadają jej miniaturowe wymiary (mnie jak najbardziej odpowiadają :036: ).

Pozdrówko przybliżające ;) .

PS. Mactronika SDB-4W na nowych bateriach (jeszcze nie używaną) ma z przodu moja mama - przy najbliższej okazji postaram się przedstawić jakieś nocne fotki poglądowe :wink: .

Napisano

Dużej różnicy między tymi lampkami nie ma, więc wziąłbym to co najtańsze.

jak mniemam mają to byc lampki "informujące" o twojej obecności na drodze, bo żadna z tych przednich lampek nie oświetli ci ciemnej uliczki, na tyle, żeby się dobrze jechało.

niestety mocne lampki przednie, które spełniają zadanie oświetlenie drogi, a nie tylko zaznaczenia swojej obecności, są dość drogie, więc jeśli jeździsz mało po zmroku, to z pewnością nie opłaca ci sie inwestować w coś porządnego.

Ewentualnie jak masz troche czasu i umiejętności możesz sam skonstuować lampe przednią, tutaj już moc oświetlenie będzie zależała tylko i wyłącznie od ciebie(i wagi akumulatora jaki doczepisz do roweru :D ).

mnie taka "lampka" - halogen 2x20W wyszła w sumie koło 60 zł łącznie z akumulatorem.

the choice is yours

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...